Warm bad tegen spierpijn

25 januari 2020

Categorie: Spierherstel

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je komt niet meer goed de trap af en zitten is al helemaal uit den boze. De was ophangen? Je trui over je hoofd uittrekken? Vergeet het maar, dat gaat je echt niet lukken vandaag. Die spierpijn na een goede work-out maakt alles veel lastiger. Maar wist je dat je hier ook iets aan kunt doen? In dit artikel geven wij je vijf tips!

Tip 1: Voorkom spierpijn door vaker te trainen

Spierpijn ontstaat na een nieuwe stimulatie aan het spierstelsel. Als je voor het eerst naar de sportschool bent geweest of na een lange tijd weer bent gaan trainen, zul je waarschijnlijk last hebben van spierpijn. Ook als je misschien niet eens zo hard getraind hebt!

Doe je vervolgens elke week dezelfde oefeningen en doe je minimaal twee of drie full body work-outs per week? Dan zal je waarschijnlijk merken dat je spierpijn na enkele weken steeds minder wordt en op een gegeven moment zelfs misschien wel helemaal verdwijnt.

Is dit niet het geval en blijf je last hebben van veel spierpijn? Als er geen sprake is van andere factoren die dit kunnen veroorzaken (aandoening, weinig slaap, slechte voeding, veel stress), herhaal je dezelfde stimulatie van het spierstelsel dan wellicht niet genoeg. Dit kan het geval zijn als je maximaal één keer per week traint of elke spiergroep maar één keer per week traint (met bijvoorbeeld een split schema).

Om spierpijn te voorkomen is het aan te raden om meer dan één keer per week te sporten en te kiezen voor een full body schema. Een split schema kan ook, maar kies dan voor een schema waarbij je elke spiergroep minstens twee keer per week traint.

Lees waarom je beter NIET elke maand van trainingsschema kunt wisselen ->

Tip 2: Eet eiwitten vóór en na je training

Om de eiwitsynthese (en dus ook het herstel van je spieren) een handje te helpen kun je het beste vóór je work-out eiwitten te nemen. Tijdens je training zitten ze dan al in je systeem. Eet anderhalf tot drie uur voor je training een eiwitrijke maaltijd of snack of neem een half uur van tevoren een eiwitshake (deze eiwitten worden sneller opgenomen). Eet daarnaast binnen één tot drie uur na je training ook weer een eiwitrijke maaltijd of snack.

Bekijk deze ultieme lijst met eiwitrijke producten ->

Tip 3: Ga bewegen

Ja, je hoort het goed. Als je spierpijn hebt, is het juist goed om te bewegen. Kies wel voor lichte inspanning, zoals een heel lichte fitness of yoga work-out of een rondje wandelen. Bewegen verbetert de doorbloeding, waardoor je spierpijn zal afnemen.

Lees onze tips om meer te bewegen ->

Tip 4: Neem een warm bad

Een studie laat zien dat het nemen van een warm bad na je work-out ook kan helpen tegen spierpijn. Even een kwartiertje in de sauna heeft waarschijnlijk hetzelfde effect.

Tip 5: Laat je masseren

Volgens dit onderzoek zou diepe huidmassage kunnen helpen om spierpijn sneller te laten afnemen. Net als lichte beweging beïnvloedt een diepe huidmassage ook de doorbloeding.

Wil je meer weten over spierpijn en wat je hiertegen kunt doen? In het e-book #RELAX enough van onze Powervrouw Bundel leggen we uit hoe het precies wordt veroorzaakt en hoe je het kunt verminderen. Ook vind je in deze bundel alle informatie over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

4 e-books met alle info die je nodig hebt

Powervrouw Bundel 1

In de Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:


Trainen met spierpijn

Wel of niet trainen met spierpijn?

Je hebt nog spierpijn van je laatste training, maar inmiddels is het alweer tijd voor je volgende work-out. Is het wel verstandig om te trainen met spierpijn? In dit artikel leggen wij je hier alles over uit. Trainen met spierpijn ...Lees Meer


Vrouw die aan krachttraining doet in de sportschool

Pijn is fijn, maar hoe ga je door?

Ken je dat? Maandag.. Honderd squats.. Yeah! Honderd deadlifts.. Yeah! Maximaal zweten en maximaal knallen, ik ben blij! Dinsdag, spierpijn, whoop whoop..echt het gevoel van wat gedaan te hebben! Woensdag, oké, trainen gaat niet zo lekker, want kramp ontstaat bij ...Lees Meer


Groene bladgroente met magnesium

4 tips om meer magnesium binnen te krijgen

Misschien heb je wel eens gehoord dat magnesium goed is voor sporters. Je weet wellicht ook dat er magnesiumsupplementen verkrijgbaar zijn. Alleen haal je magnesium natuurlijk het liefst uit je voeding. Maar in welke voeding zit magnesium? Hier vind je ...Lees Meer


Vrouw die aan yoga doet

Voldoende rust naast je krachttraining: tips om te ontspannen

Ik merkte na 3 jaar krachttraining dat mijn spieren vaak stram en stijf aanvoelden. Naast krachttraining deed ik ook niets anders. In het verleden deed ik veel aan yoga en ik besloot dit weer eens op te pakken. Ik moet ...Lees Meer


Hoeveel rust tussen trainingen

Zo bepaal je hoeveel rust tussen trainingen jij nodig hebt

Vaak wordt gezegd dat een spiergroep 48 uur rust moet hebben. Toch zijn beginners soms na 72 uur nog vermoeid van de training, terwijl gevorderde sporters soms wel zes keer per week een full body work-out doen. Hoe zit dit ...Lees Meer


Mediteren

Zo kan mediteren bijdragen aan jouw fitnessgoals: 4 voordelen

Mediteren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien het verschillende voordelen biedt voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Maar hoe kan mediteren bijdragen aan jouw trainingsresultaten? In dit blog vind je 4 voordelen. ...Lees Meer

Dit vind je misschien ook leuk:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid