Ons papieren magazine is terug met nieuwe dubbeldikke edities!

Geen spiergroei

5 maart 2017

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Ruth Krooshof

Dag Powervrouwen! Vandaag een blog over geen resultaten zien. En dan met name in je spiergroei. Het is vast voor sommige van jullie herkenbaar. Al maanden breng je elke week liters zweet naar de sportschool, kan je meer gewicht pakken dan ooit en als je dan in de spiegel kijkt… Is er helemaal niets gebeurd. Althans, dat denk je! Hier wat mogelijke oorzaken en oplossingen.

Voeding

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Voeding is 70% van je spiergroei resultaten. Als jij elke week menig uur in de gym doorbrengt maar thuis helemaal ontspant voor de tv met een zak chips en een liter cola, dan is van die vooruitgang niet zo veel te zien. Elke dag aan de sla en komkommer brengt ook weinig voeding voor je spieren. Een gebalanceerd voedingspatroon is van belang voor spiergroei! Dus wat dan wel?

1. Voor elke kilo lichaamsgewicht ongeveer 1,8 gram eiwit per dag.

2. Voor elke kilo lichaamsgewicht 1 gram (onverzadigde) vetten. Dit haal je uit vette vis, noten, avocado’s en oliën.

3. De rest wordt gevuld met koolhydraten. Dit betekent niet dat je nu lekker 7 boterhammen kan gaan eten, want dan komt het helaas ook niet goed. Haal je koolhydraten ook uit groentes, fruit, havermout, zoete aardappel etc. Belangrijk is dat je langzame koolhydraten nuttigt. Deze haal je onder andere uit volkoren producten.

4. Hoeveel energie verbruik je? Hier ligt het punt waar veel mensen de mist in gaan. Want hoe bereken je dit? Bereken je basis-verbranding (BMR) en vermenigvuldig dit getal met je “PAL-waarde” (dit is je mate van activiteit).
De PAL-waarde bepaalt de hoeveelheid kcal die je moet nuttigen. Wil je meer spier zien, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt om je lichaam gezond te houden, maar minder dan je verbruikte kcal om te zorgen dat je iets omlaag gaat in je vetpercentage.

5. Eiwitten na je training! Het is heel belangrijk om je spieren voeding te geven. Dus een bak kwark, wat kipfilet of een whey shake o.i.d. is perfect.

Te licht!

En dan niet jouw prachtige lijf, maar de gewichten die je tilt. Als jij je spieren tijdens je fitness training niet uitdaagt tot het uiterste, dan zal er niets gebeuren. Wat je moet creëren is wat men noemt “hypertrofie”. Als jij elke keer met ongeveer hetzelfde gewicht netjes je setjes doet, dan gaan de vezels in de spieren die je al hebt deze gewoon beter gebruiken. Maar als jij elke keer als je traint net even iets te zwaar de laatste paar reps pakt, dan ga je “groeien” en resultaten zien. Daarom hebben veel mensen die echte groei doormaken ook veel spierpijn, omdat ze elke keer de vezels tot het uiterste drijven. Het groeien ontstaat doordat je elke keer kleine scheurtjes in je spier maakt, waardoor de spier tijdens het herstel denkt: “shit, dit kan ik niet elke keer zo aan, laat ik er maar wat vezels bij maken”. En dan ga je groeien.

Het kan ook zijn dat je niet op de goede manier traint. Je voert de oefening niet helemaal goed uit, of het schema wat je volgt biedt niet de juiste uitdaging voor je spieren om echt verschil te zien. Mocht je hierbij hulp willen vanuit KVV, dan kunnen wij je helpen met onze persoonlijke coaching. Wij pluizen graag met je uit wat nodig is om je doelen te behalen en we blijven je motiveren!

Te hoog vetpercentage

Hoe lullig het ook klinkt, het kan zijn dat je vetlaagje te dik is. Buikspieren zijn helaas vaak pas zichtbaar als je onder de 20% vet zit. Met voeding valt natuurlijk veel te doen. Probeer zo gezond mogelijk te koken.

Bedenk ook dat je lijf niet zomaar om gaat schakelen naar een laag vetpercentage. Vaak houd je dat maar een tijdje vol om daarna weer terug te gaan naar iets meer vet. Dat is niet erg, want uit je opgeslagen vet kan je weer de voedingstoffen halen om grotere spieren te krijgen.

Kortom, er zijn diverse redenen waarom jij niet de spiergroei ziet die je graag zou willen zien. Wil je stap voor stap leren hoe je optimaal resultaat behaalt met de juiste work-outs en voeding? Dan is onze hardcopy Powervrouw Bundel echt iets voor jou!

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid