Junkfood

Gepubliceerd: 23 november 2022

Laatst geüpdatet: 23 november 2022

Categorie: Dieet, Voeding

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Je weet waarschijnlijk wel dat junkfood niet goed is voor je gezondheid. Maar wist je dat het ook een negatief effect heeft op je spiermassa en kracht? Deze conclusie kun je trekken uit een Chinese studie. Hierbij werd onderzocht wat de invloed is van ultra-processed foods op spiermassa en spierkracht.

Onderzoek

Aan het onderzoek (1) deden ruim 5400 mannen en vrouwen mee. Dit waren allemaal veertigplussers. Een jaar lang werd hun voedingspatroon bijgehouden middels vragenlijsten. Zo werd in kaart gebracht hoeveel ultra-processed foods elke deelnemer nuttigde. Voor en na het onderzoek werd de gripkracht van de deelnemers gemeten. 

Resultaat

Bij de deelnemers die de meeste ultra-processed foods aten was de gripkracht het meest afgenomen. Daaruit kun je dus concluderen dat het eten van veel ultra-processed foods de spierkracht vermindert, in ieder geval bij veertigplussers. De kans is groot dat deze voedingsmiddelen ook bij jongeren personen een negatieve invloed hebben op de spierkracht.

Vaak gaat het verliezen van spierkracht hand in hand met een afname van spiermassa. Je kunt dan dus ook de conclusie trekken dat het nuttigen van junkfood je spiermassa kan verminderen.

AGEs

Ultra-processed foods zijn op zeer hoge temperaturen verhit. Je kunt hierbij denken aan koekjes, gebak en chips. Door de hoge verhitting zitten er niet alleen slechte koolhydraten en vetten in, maar ook AGEs. Dit zijn versuikerde eiwitten die niet goed zijn voor onze gezondheid.

De Chineze onderzoekers vermoeden dat deze AGEs in ultra-processed foods leiden tot een afname van spierkracht. Ze vermoeden dat deze stofjes zich ophopen in de spieren, waardoor de spieren minder goed kunnen functioneren.

Kwaliteit van je voedsel

Ook met een voedingspatroon vol junkfood kun je in theorie spiermassa opbouwen en afvallen. Maar het wordt wel een stuk lastiger. Junkfood is niet goed voor je spiermassa en spierkracht. Met een dieet vol junkfood behaal je dus minder snel resultaat. Het helpt ook niet bij het afvallen, omdat je hier snel te veel van eet.

Kijk dus niet alleen naar de kwantiteit van je voeding (calorieën) en de macroverdeling, maar ook naar de kwaliteit. Natuurlijk mag je af en toe wel een keertje snacken, maar houd dit bij af en toe.

Ben je al een tijdje bezig met krachttraining? Of zit je erover na te denken om te starten met fitness? Dan is het KVV Magazine misschien wel iets voor jou. Dit is hét blad voor vrouwelijke krachtsporters die graag (nog) meer willen weten over krachttraining, voeding en herstel.

✓ Inclusief trainingsschema en weekmenu

✓ Handige info over training, voeding en mindset

✓ Echte verhalen van andere krachtsporters

✓ Een echte motivatiebooster

Meer info & bestellen ->

KVV Magazine Voordeelbundel met cover KVV 16

Bronnen:

[1] https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-021-02737-3

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Insert Content Template or Symbol
100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid