Hoe kom ik van mijn buikvet af
Gezond afvallen
Rowan Blom
Gezond afvallen
04/09/2017

Hoe kom ik van mijn buikvet af?

04/09/2017

Velen van ons stellen zichzelf de vraag: 'Hoe kom ik van mijn buikvet af?' We proberen van alles om dit maar zo snel mogelijk te verliezen. We gaan extra ons best doen tijdens onze krachttraining in de sportschool. Het welbekende buikspierkwartiertje loopt storm. We doen nog een extra setje Sit-ups, Planking of Push-Ups. Alles om straks met een platte buik te kunnen paraderen. Alleen het resultaat laat soms op zich wachten, ook al doe je nog zo je best... Hoe kan je nu echt je buikvet verminderen?

Buikvet verbranden voor een platte buik

Met welk doel doe je het buikspierkwartier nu eigenlijk? Het is in ieder geval niet het antwoord op de vraag 'Hoe kom ik van mijn buikvet af?' Wanneer je een platte buik wilt, zul je er in eerste instantie voor moeten zorgen dat je vet verbrandt. Wanneer je een vetpercentage hebt dat laag genoeg is, zullen je buikspieren vanzelf zichtbaar worden.

Iedereen heeft namelijk een mooi stel buikspieren onder het laagje vet. Hoe snel en bij welk vetpercentage de abs zichtbaar worden, verschilt wel van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft namelijk dezelfde anatomie qua spieren.

Je kunt dus niet je buikvet wegtrainen door af en toe mee te doen met het buikspierkwartier. Natuurlijk verbrand je wel wat calorieën tijdens een krachttraining en zul je dus ook wel wat buikvet wegtrainen. Maar voor echt resultaat is het veel belangrijker dat je voedingspatroon in orde is en dat je jouw hele lichaam traint.

Vrouw die buikvet wil verbranden met krachttraining

Kun je plaatselijk vet verbranden?

Als je je afvraagt: 'Hoe kom ik van mijn buikvet af?', denk je waarschijnlijk dat het mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden met bijvoorbeeld krachttraining. Om vet te verbranden heb je echter een negatieve energiebalans nodig. Dit houdt in dat je gedurende een langere periode meer energie/calorieën moet verbranden dan dat je binnenkrijgt.

Het gaat hier om een energiebalans van je gehele lichaam. Hier hebben we gelijk het antwoord op de gestelde vraag; helaas is alleen buikvet kwijtraken niet mogelijk. Die platte buik krijg je dus niet door elke dag Sit-Ups te doen.

Verbrand ik pas vet na 20 minuten trainen?

Hoe kom ik van mijn buikvet af als ik weinig tijd heb om aan krachttraining of een andere sport te doen? Vaak wordt er gezegd dat je minstens 20 minuten moet trainen voordat je vet gaat verbranden. Als je weinig tijd hebt en je deze 20 minuten niet redt, zou dit zinloos zijn. Het is waar dat de verhouding in kortere trainingssessies meer richting het verbranden van koolhydraten ligt. En dat deze verhouding gedurende een langere training meer richting de vetverbranding zal gaan.

Maar het gaat hier om de verhouding van de verbranding op dat moment in je training, en niet om het totale aantal calorieën die tijdens de krachttraining verbrand is. De negatieve energiebalans die nodig is om vet te verliezen, geldt nog steeds. En of deze energie nou verbrand is tijdens een aantal korte of één lange trainingssessie, doet er onder de streep niet toe.


Hoe kom ik van mijn buikvet af terwijl ik tegelijkertijd spiermassa aanmaak?

In een ideale situatie zou je je naast het buikvet verbranden ook willen focussen op het aanmaken van spiermassa. Maar hoe kun je nu je buikvet verminderen en tegelijkertijd spiermassa opbouwen? Gelukkig is dit echt wel mogelijk, zeker als je een beginner bent. Maar we raden toch aan om voor een van beide doelen te kiezen.

