Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Zo kun je met mind muscle connection je resultaten verbeteren
07 oktober 2016 
2 min. leestijd

Zo kun je met mind muscle connection je resultaten verbeteren

Misschien heb je wel eens van mind muscle connection - MMC - gehoord en misschien ook niet. Maar na het lezen van dit artikel weet jij hoe je mindful kunt trainen en zo meer resultaat kunt behalen.

Wat is mind muscle connection?

Letterlijk betekent mind muscle connection - het aan de desbetreffende spier denken tijdens de oefening die je doet. Alle bewegingen die wij maken worden aangestuurd door onze hersenen. Wanneer jij bedenkt dat je jouw bilspieren wilt aanspannen, wordt er een signaal vanuit je hersenen naar je bilspieren gestuurd om deze samen te trekken. Dit noemen we ook wel contractie.

Door je gehele lichaam lopen zijtakken van je zenuwen en het centrum van deze zenuwen zit in je hersenen. Als je hersenen het signaal krijgen om je bilspieren aan te spannen, gaat er een soort schakelaar om. Het signaal komt vervolgens bij je bilspieren terecht. Als jouw mind muscle connectie goed ontwikkeld is, krijg je niet alleen een betere, maar ook hardere contractie van je spieren. Met als gevolg dat jij je bilspier - of elke andere spier in je lichaam - beter en sneller kunt ontwikkelen.

Hoe kun je je mind muscle connection trainen?

Je kunt je mind muscle connection trainen door een gewicht te nemen dat niet te zwaar is. Concentreer je goed op de oefening en voer deze technisch goed uit, dit laatste is heel belangrijk! Op deze manier kun je de beweging netjes en gecontroleerd maken en goed beseffen wat je doet.

Het belang van Time Under Tension

Time under tension is de tijd dat de spier die je traint onder spanning staat. Het is van groot belang dat je bij krachttraining T.U.T. goed toepast en ook dit heeft met je techniek te maken. Je stoot in 1 seconde uit en gaat dan weer langzaam terug naar je begin positie. Je ziet veel mensen tijdens hun oefeningen alle herhalingen als een gek maken en daar gaat het juist mis. Je geeft jezelf dan niet de tijd om je focus te leggen op de spier die je traint.

Een andere goede manier is om aan het einde van elke herhaling de spier nog eens extra te squeezen (aan te spannen) en pas dan weer langzaam terug te gaan naar je begin positie. Je leert je spieren dan beter te beheersen en aan te spannen. Op deze manier spreek je nog meer spiervezels aan en dit zorgt weer voor een snellere ontwikkeling van je spieren.

Nog een andere manier om je mind muscle connection te trainen is door tijdens de oefening de spier even kort aan te tikken. Dit kun je bij sommige oefeningen zelf doen of je kunt iemand anders om hulp vragen. Zo wordt de focus op je spier net iets beter en kun je tevens controleren of je spier de juiste spanning heeft.

Ontdek onze hardcopy Powervrouw Bundel, hierin geven wij jou alle tools en tips die je nodig hebt om je trainingen te verbeteren. Dit is niet een standaard trainingsschema; bieden je een stappenplan en leren jou hoe je zelf je eigen schema samenstelt. Je leert in dit boek wat de allerbeste oefeningen zijn en je ontdekt welke oefeningen en variaties het beste werken. Ook leggen we uit hoe jij je trainingen nog verder verbetert om echt het maximale uit jezelf te halen.

Bekijk onze Powervrouw Bundel ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.