Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Dit is waarom je aankomt als je te weinig slaapt
07 mei 2021 
3 min. leestijd

Dit is waarom je aankomt als je te weinig slaapt

Waarschijnlijk heb je wel eens eerder gehoord dat te weinig slaap je dik maakt. Soms wordt zelfs beweerd dat je je slank kunt slapen. Maar is dat eigenlijk wel waar en hoe zit dat dan precies? In dit blog lees je hier alles over.

Het is dus inderdaad waar dat je kunt aankomen door weinig slaap. Echter is het niet zo dat je jezelf makkelijk slank kunt slapen. Als jij nog steeds dagelijks te veel calorieën eet, zal je niet afvallen door meer te gaan slapen. Wel kom je dan waarschijnlijk minder snel aan.

Waarom is het nu eigenlijk zo dat je aankomt van te weinig slaap? Hieronder heb ik de 9 redenen voor je op een rij gezet.

1. Je eetlust wordt hoger

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je na een nacht slecht slapen meer gaat eten. Je lichaam heeft energie nodig en probeert dat dan uit voeding te halen. Daardoor wordt je eetlust hoger, wat de kans vergroot dat je meer gaat eten dan je gepland had.

2. Je zit minder snel vol

Als je regelmatig te weinig slaapt, heeft dat invloed op de waarden van de hormonen leptine en ghreline. Het eerste hormoon is verantwoordelijk voor je honger. Het tweede hormoon regelt je verzadigingsgevoel. Bij te weinig slaap zit je daardoor minder snel vol [1], waardoor je meer eet tijdens een maaltijd.

3. Je krijgt trek in suikers en vet

Omdat je lichaam extra energie nodig heeft en dit probeert te halen uit voeding, krijg je meer trek in voedingsmiddelen met veel suikers of vet. De kans is daardoor groter dat je vaker kiest voor ongezonde snacks.

4. Je bent minder actief

Na een nacht slecht slapen voel je je moe en heb je minder zin om te bewegen. Je pakt liever de auto dan de fiets, laat het huishouden even voor wat het is en je staat minder vaak op van de bank. Daardoor verbrand je minder calorieën.

5. Je metabolisme werkt trager

Als gevolg van een slaaptekort kunnen een aantal processen in je lichaam worden geactiveerd die je metabolisme vertragen. Zo zorgt een tekort aan slaap bijvoorbeeld ook voor een verstoring in het reguleren van je lichaamstemperatuur [2]. Met een vertraagd metabolisme verbrand je minder calorieën gedurende de dag.

6. Je hebt een verhoogde insulineresistentie

Er is ook gebleken dat een slaaptekort kan leiden tot een verhoogde insulineresistentie. Op zichzelf staand hoeft dat nog niet een heel groot probleem te zijn, maar dat is het wel als je ook vaak kiest voor ongezonde en koolhydraatrijke maaltijden. Hierdoor kun je aankomen en zelfs diabetes diabetes krijgen.

7. Je verliest meer spiermassa en minder vet

Je wilt natuurlijk het liefst zoveel mogelijk vet verliezen en juist zo weinig mogelijk spiermassa. Bij het afvallen verliezen we het helaas allebei. In welke verhouding dit is hangt echter af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid slaap. Slaap je slecht? Dan verlies je in verhouding meer spiermassa en minder vet [3].

8. Je lichaam produceert minder testosteron

Krijg je regelmatig te weinig slaap? Dit heeft een negatieve invloed op je testosteronproductie [4]. Aangezien testosteron een rol speelt bij het opbouwen van spiermassa, zal je dan minder spieren opbouwen. Spieren verbranden vet en met minder spiermassa zal je dus minder vet verbranden.

9. Je cognitieve vaardigheden nemen af

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je na een nacht niet goed slapen minder productief bent en je minder goed kunt concentreren. Dit komt doordat slecht slapen ervoor zorgt dat je cognitieve vaardigheden afnemen. Hierdoor heb je ook meer moeite met beslissingen maken. De kans is groot dat je daardoor ook minder goede beslissingen neemt op het gebied van voeding. Je kiest waarschijnlijk liever voor een kant-en-klaar maaltijd, omdat je anders moet gaan bedenken wat je gaat koken en wat je daarvoor nodig hebt.

Zo slaap jij meer en beter

Je weet nu waarom te weinig slaap ervoor kan zorgen dat je aankomt. Maar hoe kun je dan meer en beter slapen? Natuurlijk zijn er allemaal tips als 'geen schermen voor het slapen gaan', 'geen cafeïne binnen 12 uur voor het slapen', 'je kamer minder licht en warm maken' etc. Dit zijn ook zeker goede tips om eerder in slaap te vallen en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Echter de belangrijkste tip om meer en beter te slapen is om zoveel mogelijk en het liefst zelfs helemaal een vast ritme aan te houden. Ga dus elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd op. Dit geldt dus ook voor het weekend. Je lichaam weet dan wanneer je gaat slapen en wordt vanzelf moe. Ook zorgt je lichaam er dan voor dat je in die tijd optimaal kunt slapen en herstellen.

Bekijk ook deze tips voor de beste slaaproutine ->

Stap voor stap je leefstijl aanpassen en je bodygoals behalen

Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding, waardoor het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt je leefstijl aanpast en resultaat behaalt. Waar begin je en wat is nu het belangrijkste? Met onze Powervrouw Bundel leer jij stap voor stap hoe je jouw leefstijl aanpast en je bodygoals behaalt.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.