Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Sporten op een lege maag: wel of niet doen?
02 juli 2022 
3 min. leestijd

Sporten op een lege maag: wel of niet doen?

Veel mensen doen het: sporten op een lege maag. Snel voor het werk een uurtje de sportschool in of extra vroeg opstaan, omdat je de rest van de dag geen tijd hebt om te sporten. Aangezien je al zo vroeg in de gym staat, heb je vaak geen tijd om van tevoren te ontbijten. Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om te sporten op een lege maag? Of kun je beter een ontbijtje maken voordat je de sportschool in stapt?

Misschien heb je wel eens gehoord dat wanneer je gaat sporten op een lege maag, je meer vet verbrandt. En dit zou je weer kunnen helpen bij het afvallen. Is dit nu echt zo? In deze blog vertellen we of dit klopt of niet.

Verbrand je meer vet door te sporten op een lege maag?

Ons lichaam gebruikt koolhydraten voor energie. En laat deze energie nu net hard nodig zijn tijdens het sporten. Na een nacht van zo’n 7 tot 12 uur slapen, zijn de koolhydraatreserves laag en zoekt je lichaam een andere manier om aan energie te komen. Je lichaam haalt deze energie vervolgens weg uit vetten. 

Helpt sporten op een lege maag bij afvallen?

Het feit dat je meer vet verbrandt tijdens het sporten op een nuchtere maag is dus waar, maar helpt het ook bij afvallen? Als je gewicht wilt verliezen, moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrandt. Het maakt dus niet uit waar deze calorieën verbrandt worden (of dit nu vetten of koolhydraten zijn). Bovendien verbrand je meer calorieën bij een intensieve, langdurige inspanning die langer vol is te houden als je van tevoren hebt gegeten. Door te sporten op een lege maag kun je wellicht minder intensief en lang sporten, waardoor het aantal verbrande calorieën lager ligt (1).

Hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining ->

En dan is er nog iets waar je rekening mee moet houden: wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn, breekt je lichaam niet alleen vet af, maar ook spieren. Trainen zonder te eten stimuleert namelijk de afgifte van cortisol (een stresshormoon), wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren (1). En dit wil je nu juist niet.

Eten en sporten

Voor- en nadelen krachttraining op een nuchtere maag

Voordelen:

  • Vetverbranding is hoger

Nadelen:

  • Je kunt minder inspanning verrichten
  • Risico op afbraak van spieren
  • Je verbrandt niet per se meer calorieën

Wat is beter: wel of geen ontbijt voor het sporten?

Sporten op een lege maag lijkt voor veel mensen niet te doen. Sommige mensen worden duizelig tijdens het trainen of ervaren een hongergevoel waardoor ze zich niet kunnen focussen. Je kunt echter prima sporten op nuchtere maag zonder problemen te ervaren, maar is het nu ook echt beter voor je? 

Je verbrandt meer vet als je sport zonder eerst te eten, maar dit betekent echter niet dat je meer calorieën verbrandt. Je zult door te sporten op een lege maag dus waarschijnlijk niet sneller afvallen. Bovendien heeft het een negatieve invloed op je sportprestaties en kan het leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren (1).

Het beste neem je voor een training een koolhydraatrijke maaltijd om de koolhydraatvoorraad aan te vullen. Bij krachttraining kan het geen kwaad om tot een uur van tevoren een grote maaltijd te nemen. Bij cardio kun je het beste maximaal tot twee uur voor een training eten vanwege het risico op maag- en darmklachten. 

Een korte samenvatting

  • Door te sporten op een lege maag verbrand je meer vet, maar je zult niet noodzakelijk meer of sneller afvallen. 
  • Sporten op een lege maag kan sportprestaties beïnvloeden, omdat je minder intensief kan trainen.
  • Wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn, kan je lichaam ook spieren afbreken.
  • Je kunt het beste een koolhydraatrijke maaltijd nemen voor het sporten (bij krachttraining maximaal een uur van tevoren). 

Ben je op zoek naar meer info over krachttraining? Of ben je net begonnen in de sportschool en heb je hulp nodig bij het opstellen van een goed trainingsschema? In onze Powervrouw Bundel vind je alles wat je moet weten over krachttraining, afvallen en voeding. In dit no-no-nonsense hardcopy boek leer je stap voor stap een goed trainings- en eetschema maken. 

✓ Info over krachttraining, afvallen en mindset

✓ Leer nieuwe gewoontes aan

✓ Ontdek hoe je kunt ontsnappen aan je drukke leven

Aan de slag ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Bronnen:

1: https://www.fit.nl/voeding/trainen-nuchtere-maag#

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.