Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Krachttraining op je bioritme: de sleutel tot optimale resultaten
19 maart 2024 
3 min. leestijd

Krachttraining op je bioritme: de sleutel tot optimale resultaten

Ben je het zat om urenlang in de sportschool te zweten zonder resultaat? Heb je last van blessures of oververmoeidheid? De kans is groot dat je niet traint op het moment dat je lichaam er klaar voor is. Ontdek alles over krachttraining op je bioritme en hoe je dit kunt toepassen om je trainingen effectiever, leuker en gezonder te maken!

Wat is je bioritme?

Je bioritme is je interne klok die je lichaam van nature regelt. Het bepaalt wanneer je je energiek, slaperig, hongerig of geconcentreerd voelt. Deze klok heeft een cyclus van ongeveer 24 uur en wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals licht, voeding, sociale interactie en zelfs geslacht.

Waarom trainen op je bioritme?

Wanneer je traint op het moment dat je lichaam er klaar voor is, zul je merken dat je:

  • Meer energie hebt
  • Sneller herstelt
  • Minder blessures hebt
  • Betere resultaten behaalt
  • Meer gemotiveerd bent
  • Trainingen leuker ervaart

Bioritme en hormonen

Hormonen spelen een belangrijke rol bij je bioritme en je trainingsresultaten. Testosteron, cortisol en oestrogeen zijn hormonen die een directe invloed hebben op je spieropbouw, vetverbranding en energieniveau.

  • Testosteron: Testosteron is een hormoon dat belangrijk is voor spieropbouw. Het niveau van testosteron is het hoogst in de ochtend. Om die reden kan dit een goed moment zijn om te trainen voor spieropbouw.
  • Cortisol: Cortisol is een stresshormoon dat het lichaam helpt om te reageren op stress. Het niveau van cortisol is het hoogst in de ochtend en daalt gedurende de dag. Te veel cortisol kan leiden tot spierafbraak, waardoor het juist weer beter kan zijn om later op de dag te trainen.
  • Oestrogeen: Oestrogeen is een hormoon dat belangrijk is voor de vrouwelijke reproductie. Het niveau van oestrogeen kan gedurende de maand fluctueren. Dit kan zorgen voor veranderingen in energieniveau.

Lichaamstemperatuur

Een andere belangrijke factor om naar te kijken wanneer je wilt trainen op je bioritme is je lichaamstemperatuur. Tussen 14:30 en 20:30 is je lichaamstemperatuur over het algemeen het hoogst. Een hogere lichaamstemperatuur is voordelig voor je prestaties in de sportschool, waardoor je het beste tussen deze tijden kan trainen.

Hoe train je op je bioritme?

Je weet nu welke factoren belangrijk zijn voor het trainen op je bioritme. Maar hoe bepaal je voor jezelf wat voor jouw de beste trainingsmomenten zijn op een dag? Volg hiervoor deze drie stappen:

1. Ga uit van je chronotype

Er zijn drie chronotypes: ochtendmensen, avondmensen en tussentypen. Ochtendmensen zijn het meest energiek in de ochtend, terwijl avondmensen pas later op de dag op gang komen. Tussentypen bevinden zich ergens tussenin.

Aan de hand van je chronotype bepaal je wanneer je gaat trainen:

  • Ochtendmensen: Train in de ochtend of middag.
  • Avondmensen: Train in de middag of avond.
  • Tussentypen: Train op elk moment van de dag, maar let op je energieniveau.

Als we kijken naar lichaamstemperatuur, is het beter om tussen 14:30 en 20:30 te trainen. Maar als jij een ochtendmens bent, heb je in de ochtend meer energie en kun je waarschijnlijk ook beter presteren. Dan is het toch beter om 's ochtends te trainen.

Als je laat in de avond traint, kan dit je slaap negatief beïnvloeden. Dit wil je voorkomen, want je herstelt dan minder goed. Zorg ervoor dat je minimaal twee uur voordat je gaat slapen klaar bent met je work-out.

2. Train op dezelfde tijden

Het is vooral belangrijk dat je consistent op dezelfde tijden traint. Je lichaam raakt hieraan gewend en past zich hierop aan. Als je bijvoorbeeld altijd vroeg in de ochtend traint, wordt je cortisolniveau na verloop van tijd in mindere mate verhoogd na een training.

3. Zorg dat het in je agenda past

Je kunt wel altijd op een bepaald tijdstip willen trainen, maar dat kan natuurlijk alleen als je agenda dat toelaat. Kijk bij het indelen van je work-outs of er op de dagen dat je traint een bepaald tijdstip is waarop je altijd je work-out kunt doen. Voor veel mensen is dat 's ochtends vroeg voor werk of juist 's avonds na werk. Je kunt beter elke ochtend trainen op hetzelfde tijdstip dan de ene keer 's ochtends en de andere keer 's avonds.

Soms lukt het niet om te zorgen voor consistentie. Deel het dan in op een manier die wel past en kijk of je er in ieder geval voor kunt zorgen dat je wel steeds in hetzelfde dagdeel je trainingen doet.

Door te trainen en te leven op je bioritme kun je je gezondheid, fitness prestaties en welzijn verbeteren. Je zult merken dat je meer energie hebt, beter presteert, sneller herstelt en meer plezier hebt in je trainingen.

Ben je klaar om alles uit je trainingen te halen en de beste versie van jezelf te worden?

De Powervrouw Bundel is jouw complete gids over krachttraining. In deze bundel vind je alles wat je moet weten om je trainingen effectiever, leuker en gezonder te maken.

Met de Powervrouw Bundel leer je:

Bestel de Powervrouw Bundel nu en start met jouw transformatie!

Meer info & bestellen

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Bronnen:

  1. https://bell-coaching.com/lifestyle/circadiaans-ritme/
Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.