Hoe kom ik van mijn buikvet af

9 april 2017

Categorie: Gezond afvallen

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Velen van ons stellen zichzelf de vraag: ‘Hoe kom ik van mijn buikvet af?‘ We proberen van alles om dit maar zo snel mogelijk te verliezen. We gaan extra ons best doen tijdens onze krachttraining in de sportschool. Het welbekende buikspierkwartiertje loopt storm. We doen nog een extra setje Sit-ups, Planking of Push-Ups. Alles om straks met een platte buik te kunnen paraderen. Alleen het resultaat laat soms op zich wachten, ook al doe je nog zo je best… Hoe kan je nu echt je buikvet verminderen?

Buikvet verbranden voor een platte buik

Met welk doel doe je het buikspierkwartier nu eigenlijk? Het is in ieder geval niet het antwoord op de vraag ‘Hoe kom ik van mijn buikvet af?’ Wanneer je een platte buik wilt, zul je er in eerste instantie voor moeten zorgen dat je vet verbrandt. Wanneer je een vetpercentage hebt dat laag genoeg is, zullen je buikspieren vanzelf zichtbaar worden.

Iedereen heeft namelijk een mooi stel buikspieren onder het laagje vet. Hoe snel en bij welk vetpercentage de abs zichtbaar worden, verschilt wel van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde anatomie qua spieren.

Je kunt dus niet je buikvet wegtrainen door af en toe mee te doen met het buikspierkwartier. Natuurlijk verbrand je wel wat calorieën tijdens een krachttraining en zul je dus ook wel wat buikvet wegtrainen. Maar voor echt resultaat is het veel belangrijker dat je voedingspatroon in orde is en dat je jouw hele lichaam traint.

Vrouw die buikvet wil verbranden met krachttraining

Kun je plaatselijk vet verbranden?

Als je je afvraagt: ‘Hoe kom ik van mijn buikvet af?’, denk je waarschijnlijk dat het mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden met bijvoorbeeld krachttraining. Om vet te verbranden heb je echter een negatieve energiebalans nodig. Dit houdt in dat je gedurende een langere periode meer energie/calorieën moet verbranden dan dat je binnenkrijgt.

Het gaat hier om een energiebalans van je gehele lichaam. Hier hebben we gelijk het antwoord op de gestelde vraag; helaas is alleen buikvet kwijtraken niet mogelijk. Die platte buik krijg je dus niet door elke dag Sit-Ups te doen.

Verbrand ik pas vet na 20 minuten trainen?

Hoe kom ik van mijn buikvet af als ik weinig tijd heb om aan krachttraining of een andere sport te doen? Vaak wordt er gezegd dat je minstens 20 minuten moet trainen voordat je vet gaat verbranden. Als je weinig tijd hebt en je deze 20 minuten niet redt, zou dit zinloos zijn. Het is waar dat de verhouding in kortere trainingssessies meer richting het verbranden van koolhydraten ligt. En dat deze verhouding gedurende een langere training meer richting de vetverbranding zal gaan.

Maar het gaat hier om de verhouding van de verbranding op dat moment in je training, en niet om het totale aantal calorieën die tijdens de krachttraining verbrand is. De negatieve energiebalans die nodig is om vet te verliezen, geldt nog steeds. En of deze energie nou verbrand is tijdens een aantal korte of één lange trainingssessie, doet er onder de streep niet toe.

 Buikvet verbranden met buikspieroefeningen

Hoe kom ik van mijn buikvet af terwijl ik tegelijkertijd spiermassa aanmaak?

In een ideale situatie zou je je naast het buikvet verbranden ook willen focussen op het aanmaken van spiermassa. Maar hoe kun je nu je buikvet verminderen en tegelijkertijd spiermassa opbouwen? Gelukkig is dit echt wel mogelijk, zeker als je een beginner bent. Maar we raden toch aan om voor een van beide doelen te kiezen.

Om spiermassa op te bouwen heeft je lichaam in principe meer energie nodig dan het verbrandt. Voor vetverbranding geldt het tegenovergestelde. Tijdens het vet verbranden heeft je lichaam het opbouwen van spieren niet als eerste prioriteit. Een manier om dit op te lossen, is om deze twee doelen af te wisselen in verschillende trainingsfasen (bulken / cutten).

In dit blog lees je meer over afvallen en tegelijkertijd spieren opbouwen ->

Buikvet verminderen met gezonde voeding

Hoe kan je nu wél je buikvet verminderen?

Samenvattend: wanneer je een lager vetpercentage wilt bereiken, zorg er dan voor dat je gedurende een langere periode meer energie verbrandt dan dat je binnenkrijgt door je voedingspatroon aan te passen. Let er hierbij op dat je niet te hard van stapel loopt en té weinig binnenkrijgt. Je lichaam heeft ook zeker energie nodig om aan krachttraining te doen. En deze trainingen zijn juist zo belangrijk om je spiermassa in stand te houden en tegelijkertijd calorieën te verbranden.

Snel buikvet verbranden gaat dus helaas niet. Maar als je er wat langer aan werkt en jezelf niet uithongert, krijg je een mooie platte buik mét buikspieren en blijf je dit resultaat ook langer behouden.

Alleen deelnemen aan het buikspierkwartier en niets aanpassen aan je voeding zal er dus niet voor zorgen dat je je buikvet vermindert, maar buikspieroefeningen kunnen daarentegen wel zorgen voor sterkere buikspieren. Je kunt dus altijd enkele buikspieroefeningen toevoegen aan je schema voor een sterkere core.

Soms kun je wel een steuntje in je rug gebruiken om je gezonde leefstijl weer op te pakken. Met een concreet stappenplan doe je het stapje voor stapje en weet je precies wat je wanneer moet doen. Dit concrete en wetenschappelijk onderbouwde stappenplan vind je in onze Powervrouw Bundel.

Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Aan de slag ->

Powervrouw-Bundel-Krachttraining-boek

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Dit vind jij ook leuk:

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid