Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Top 5 grootste fabels over spiergroei
11 december 2021 
3 min. leestijd

Top 5 grootste fabels over spiergroei

Veel krachtsporters weten je wel even te vertellen hoe het moet. Ze komen je tegen in de gym en vertellen je over hun strategie om meer spieren op te bouwen. Of je leest hun methoden op internet. Helaas worden er ook veel onwaarheden verteld. Om te voorkomen dat je dit gelooft en minder goede resultaten behaalt, deel ik in dit artikel onze top 5 grootste fabels over spiergroei.

1. Je kunt vet omzetten in spiermassa

Gelukkig wordt dit fabel over spieren opbouwen steeds meer de wereld uit geholpen, maar misschien weet jij toch nog niet precies hoe het zit. Je lichaam gebruikt geen vetten om spiermassa op te bouwen. Voor het herstel en groeien van je spieren na een training gebruikt je lichaam aminozuren. Dit zijn kleine onderdelen van eiwitten.

Je lichaam gebruikt dus geen vet om spieren op te bouwen en kan dit ook niet hiervoor gebruiken. Vet omzetten naar spiermassa is dus niet mogelijk. Wel verbrand je calorieën tijdens een krachttraining en dat kan helpen bij het verliezen van vet. Maar om af te vallen zal je ook naar je voeding moeten kijken. Zonder een negatieve energiebalans verlies je geen vet en bouw je met krachttraining alleen spiermassa op.

2. Je moet eiwitshakes nemen om te groeien

Eiwitshakes zijn heel populair onder krachtsporters. Het kan een goede aanvulling zijn op je voeding, maar het is zeker niet verplicht om eiwitshakes te nemen. Als jij voor en na het sporten ander eiwitrijke producten eet - zoals kipfilet of kwark -, is dat net zo goed als een eiwitshake. Alleen als het je niet lukt om voldoende eiwitten te eten op een dag, kan het goed zijn om je voeding aan te vullen met eiwitshakes.

Bekijk deze lijst met 40 eiwitrijke producten ->

3. Je moet je trainingsschema elke maand veranderen

Vaak wordt gezegd dat je het beste elke maand of elke zes weken van trainingsschema wisselt, zodat je spieren steeds een nieuwe prikkel krijgen. Het is waar dat je spieren een nieuwe prikkel nodig hebben om te groeien, maar die geef je door je reps en gewicht te verhogen. Dus niet door je trainingsschema te veranderen.

Als je andere krachttraining oefeningen gaat doen, moet je die weer opnieuw aanleren. Je begint met lager gewicht, waardoor je spieren minder hard hoeven te werken. Daardoor zullen ze ook minder hard groeien en bouw je minder spierkracht op. Je kunt beter langere tijd dezelfde fitness oefeningen doen, zodat je hierin steeds sterker wordt.

4. Je groeit alleen als je spierpijn hebt

Als je spierpijn hebt na een work-out, heb je het gevoel dat je echt iets hebt gedaan. Je denkt dat je daardoor betere resultaten behaalt. Veel krachtsporters denken dit en dat is misschien ook niet heel vreemd. Alleen klopt het niet. Je zou alleen spierpijn moeten hebben als je spieren aan een oefening moeten wennen. Bijvoorbeeld als je net bent begonnen met krachttraining, net weer start na een pauze of een nieuwe oefening aan je trainingsschema hebt toegevoegd. Ook kun je last krijgen van spierpijn als je eens spiergroep minder dan twee keer per week belast. Daarom hebben veel krachtsporters die een volledig splitschema volgen vaak ook meer spierpijn.

Spierpijn is niet direct slecht voor je. Je ontkomt hier nu eenmaal niet aan als je net start of een nieuwe oefening doet. Het is echter ook niet wenselijk, want je presteert hierdoor vaak wel minder goed tijdens een volgende work-out. Als je langere tijd na elke work-out spierpijn hebt, kan dit op den duur leiden tot overbelasting. Denk dus niet dat je spierpijn moet hebben om betere resultaten te halen. Het werkt eerder juist averechts.

5. Je kunt alleen goede resultaten behalen in de gym

Misschien kun je of wil je in deze tijd niet naar de gym. Of misschien heb je hier niet genoeg tijd voor. Dat hoeft echter niet te betekenen dat je geen spiermassa kunt opbouwen. Ook thuis kun je genoeg krachttraining oefeningen doen waarmee je resultaat gaat behalen, met of zonder gewicht.

Om progressie te blijven behalen is het wel belangrijk dat je omhooggaat in herhalingen of in gewicht. Op een gegeven moment moet je dan dus wel wat materialen kopen om thuis te trainen, zoals dumbbells en kettlebells. Maar als jij op welke manier dan ook (reps, zwaardere variant van de oefening, gewicht) wekelijks progressie weet te boeken, kun je prima spieren opbouwen met thuis work-outs.

Lees al onze tips voor krachttraining thuis ->

Wil je weten wat wél werkt als je wilt afvallen? In ons papieren KVV Magazine vind je ontzettend veel praktische tips van professionals en ervaringsverhalen van andere vrouwelijke krachtsporters. En in elke editie vind je ook een trainingsschema, een weekmenu en lekkere en gezonde recepten.

Al duizenden vrouwen doen inspiratie op met ons magazine en behalen hun bodygoals. Heb jij jouw exemplaar al gereserveerd?

=> Meer info & bestellen

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.