Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Helpt een massage tegen spierpijn?
17 februari 2024 
3 min. leestijd

Helpt een massage tegen spierpijn?

Als je regelmatig naar de sportschool gaat, dan ontkom je er niet aan: spierpijn. Een zeurende pijn die optreedt na een intensieve work-out. De trap oplopen doet pijn en je armen omhoog krijgen gaat niet zo makkelijk meer. Erg vervelend! Heb jij ook altijd last van spierpijn en zou je dit graag willen verminderen? Veel mensen geloven dat een massage kan helpen bij het verlichten van spierpijn. Maar is dit wel echt zo? Hier lees je of een massage tegen spierpijn effectief is of niet. 

Wanneer krijg je spierpijn?

Heb jij altijd spierpijn? Of juist helemaal niet? Spierpijn treedt meestal op na een intense of ongebruikelijke fysieke activiteit. Dit kan na een zware legday zijn in de sportschool, maar ook al na een rondje hardlopen.

Spierpijn kan worden veroorzaakt door overbelasting. Als je aan krachttraining doet, maak je je spieren bij wijze van spreken een klein beetje kapot. En dit geeft een pijnlijk gevoel, zoals een zeurende pijn of stijfheid.

Het is belangrijk om te onthouden dat spierpijn niet noodzakelijk is voor spiergroei. Dus heb je een goede training gehad, maar heb je geen spierpijn? Dan betekent dit niet dat je spieren niet zullen groeien.

Helpt een massage tegen spierpijn? 

Er zijn mensen die na een zware training direct een massage nemen. Ze geloven dat dit helpt bij het verminderen en voorkomen van spierpijn. Maar is dit wel echt zo?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar de effecten van massages. Hieruit zijn de volgende resultaten gekomen:

  • Het kan zorgen voor een betere doorbloeding
  • Het vermindert spierspanning
  • Massage kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit

Dit klinkt goed, maar we willen natuurlijk weten of een massage tegen spierpijn helpt. Diverse onderzoeken tonen aan dat een massage zou kunnen helpen tegen spierpijn. Dit komt doordat een massage de bloedstroom naar de spieren kan verhogen. En dit kan helpen bij het afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van belangrijke stoffen voor spierherstel. Daarnaast helpt masseren bij het verlichten van pijn en stijfheid waardoor de spierpijn na de tijd minder lijkt.

Er zijn echter ook wetenschappers die geen positieve effecten aantonen. Er is dus nog meer onderzoek nodig om met zekerheid te zeggen of een massage tegen spierpijn helpt. [1, 2, 3]

Helpt een massage tegen spierpijn

Spierpijn voorkomen met een massage

Je kunt spierpijn voorkomen door lichte oefeningen te doen. Wanneer je zware krachttraining doet, zul je waarschijnlijk af en toe spierpijn krijgen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om pijn te voorkomen, zoals een goede warming-up en cooling-down.

Het regelmatig masseren van je lichaam kan in sommige gevallen ook helpen bij het voorkomen van spierpijn. Helemaal voorkomen lukt nooit, maar het kan wel bijdragen aan een sneller herstel.

Conclusie: sportmassage boeken of niet?

Er is nog meer onderzoek nodig om zeker te weten of een massage tegen spierpijn helpt. Maar wij zouden zeggen: baat het niet, dan schaadt het niet. Dus als je regelmatig last van spierpijn hebt na krachttraining, kan een massage een goede keuze zijn. Natuurlijk kun je ook voor een andere massage behandeling kiezen, zoals een ontspanningsmassage of bindweefselmassage.

Meer weten over spierherstel? Of wil je weten hoe je alles uit je trainingen kunt halen (zonder altijd last te hebben van spierpijn)? Dan is onze Powervrouw Bundel handig voor jou. In dit hardcopy boek ontdek je hoe je alles uit je work-outs en voeding kunt halen om je doelen te bereiken.

Je leert onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen trainings- en voedingsschema samenstelt

✓ Het maximale uit je trainingen halen

✓ Welke voeding het beste bij jouw lichaam past

✓ Hoe je jezelf kunt motiveren

✓ Hoe je nieuwe gewoontes kunt aanleren.

Lees meer over dit boek ->

Powervrouw Bundel - Krachttraining Voor Vrouwen

Bronnen:

[1] Cafarelli E, Flint F. The role of massage in preparation for and recovery from exercise: a review. Sports Med 1992;14:1–9.

[2] Callaghan MJ. The role of massage in the management of the athlete: a review. Br J Sports Med 1993;27:28–33

[3] Ernst E, Fialka V. The clinical effectiveness of massage therapy: a critical review. Forschende Komplementärmedizin 1994;1:226–32.


Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.