Gezonde stofjes: vitamines

Als sporter let je waarschijnlijk meer op de macronutriënten in je voeding, maar de micronutriënten zijn minstens zo belangrijk! Micronutriënten zijn vitamines en mineralen. Deze stoffen komen in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken en zijn onmisbaar. In dit artikel gaan we het hebben over vitamines en leggen we uit welke vitamines je als sporter extra hard nodig hebt.

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn stoffen die je in kleine hoeveelheden binnenkrijgt via je voeding, van enkele microgrammen tot tientallen milligrammen. Ze leveren geen energie en dragen dus niet bij aan onze dagelijkse calorie-inname. Ons lichaam is niet in staat om zelf vitamines aan te maken, met uitzondering van kleine hoeveelheden vitamine K in de darm. Het is dus belangrijk dat we via onze voeding en zonlicht voldoende vitamines binnenkrijgen.

Waarom hebben we vitamines nodig?

Vitamines dragen bij aan verschillende lichaamsfuncties. Zoals bij velen wel bekend spelen vitamines een rol bij het functioneren van ons immuunsysteem. Daarnaast helpen ze ook met de energievoorziening. Vitamines zijn ook van belang voor de werking van ons zenuwstelsel en het behoud van onze botten.

Heb je een tekort aan vitamines? Dan zullen bepaalde lichaamsfuncties minder goed werken. Je kunt te maken krijgen met ziekteklachten, zoals een verminderde weerstand, vermoeidheid en ontstekingen.

Welke vitamines zijn belangrijk voor krachtsporters?

Als krachtsporter hoef je geen extra vitamines in te nemen als je al voldoende vitamines binnenkrijgt via je voeding. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat extra vitamines je kracht- of uithoudingvermogen vergroten, je prestaties verbeteren of de spieropbouw bevorderen. Wel kan een tekort aan bepaalde vitamines je prestaties verlagen. Het kan dan wel helpen om extra vitamines in te nemen.

Welke vitamines heb je als krachtsporter in ieder geval nodig?

Vitamine B

B-vitamines zijn betrokken bij de energieproductie. Als je een tekort hebt aan (bepaalde) B-vitamines, kan dit leiden tot vermoeidheid. Dit heeft een negatieve invloed op je sportprestaties. Zorg er dus voor dat je voldoende vitamine B binnenkrijgt. Elke B-vitamine komt in andere voedingsmiddelen voor. Je vindt de verschillende B-vitamines terug in voedingsmiddelen als zuivel, vlees, eieren, graanproducten, aardappels, groenten, fruit, peulvruchten en noten. Vitamine B12 komt enkel voor in dierlijke producten. Als je veganist bent en weinig vleesvervangers eet (hier wordt vitamine B12 aan toegevoegd), is het daarom belangrijk om een B12-supplement te slikken.

Vitamine C

Voor je immuunsysteem is het goed om te bewegen, zolang je dit niet te zwaar doet. Als je zwaar sport, heeft dit namelijk een omgekeerd effect. Dit vraagt veel van je lichaam, waardoor je immuunsysteem wordt verzwakt. Aangezien vitamine C bijdraagt aan je weerstand, is het belangrijk om als sporter voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Je vindt dit in alle soorten groenten en fruit en in hoge mate in guave, rode paprika, broccoli, kiwi, aardbeien, spruitjes, sinaasappel, zwarte bessen, boerenkool en spinazie.

Vitamine D

Als sporter wil je dat je botten sterk zijn en je spieren goed functioneren. Hiervoor heb je calcium nodig en je lichaam heeft vitamine D nodig om dit mineraal te verwerken. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Je haalt hier ongeveer 90% van de totale hoeveelheid vitamine D uit die je lichaam aanmaakt. Daarnaast haal je nog 10% uit voeding, zoals vette vis. Maar het is dus voornamelijk belangrijk dat je genoeg tijd in het zonnetje doorbrengt. In de winter krijg je daarom vaak te weinig vitamine D binnen en kan het goed zijn om dit bij te slikken.

Teveel aan vitamines

Het lijkt er ook op dat een teveel aan bepaalde vitamines je sportprestaties juist kan tegenwerken. Zo kan een teveel aan vitamine B6 leiden tot gevoelloosheid, tintelingen of zenuwpijn en uiteindelijk tot blessures. Een teveel aan vitamine C of E zou een negatieve invloed kunnen hebben op de spieropbouw. Deze antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en die blijk je tijdens de training juist nodig te hebben om je spieren te laten groeien.

Je wilt dus ook zeker niet teveel vitamines binnenkrijgen. Belangrijk is daarom dat als je vitamines bij slikt je altijd op de verpakking controleert of er niet meer dan 100% van de ADH in zit. Wil je echt zeker weten of je geen tekorten over overschotten hebt? Doe dan een bloedtest!