Vrouw die gaapt tijdens het sporten

2 maart 2020

Categorie: Krachttraining

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Als je zelf gaapt of iemand ziet gapen tijdens het sporten, vind je dat misschien nogal vreemd. Is het een teken van verveling of luiheid? Waarschijnlijk geen van beiden. Maar waarom gapen we dan tijdens het sporten?

Waarom gapen we?

Soms wordt gedacht dat we gapen omdat ons lichaam zuurstof nodig heeft, maar uit onderzoek is gebleken dat dat niet klopt. Waarom we nu eigenlijk gapen is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar er zijn wel verschillende theorieën.

Afkoelen

Wat wel bekend is over gapen is dat het ervoor zorgt dat ons hartritme en onze bloeddruk stijgen. Door het bewegen van de kaak verbetert gapen ook de bloeddoorstroming in ons hoofd. Waarschijnlijk koelt ons hoofd hiervan af, omdat de temperatuur van het bloed in de rest van ons lichaam standaard 0,2 graden lager is.

Als jouw lichaam tijdens het sporten warm wordt, ga je zweten. Zo koelt je lichaam zich af. Daarnaast kan het dus zijn dat je gaat gapen om je hersenen af te koelen.

Verbeterde hersenfunctie

Een betere doorbloeding van je hersenen zorgt waarschijnlijk voor een verbeterde hersenfunctie. Daarom gaap je meer als je moe bent: het gapen zorgt ervoor dat je je weet wat wakkerder en meer gefocust voelt.

Van bepaalde krachttraining oefeningen – zoals de Goblet Squat – is bekend dat ze je lichaam in de rest and digest modus laten komen. Oftewel: de zogenaamde rustmodus. Deze modus is gekoppeld aan slaap en rust. Je lichaam voelt zich dus ook moe en daarom gaap je bij dit soort krachttraining oefeningen waarschijnlijk vaker.

Nog veel meer leuke weetjes, praktische tips en no-nonsense info over training en voeding vind je in onze KVV Magazines. Dit is hét blad voor de vrouwelijke krachtsporter boordevol inspirerende verhalen en tips. Ontvang jij ons magazine binnenkort thuis?

=> Bestel nu

KVV Magazine Voordeelbundel

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
close-link
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid