Sporten op een lege maag

2 juli 2022

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Veel mensen doen het: sporten op een lege maag. Extra vroeg opstaan en snel voor het werk een uurtje de sportschool in, omdat je de rest van de dag geen tijd hebt om te sporten. Aangezien je al zo vroeg in de gym staat, heb je misschien geen tijd om van tevoren te ontbijten. Of je denkt dat je meer vet verbrandt tijdens je training.

Maar is het eigenlijk wel zo verstandig om te sporten op een lege maag? Of kun je beter een ontbijtje maken voordat je de sportschool in stapt? Verbrand je meer vet als je sport op een lege maag? In dit blog geven we je antwoord op deze vragen.

Verbrand je meer vet door te sporten op een lege maag?

Ons lichaam gebruikt koolhydraten voor energie. En laten we deze energie nu net hard nodig hebben tijdens het sporten. Na een nacht van zo’n 7 tot 12 uur slapen, zijn de koolhydraatreserves laag en zoekt je lichaam een andere manier om aan energie te komen. Je lichaam haalt deze energie vervolgens weg uit vetten. 

Helpt sporten op een lege maag bij afvallen?

Het feit dat je meer vet verbrandt tijdens het sporten op een nuchtere maag is dus waar, maar helpt het ook bij afvallen? Als je gewicht wilt verliezen, is het belangrijk om naar je totale calorie-inname op een dag te kijken. Of je jouw ontbijt nu voor of na het sporten eet, die calorie-inname blijft waarschijnlijk hetzelfde.

Het klopt ook wel dat je vet verliest door echt vetten te verbranden. Tijdens het sporten op een lege maag verbrand je meer vetten, maar na je ontbijt na het sporten ga je meer koolhydraten verbranden. Als je jouw ontbijt wel voor het sporten eet, verbrand je tijdens het sporten meer koolhydraten en daarna juist meer vetten. Uiteindelijk maakt het dus niet uit.

Bovendien verbrand je meer calorieën bij een intensieve, langdurige inspanning die langer vol is te houden als je van tevoren hebt gegeten. Door te sporten op een lege maag kun je wellicht minder intensief en lang sporten, waardoor het aantal verbrande calorieën lager ligt.

Hoeveel calorieën verbrand je met krachttraining ->

En dan is er nog iets waar je rekening mee moet houden: wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn, breekt je lichaam niet alleen vet af, maar ook spieren. Trainen zonder te eten stimuleert namelijk de afgifte van cortisol (een stresshormoon), wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren (1). En dit wil je nu juist niet.

Sporten op een lege maag

Voor- en nadelen krachttraining op een nuchtere maag

Voordelen:

  • Vetverbranding is hoger

Nadelen:

  • Je kunt minder inspanning verrichten
  • Risico op afbraak van spieren
  • Je verbrandt niet per se meer calorieën

Wat is beter: wel of geen ontbijt voor het sporten?

Sporten op een lege maag lijkt voor veel mensen niet te doen. Sommige mensen worden duizelig tijdens het trainen of ervaren een hongergevoel waardoor ze zich niet kunnen focussen. Je kunt echter prima sporten op nuchtere maag zonder problemen te ervaren, maar is het nu ook echt beter voor je? 

Je verbrandt meer vet als je sport zonder eerst te eten, maar dit betekent echter niet dat je meer calorieën verbrandt op een dag. Als je na het sporten het ontbijt neemt wat je anders voor het sporten had genomen, is het aantal calorieën wat je die dag binnenkrijgt nog steeds gelijk. Met sporten op een lege maag verbrand je waarschijnlijk minder calorieën, doordat je vanwege een verminderde energie minder goed presteert. Uiteindelijk val je hiermee dus zeker niet sneller af en kan het zelfs zijn dat je langzamer afvalt.

Bovendien heeft het een negatieve invloed op je sportprestaties, waardoor je minder spiermassa aanmaakt. En het kan het leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren (1).

Als je toch graag op een lege maag sport – bijvoorbeeld omdat je geen tijd hebt om voor het sporten iets te eten -, is het wel belangrijk dat je wat eiwitten binnenkrijgt voor het trainen (2). Dit voorkomt spierafbraak en verhoogt de spieraanmaak. Eet na het sporten een maaltijd met zowel eiwitten als koolhydraten.

Een korte samenvatting

  • Door te sporten op een lege maag verbrand je gedurende de training meer vet, maar je zult niet noodzakelijk meer of sneller afvallen
  • Sporten op een lege maag kan je sportprestaties beïnvloeden, omdat je minder intensief kan trainen.
  • Wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn, kan je lichaam ook spieren gaan afbreken.
  • Je kunt het beste een koolhydraatrijke maaltijd nemen voor het sporten (bij krachttraining maximaal een uur van tevoren). 

Wil jij het maximale resultaat uit je trainingen halen?

Of je nu jouw vetkwabben voor altijd kwijt wilt raken of meer spierdefinitie en mooie vormen wilt: met onze Powervrouw Bundel haal jij het maximale uit je trainingen en je voedingspatroon. Je voelt je weer energiek, fit en gezond en je wordt blij als je in de spiegel kijkt.

Je hoeft nooit meer te piekeren over hoe je het moet aanpakken. In het boek wordt stap voor stap en met simpele oefeningen uitgelegd wat je moet doen om het maximale resultaat uit je trainingen en je voedingspatroon te halen. Zo word jij fit, sterk en gezond en krijg jij het lichaam van jouw dromen!

Ja, ik wil mijn droomlichaam bouwen ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Bronnen:

1: https://www.fit.nl/voeding/trainen-nuchtere-maag

2: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278544/

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid