Resultaat van krachttraining
Krachttraining
Rowan Blom
Krachttraining
07/04/2022

Wanneer zie je resultaat van krachttraining?

07/04/2022

Je hebt een abonnement bij de sportschool afgesloten en bent van plan om iedere week consistent te sporten. Goed bezig! Als het even kan willen we liever vandaag dan morgen van die extra kilootjes af. En ook de spieren mogen snel verschijnen. Maar helaas werkt het niet zo. Veel vrouwen vragen zich af wanneer je nu eigenlijk resultaat van krachttraining begint te zien. Is dit na 2 weken, een maand of duurt het langer? 

Krachttraining zorgt voor deze resultaten

Krachttraining kan voor verschillende resultaten zorgen. Veel vrouwen focussen alleen op het cijfertje op de weegschaal, maar gewichtsverlies/toename zijn niet de enige resultaten van krachttraining. Wanneer je als vrouw begint met fitness merk je al snel dat je lichaam verandert. Je wordt niet alleen sterker, maar je krijgt ook meer spierdefinitie. Je armen worden bijvoorbeeld strakker en je billen ronder. Deze resultaten van krachttraining mag je niet vergeten:

Hoe snel spieren opbouwen?

Ben je met krachttraining begonnen omdat je graag wilt afvallen? Of is jouw primaire doel spieropbouw? Krachttraining kan helpen bij het bereiken van verschillende doelen. De meeste mensen starten echter met fitness omdat ze meer spieren willen opbouwen. Maar hoe snel gaat dit eigenlijk? Hier kunnen we helaas niet zo eenvoudig een antwoord opgeven. Hoe snel spiermassa groeit is namelijk afhankelijk van diverse omstandigheden, zoals voeding, rust en je trainingsniveau.

Als beginner kun je maximaal 2 kilo spieren per maand aankomen. Ga je al een tijdje naar de sportschool? Dan neemt deze hoeveelheid helaas steeds een beetje af. Onder de juiste omstandigheden (gezond eten en consistent trainen) kun je als vrouwelijke krachtsporter ongeveer 0,5-1,5% van je lichaamsgewicht aan spiermassa per maand opbouwen (1)

.Lees hier hoe vaak je het beste kunt trainen voor spiergroei ->

Vrouw kijkt naar biceps

Hoe snel zie je resultaat van krachttraining?

Oké, hoe lang duurt het om daadwerkelijk resultaat van krachttraining te zien? Het antwoord op deze vraag hangt af van het soort resultaten. Je kunt namelijk vanaf dag 1 al meer energie krijgen van fitness. Als we het hebben over spiermassa opbouwen, zul je even geduld moeten hebben. Spiermassa gaat zich na ongeveer 8 trainingen ontwikkelen (2).

Wist je dat je resultaat van krachttraining goed kunt bijhouden met progressiefoto’s? Als je alleen maar naar het cijfertje op de weegschaal kijkt, kunnen de resultaten namelijk erg tegenvallen. Je kunt zelfs in gewicht aankomen als je aan krachttraining doet. Spieren wegen namelijk meer dan vet. Kijk dus niet alleen naar je gewicht, maar ook naar de (fysieke en mentale) veranderingen in je lichaam.

Dit doet krachttraining met je lichaam -> 

10 effectieve tips voor meer resultaat uit je trainingen

  1. Plan je trainingsdagen in (minimaal 2 per week) en blijf trouw aan je trainingsroutine.
  2. Focus op progressieve overbelasting door geleidelijk het gewicht of het aantal herhalingen te verhogen.
  3. Maak van je trainingssessies een feestje door je favoriete muziek af te spelen.
  4. Geef je lichaam voldoende rust en hersteltijd tussen de trainingssessies.
  5. Zorg voor een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten om spierherstel en -groei te ondersteunen.
  6. Vergeet niet om te hydrateren en voldoende water te drinken tijdens je trainingen.
  7. Beloon jezelf met kleine traktaties of verwenmomenten telkens wanneer je een trainingsdoel bereikt.
  8. Luister naar je lichaam en vermijd overtraining om blessures te voorkomen.
  9. Houd je voortgang bij door middel van metingen, foto's of een trainingsdagboek.
  10. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om resultaten te zien - krachttraining is een langetermijninvestering in je gezondheid en fitheid.

Onthoud dat het belangrijkste is dat je geniet van je krachttraining en dat je jezelf motiveert om consistent te blijven. Met positieve mindset en houding kun je jouw doelen bereiken en plezier hebben tijdens het proces!

Meer weten over fitness en resultaten behalen?

Wil je zo snel mogelijk resultaat van krachttraining bereiken? Meer spieren of nog een paar kilootjes kwijt? In onze Powervrouw Bundel delen we handige tips en adviezen die jou helpen met het behalen van krachttraining resultaten. Bovendien ontdek je hoe je zelf een effectief persoonlijk trainings- en voedingsschema maakt. In dit hardcopy boek vind je alle info die je nodig hebt voor het opbouwen van spiermassa of het verliezen van gewicht.

Met de Powervrouw Bundel leer je onder andere:

✓ Alles wat je moet weten om je bodygoals te behalen
✓ Stappenplannen voor het maken van je eigen trainings- en eetschema’s
✓ Info over krachttraining, afvallen en mindset

En nog veel meer!

Aan de slag ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Bronnen:

1: https://bell-coaching.com/lifestyle/realistische-verwachten-hoe-realistisch-zijn-ze/ 2: https://drogespieren.nl/krachttraining/krachttraining-resultaat#Hoeveel_spieropbouw_per_maand