Om spiermassa op te bouwen heeft je lichaam in principe meer energie nodig dan het verbrandt. Voor vetverbranding geldt het tegenovergestelde. Tijdens het vet verbranden heeft je lichaam het opbouwen van spieren niet als eerste prioriteit. Een manier om dit op te lossen, is om deze twee doelen af te wisselen in verschillende trainingsfasen (bulken / cutten).

In dit blog lees je meer over afvallen en tegelijkertijd spieren opbouwen ->

Buikvet verminderen met gezonde voeding

Hoe kan je nu wél je buikvet verminderen?

Samenvattend: wanneer je een lager vetpercentage wilt bereiken, zorg er dan voor dat je gedurende een langere periode meer energie verbrandt dan dat je binnenkrijgt door je voedingspatroon aan te passen. Let er hierbij op dat je niet te hard van stapel loopt en té weinig binnenkrijgt. Je lichaam heeft ook zeker energie nodig om aan krachttraining te doen. En deze trainingen zijn juist zo belangrijk om je spiermassa in stand te houden en tegelijkertijd calorieën te verbranden.

Snel buikvet verbranden gaat dus helaas niet. Maar als je er wat langer aan werkt en jezelf niet uithongert, krijg je een mooie platte buik mét buikspieren en blijf je dit resultaat ook langer behouden.

Alleen deelnemen aan het buikspierkwartier en niets aanpassen aan je voeding zal er dus niet voor zorgen dat je je buikvet vermindert, maar buikspieroefeningen kunnen daarentegen wel zorgen voor sterkere buikspieren. Je kunt dus altijd enkele buikspieroefeningen toevoegen aan je schema voor een sterkere core.

Tips om je buikvet weg te krijgen

Hier zijn een aantal extra tips om je buikvet te verminderen en een strakke buik te krijgen:

  • Train je hele lichaam: Hoewel het niet mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden, kun je door je hele lichaam te trainen je algehele vetpercentage verminderen en zo het vet rond je middel aanpakken.
  • Kijk naar je eetpatroon: Zoals ik al eerder vertelde: voeding speelt een grote rol bij vetverlies. Het is belangrijk om een gezonde, gebalanceerde voeding te hebben die rijk is aan eiwitten, vezels en gezonde vetten. Zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt om je buikvet te verminderen.
  • Beheers je stressniveau: Stress kan bijdragen aan gewichtstoename, met name rond de buik. Het beheersen van je stressniveau door middel van activiteiten zoals meditatie, yoga, of gewoon een wandeling kan helpen bij het verliezen van buikvet.
  • Slaap voldoende: Slaapgebrek kan leiden tot gewichtstoename. Zorg ervoor dat je elke nacht genoeg slaap krijgt om je lichaam de tijd te geven om te herstellen en te regenereren.
  • Verminder alcoholconsumptie: Alcohol kan gewichtsverlies tegen gaan en er zelfs voor zorgen dat je aankomt. Het verminderen van je alcoholconsumptie kan helpen bij het bereiken van je doelen.
  • Vermijd suikerrijke voedingsmiddelen en dranken: Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken kunnen het moeilijker maken om buikvet te verliezen. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.
  • Voeg meer cardio toe aan je routine: Cardiovasculaire oefeningen, zoals hardlopen, fietsen of zwemmen, kunnen helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van lichaamsvet. Houd je niet van matig intensieve cardio? Met wandelen verbrand je ook calorieën!
  • Blijf consistent: Het belangrijkste bij het verliezen van buikvet is consistentie. Het kan een tijdje duren voordat je resultaten ziet, maar door consistent te blijven met je nieuwe gewoontes bereik je uiteindelijk je doelen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt niet noodzakelijkerwijs ook voor de andere persoon. Het kan nuttig zijn om verschillende methoden uit te proberen om te zien wat voor jou het beste werkt.

Vergeet niet om realistisch te blijven en zet jezelf niet onder druk om snel resultaten te behalen. Het is een marathon, geen sprint.

Soms kun je wel een steuntje in je rug gebruiken om je gezonde leefstijl weer op te pakken. Met een concreet stappenplan doe je het stapje voor stapje en weet je precies wat je wanneer moet doen. Dit concrete en wetenschappelijk onderbouwde stappenplan vind je in onze Powervrouw Bundel.

Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Aan de slag ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen