Mind muscle connection

7 oktober 2016

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Misschien heb je wel eens van mind muscle connection – MMC – gehoord en misschien ook niet. Maar na het lezen van dit artikel weet jij hoe je mindful kunt trainen en zo meer resultaat kunt behalen.

Wat is mind muscle connection?

Letterlijk betekent mind muscle connection – het aan de desbetreffende spier denken tijdens de oefening die je doet. Alle bewegingen die wij maken worden aangestuurd door onze hersenen. Wanneer jij bedenkt dat je jouw bilspieren wilt aanspannen, wordt er een signaal vanuit je hersenen naar je bilspieren gestuurd om deze samen te trekken. Dit noemen we ook wel contractie.

Door je gehele lichaam lopen zijtakken van je zenuwen en het centrum van deze zenuwen zit in je hersenen. Als je hersenen het signaal krijgen om je bilspieren aan te spannen, gaat er een soort schakelaar om. Het signaal komt vervolgens bij je bilspieren terecht.

Als jouw mind muscle connectie goed ontwikkeld is, krijg je niet alleen een betere, maar ook hardere contractie van je spieren. Met als gevolg dat jij je bilspier – of elke andere spier in je lichaam – beter en sneller kunt ontwikkelen.

Hoe kun je je mind muscle connection trainen?

Je kunt je mind muscle connection trainen door een gewicht te nemen dat niet te zwaar is. Concentreer je goed op de oefening en voer deze technisch goed uit, dit laatste is heel belangrijk! Op deze manier kun je de beweging netjes en gecontroleerd maken en goed beseffen wat je doet.Het belang van Time Under Tension

Time under tension is de tijd dat de spier die je traint onder spanning staat. Het is van groot belang dat je bij krachttraining T.U.T. goed toepast en ook dit heeft met je techniek te maken. Je stoot in 1 seconde uit en gaat dan weer langzaam terug naar je begin positie.

Je ziet veel mensen tijdens hun oefeningen alle herhalingen als een gek maken en daar gaat het juist mis. Je geeft jezelf dan niet de tijd om je focus te leggen op de spier die je traint.

Een andere goede manier is om aan het einde van elke herhaling de spier nog eens extra te squeezen (aan te spannen) en pas dan weer langzaam terug te gaan naar je begin positie. Je leert je spieren dan beter te beheersen en aan te spannen. Op deze manier spreek je nog meer spiervezels aan en dit zorgt weer voor een snellere ontwikkeling van je spieren.

Nog een andere manier om je mind muscle connection te trainen is door tijdens de oefening de spier even kort aan te tikken. Dit kun je bij sommige oefeningen zelf doen of je kunt iemand anders om hulp vragen. Zo wordt de focus op je spier net iets beter en kun je tevens controleren of je spier de juiste spanning heeft.

Wil je meer tips lezen over het verbeteren van je trainingsresultaten? In onze digitale KVV Magazines vind je tips over krachttraining, voeding, mindset en herstel. Bestel nu ons proefpakket met 3 KVV Magazines en het e-book ‘Hoe bevorder je spiergroei’!

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
>
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid