Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Professionele hulp bij afvallen: is het nodig of niet?
03 november 2022 
3 min. leestijd

Professionele hulp bij afvallen: is het nodig of niet?

Probeer je zo gezond mogelijk te eten, maar vliegen de kilo’s er maar niet vanaf? Ondanks de honderden tips en verschillende diëten lukt het veel vrouwen maar niet om af te vallen. Er bestaat helaas geen simpele methode waarmee je in een korte tijd veel gewicht verliest. Bovendien is ieder lichaam anders en werkt ook niet elke oplossing voor iedereen. 

Heb je alles geprobeerd, maar blijf je overgewicht houden? Dan kan het helpen om professionele hulp te zoeken. In dit artikel geven we je meer informatie over professionele hulp bij afvallen. Is het nuttig of niet?

Wanneer professionele hulp inschakelen?

Wil je graag een paar kilootjes afvallen, zodat die ene spijkerbroek weer past? Of heb je binnenkort een speciale gelegenheid waarvoor je er goed uit wilt zien? Een paar kilo afvallen kun je vaak op eigen initiatief. Wat minder snoepen, meer bewegen en gezonder eten: het lijkt zo makkelijk.

Maar als je moet afvallen om gezondheidsredenen kan dit erg lastig zijn. Op eigen houtje afvallen wordt in sommige gevallen zelfs afgeraden. Wil je graag afvallen en herken je een van onderstaande situaties? Dan is het verstandig om eerst advies te vragen van je huisarts. (1)

  • Jonger dan 18 of ouder dan 70 jaar
  • Zwanger of geeft borstvoeding
  • Je gaat door een moeilijke, emotionele periode
  • BMI is hoger dan 30
  • Je hebt een aandoening, zoals hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, te hoog cholesterol of diabetes. 


Wie kan jou het beste helpen?

Verschillende hulpverleners kunnen jou helpen bij afvallen of het creëren van een gezonde levensstijl. Maar kun je nu het beste contact opnemen met een diëtist of toch een leefstijlcoach? Hieronder beschrijven we de verschillende soorten professionele hulp.

Diëtist

Een diëtist analyseert je voedings- en bewegingsgewoonten. Aan de hand daarvan krijg je gericht advies met als doel om je lichamelijke gezondheid te verbeteren. Diëtisten mogen iedereen helpen: mensen met overgewicht en gezondheidsproblemen, maar ook gezonde mensen zonder klachten. Deze hulpverlener besteed ook aandacht aan eventuele emotionele problemen. 


Gewichtsconsulent

Ben je iets te zwaar, maar heb je verder geen andere medische klachten? Dan kun je terecht bij een gewichtsconsulent. Een gewichtsconsulent helpt je bij het creëren van een gezonde levensstijl.

Leefstijlcoach

Een leefstijlcoach geeft je passend advies over voeding, beweging, slaap en ontspanning. Het is echter niet helemaal gericht op het oplossen van jouw overgewicht. Bovendien kan iedereen zich een leefstijlcoach noemen, ook als hij/zij geen opleiding heeft gedaan. Wij raden daarom aan om een coach te zoeken die aangesloten is bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland. 

Personal trainer, fitness coach en fysiotherapeut

Personal trainers en fitness coaches helpen je bij het maken van een beweegplan. Je krijgt dus advies voor gezond bewegen. Ook zijn er gespecialiseerde fysiotherapeuten die je kunnen helpen om op een verantwoorde manier te sporten en bewegen.

Vind hier personal training tips om back in shape te komen->


Wordt hulp bij afvallen vergoed door de zorgverzekering?

Er zijn veel verschillende experts die je kunnen helpen bij het afvallen, maar wordt hulp bij afvallen ook vergoed? Voor bepaalde hulp bij afvallen krijg je een vergoeding van je zorgverzekering. Bijvoorbeeld voor dieetadvies. De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetadvies per jaar. Hulp van een gewichtsconsulent valt soms onder een aanvullende verzekering. 

Wil je volgend een nieuwe zorgverzekering kiezen? Kijk dan of de verzekering hulp bij afvallen vergoed. Vergeet ook niet naar de extraatjes te kijken. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je namelijk meedoen aan verschillende gezondheidsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan een online cursus of een fitness-app waarmee je ‘gezondheidspunten’ kunt verdienen. Die punten kun je dan weer inruilen voor korting op je premie of op fitnessartikelen. Voor je het weet is het 2023. Dit is de perfecte tijd om zorgverzekeringen 2023 te vergelijken.

Ben je al bezig met het formuleren van je goede voornemens voor volgend jaar? Of wil je eigenlijk nu al beginnen? Je leest alles over gezond afvallen en bewegen in onze Powervrouw Bundel. Ook als je nog nooit een stap in een sportschool hebt gezet, is dit boek iets voor jou. Zo maak je een vliegende start! 

✓ No nonsense info

✓ Info over voeding, krachttraining, mindset & herstel

✓ Makkelijk leesbaar

✓ Geschikt voor elke vrouw

Meer info & bestellen


Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.