Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

's Ochtends of 's avonds trainen: wat kan je het beste doen?
27 januari 2020 
2 min. leestijd

's Ochtends of 's avonds trainen: wat kan je het beste doen?

Sommige vrouwen trainen het liefst in de ochtend, terwijl anderen zich weer liever 's avonds in het zweet werken. Maar wat is nu eigenlijk het beste? In dit artikel leggen we je hier meer over uit.

's Ochtends trainen

's Ochtends is je testosteronniveau bij een normaal slaap-waakritme het hoogste. Dit hormoon bevordert de spiergroei en je zou dus denken dat je het beste 's ochtends kunt trainen. Dat is echter niet waar. Het hogere testosteronniveau wordt namelijk veroorzaakt door je remslaap en je lichaam is dan nog spieren aan het opbouwen. Als je 's ochtends gaat trainen, daalt de piek in je testosteronniveau snel en bouw je dus minder spiermassa op.

Daarbij is je cortisolniveau in de ochtend het hoogst. Dit stresshormoon breekt juist spieren af.

's Middags trainen

In de middag zijn je testosteron- en cortisolniveaus weer normaal. Daarbij is je lichaamstemperatuur rond een uur of zes gemiddeld gezien op zijn hoogst, wat voordelen biedt voor je prestaties en je resultaten. Bij een hogere lichaamstemperatuur zijn je kracht en duurvermogen namelijk hoger en is je kans op blessures kleiner.

's Avonds trainen

Naarmate de avond vordert wordt je testosteronniveau steeds lager. Tussen tien en twaalf is je testosteronniveau op zijn laagst. Daarom kun je beter niet te laat in de avond trainen.

Wat blijkt uit onderzoek?

Het lijkt erop dat je dus het beste 's middags kunt trainen of vroeg in de avond. Maar hebben je hormoonlevels ook echt zoveel invloed? Hier is onderzoek naar gedaan. Uit dit onderzoek is gebleken dat we in de avond gemiddeld iets sterker zijn dan in de ochtend. Desondanks bleek het toch niet uit te maken op welk tijdstip je traint, zolang je maar steeds op hetzelfde tijdstip traint. Als jij altijd in de ochtend traint, past je lichaam zich hierop aan en wordt je krachtniveau in de ochtend hetzelfde als in de avond.

Waar moet je rekening mee houden?

Je kunt dus gewoon lekker 's ochtends, 's middags of 's avonds blijven trainen, net wat jij fijn vindt. Zolang je maar wel steeds op ongeveer hetzelfde tijdstip traint, zodat je lichaam hieraan gewend raakt. Dit kan soms wat doorzettingsvermogen en discipline kosten, maar zo haal je wel optimale resultaten. Als het eenmaal een gewoonte is geworden, is het juist heel makkelijk om het vol te houden!

Train je 's ochtends? Zorg er dan wel voor dat je iets eet voordat je gaat sporten. Je hebt de hele nacht gevast en voor het sporten heb je voeding nodig. Eet een uur van tevoren een goed ontbijt. Heb je daar de tijd niet voor? Neem dan van tevoren een banaan en een eiwitshake en eet je ontbijt na het sporten.

Train je 's avonds? Probeer dan niet te laat te trainen. Je testosteronniveau is dan namelijk lager en laat op de avond trainen kan een negatieve invloed hebben op je slaap. Als je pas laat slaapt, hoeft dit echter niet zo'n probleem te zijn. Verder is het belangrijk dat je niet direct na je avondmaaltijd gaat sporten, want dit kan zwaar op de maag vallen (zeker als je maaltijd ook rijk is aan vetten).

Wil je weten hoe je jouw work-outs op de juiste manier samenstelt voor optimaal resultaat? In onze Powervrouw Bundel leer je stap voor stap hoe je een trainingsschema maakt en vertellen we je alles over krachttraining en het optimaliseren van je work-outs. Aan elk hoofdstuk is een oefening toegevoegd, zodat je de informatie direct in de praktijk kunt brengen.

Dit hardcopy boek bevat alle info die je nodig hebt voor het veranderen van je leefstijl en het behalen van je bodygoals.

Bekijk deze bundel

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.