Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Krachttraining tegen PMS: Train je fit en vrolijk door je menstruatiecyclus
08 maart 2024 
3 min. leestijd

Krachttraining tegen PMS: Train je fit en vrolijk door je menstruatiecyclus

Ben je het zat om je lusteloos, opgeblazen en prikkelbaar te voelen voor je menstruatie? Weet dan dat krachttraining je superheld kan zijn! In deze blogpost leer je hoe krachttraining je PMS-symptomen verlicht en je humeur, energie en algehele welzijn een boost geeft.

De impact van PMS op vrouwen

Premenstrueel syndroom (PMS) is een veelvoorkomende aandoening die miljoenen vrouwen wereldwijd treft. De symptomen van PMS kunnen variëren van mild tot ernstig en een significante impact hebben op de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van vrouwen.

Veelvoorkomende symptomen van PMS:

 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaarheid
 • Vermoeidheid
 • Angst en depressie
 • Slaapproblemen
 • Hoofdpijn
 • Buikpijn en krampen
 • Vochtretentie
 • Gewichtsverandering

Hoe krachttraining PMS-symptomen verlicht

Krachttraining is een effectieve manier om de symptomen van PMS te verlichten en je kwaliteit van leven te verbeteren. Hieronder bespreken we de verschillende voordelen van krachttraining voor vrouwen met PMS:

1. Bye bye stress en angst

Krachttraining stimuleert de aanmaak van endorfine. Dit zijn "feel-good" hormonen die stress en angst verminderen en je humeur een boost geven. Studies tonen aan dat krachttraining effectief is in het verminderen van angstsymptomen die gepaard gaan met PMS. [1]

2. Stabiele stemming

Doordat krachttraining je hormoonbalans verbetert, kan het stemmingswisselingen en depressieve gevoelens die tijdens PMS optreden verminderen.

3. Minder pijn en krampen

Krachttraining kan pijn en krampen tijdens de menstruatie significant verminderen. Studies tonen aan dat vrouwen die regelmatig krachttraining doen minder pijn ervaren dan vrouwen die niet trainen. [1]

4. Slaap als een roos

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomend symptoom van PMS. Krachttraining zorgt voor een diepere en meer ontspannen slaap.

5. Energieboost

Vrouwen met PMS ervaren vaak vermoeidheid en een gebrek aan energie. Krachttraining kan je energieniveau een boost geven en je helpen om je fitter en vitaler te voelen.

6. Lekker in je vel

Door aan krachttraining te doen en zo je lichaam te versterken, kun je jouw zelfvertrouwen vergroten en je lichaamsbeeld verbeteren.

Effectieve krachttraining tijdens PMS

Tijdens je gehele menstruatiecyclus kun je veilig aan krachttraining doen, dus ook vlak voor je menstruatie wanneer je last hebt van PMS-symptomen. Luister hierbij wel altijd naar je lichaam.

Als je energieniveau laag is of als je je niet goed voelt, kun je het beter even wat rustiger aan doen. Je kunt dan jouw trainingsvolume verlagen. Zo kun je bijvoorbeeld één of twee fitness trainingen overslaan. Of je kunt het volume verlagen door je trainingen in te korten. Doe bijvoorbeeld een set minder van elke oefening of doe alleen de compound oefeningen van je work-out. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om het gewicht wat te verlagen.

Voorbeelden van krachttraining oefeningen

 • Bodyweight training: Push-Up, Squat, Lunge, Plank, Sit-Up, Dip
 • Gewichtstraining: Squat met een barbell, Deadlift met een barbell, Swing met kettlebell, One Arm Row met dumbbells, Shoulder Press met dumbbells
 • Machine training: Leg press, Chest press, Lat Pulldown, Leg Extension, Hip Abducation

Tips om te beginnen met krachttraining

 • Stel doelen: Zorg dat je doelen haalbaar zijn en houd je voortgang bij.
 • Start met een beginners trainingsschemaHet liefst kies je voor een full body schema met twee work-outs per week.
 • Huur een personal trainer in: Een personal trainer kan je helpen om een trainingsschema op maat te maken en je te motiveren om je doelen te bereiken.
 • Bekijk online tutorials: Er zijn talloze online tutorials beschikbaar die je kunnen helpen om de juiste trainingstechnieken te leren.
 • Zoek een trainingspartner: Trainen met een vriend of familielid kan motiverend zijn en je helpen om je doelen te bereiken.
 • Maak het leuk: Kies activiteiten die je leuk vindt en blijf gemotiveerd!

Ben je klaar om je PMS-symptomen de baas te worden? Start vandaag nog met krachttraining en ervaar de voordelen! In onze hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle informatie die je nodig hebt om van start te gaan en goede resultaten te behalen.

Je leert:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
 ✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
 ✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
 ✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
 ✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
 ✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline
 ✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
 ✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Bronnen:

 1. Effect of exercise on premenstrual symptoms: A systematic review - PubMed (nih.gov)
 2. Premenstrual Syndrome (PMS) - Harvard Health
Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.