Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Moet je altijd zo zwaar mogelijk trainen?
23 oktober 2020 
2 min. leestijd

Moet je altijd zo zwaar mogelijk trainen?

Veel vrouwen willen graag zo hard mogelijk vooruit gaan. Daarom pakken ze elke training het zwaarste gewicht dat ze kunnen liften en proberen ze steeds weer meer te pakken. Maar moet je eigenlijk wel altijd zo zwaar mogelijk trainen? In dit artikel leggen we je hier alles over uit.

Waarom trainen tot falen niet zorgt voor het beste resultaat

Trainen tot falen houdt in dat je door blijft gaan met een set totdat je echt niet meer kunt. Je merkt dan dat je veel moeite moet doen en na de set voel je je echt vermoeid. Maar dat betekent nog niet dat trainen tot falen ook zorgt voor meer resultaat.

Het kan soms wel zo zijn dat de spieren net iets meer worden geactiveerd bij trainen tot falen. Daarentegen nemen de metabole stress en vermoeidheid ook toe, waardoor je juist minder resultaat haalt uit de desbetreffende set. Ook zal de volgende set een stuk moeilijker zijn, omdat je zo vermoeid bent. De kans is groot dat je dan een aantal herhalingen minder doet en wellicht wordt je techniek ook minder.

Trainen tot falen zorgt dus zeker niet voor het beste resultaat. Eigenlijk behaal je hier alleen maar minder resultaat mee. Met continu tot falen trainen verhoog je ook jouw cortisolwaarden, waardoor je lichaam meer stress zal ervaren. Daarbij verhoog je hiermee de kans op blessures en op den duur kun je te maken krijgen met overreaching.

Niet te zwaar trainen

Het is dus niet aan te raden om altijd maar zo zwaar mogelijk te trainen. Natuurlijk kun je eens in de zoveel maanden een keer testen wat het maximale gewicht is dat je kunt liften. Bereid je hier dan ook goed op voor en doe dit echt niet te vaak.

Je kunt het beste ongeveer één tot twee reps voor spierfalen stoppen met de set. Dan zorg je wel voor voldoende activatie van de spieren zonder dat je veel te maken krijgt met metabole stress en vermoeidheid.

Jezelf elke training verbeteren

Om vooruit te gaan en steeds resultaat te blijven boeken is het belangrijk om jezelf elke training te verbeteren (progressive overload). Je hoeft echter niet steeds meer gewicht te pakken; je kunt ook gewoon wat extra herhalingen doen. Dit kun je het beste elke training afwisselen, zodat je vooruit blijft gaan en niet in een keer te veel gewicht moet liften.

Lees hier meer over progressive overload ->

Ontdek hier hoeveel gewicht je moet pakken ->

Met alleen deze krachttraining oefeningen ben je er nog niet. Welke oefeningen ga je hieruit kiezen? Hoe deel je ze in je schema in en hoeveel dagen per week ga je trainen? Hoeveel sets en reps kun je het beste doen en hoe haal je het optimale uit je training?

In onze Powervrouw Bundel leer je stap voor stap hoe je een trainingsschema maakt en vertellen we je alles over krachttraining en het optimaliseren van je work-outs. Aan elk hoofdstuk is een oefening toegevoegd, zodat je de informatie direct in de praktijk kunt brengen.

Dit hardcopy boek bevat alle info die je nodig hebt voor het veranderen van je leefstijl en het behalen van je bodygoals.

Bekijk deze bundel ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.