Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Moet je als krachtsporter eiwitshakes nemen?
14 januari 2020 
2 min. leestijd

Moet je als krachtsporter eiwitshakes nemen?

Eiwitshakes zijn een begrip onder krachtsporters. Je krijgt hiermee direct veel eiwitten binnen en ze zijn dus ideaal als je je dagelijkse eiwitinname wilt verhogen. Maar moet je als krachtsporter ook dagelijks een eiwitshake drinken om goede resultaten te behalen?

Snelle en langzame eiwitten

Het grote verschil tussen eiwitshakes en de meeste andere eiwitbronnen is dat eiwitshakes snelle eiwitten bevatten. Alleen in eiwitshakes en in melk vind je veel snelle eiwitten. Snelle eiwitten worden snel door het lichaam opgenomen en langzame eiwitten langzaam. Voor de meeste gewone krachtsporters is dit echter niet van groot belang. Het is eigenlijk alleen belangrijk dat je over de gehele dag voldoende eiwitten binnenkrijgt. En als je een eiwitshake neemt voor je training moet je die - vanwege de snelle opname - niet te vroeg innemen (maximaal één uur voor je training).

Voor gevorderde krachtsporters is het belangrijker om rekening te houden met snelle en langzame eiwitten. Wil je weten wat de verschillen precies zijn en hoe je hier rekening mee kunt houden? Lees dan dit artikel over snelle en langzame eiwitten.

Eiwitinname

Het fijne aan een eiwitshake is dat je hiermee veel eiwitten binnen krijgt en vrijwel geen andere voedingsstoffen. Eiwitshakes bevatten daardoor ook weinig calorieën. Het is daarom een ideale eiwitbron waarmee je je dagelijkse voeding kunt aanvullen. Echter is dit niet nodig als je al voldoende eiwitten uit je voeding haalt. Zo kun je ook veel eiwitten halen uit kipfilet, tonijn, magere kwark, Skyr, seitan en spinazie. Hier vind je onze volledige lijst met 40 eiwitrijke producten.

Eiwitshakes om af te vallen

Wil je afvallen? Eiwitshakes zullen je niet helpen bij het afvallen, maar kunnen wel een goede aanvulling zijn op je voeding. Als je wilt afvallen, zul je in verhouding minder koolhydraten moeten eten. Niet omdat koolhydraten je dik maken, maar omdat je in ieder geval voldoende eiwitten en vetten binnen moet krijgen. Als je je calorie-inname verlaagt, doe je dit door voornamelijk koolhydraten uit je voedingspatroon te schrappen. Aangezien het bij het afvallen lastig kan zijn om voldoende voedingsmiddelen te vinden met weinig calorieën en veel eiwitten, kunnen eiwitshakes een goede aanvulling zijn.

Eiwitshakes voor vegans

Ben je vegan? Dan kunnen vegan eiwitshakes een goede oplossing bieden om je eiwitinname gemakkelijk te verhogen. Als vegan krijg je vaak automatisch minder eiwitten binnen, omdat je geen dierlijke producten eet. Er zijn wel veel plantaardige voedingsmiddelen met eiwitten, maar vaak bevatten deze producten in verhouding minder eiwitten en zijn niet alle aminozuren hierin aanwezig.

Conclusie

Als gewone krachtsporter heb je eiwitshakes dus eigenlijk helemaal niet nodig, zolang je maar voldoende eiwitten uit je voeding haalt. Eiwitshakes kunnen soms zeker een goede aanvulling zijn, vooral als je wilt afvallen of vegan bent. Maar je hoeft ze niet per se dagelijks te drinken. Vervang ook nooit een complete maaltijd door een eiwitshake, want dan krijg je weer te weinig andere voedingsstoffen binnen! Krijg je die eiwitshakes niet weg? Kijk dan of je je eiwitten uit andere producten kunt halen.

Als gevorderde krachtsporter is het wel aan te raden om eiwitshakes te nemen. Het liefst een half uur voor elke training en eventueel ook een shake bij het ontbijt.

Lees alles over afvallen, krachttraining en voeding in het KVV Magazine en doe nieuwe inspiratie op met de trainingsschema’s en weekmenu's die je hierin vindt. Dit is hét blad voor vrouwelijke krachtsporters die meer willen weten over krachttraining, voeding & herstel en zichzelf een motivatieboost willen geven.

No-nonsense info over training, voeding & mindset
✓ Uitleg over krachttraining oefeningen en het trainen van spiergroepen
✓ Inspirerende verhalen van andere vrouwelijke krachtsporters
✓ Inclusief trainingsschema en weekmenu

Leuk om jezelf mee te verrassen om om cadeau te doen aan iemand anders!

Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.