Ergernis in de sportschool
Krachttraining
Suus Berns
Krachttraining
05/05/2017

6 meest voorkomende gym ergernissen

05/05/2017

Iedereen kent ze wel, ergernissen in de sportschool. Het is alleen nogal zonde van je tijd om je te ergeren aan het gedrag van anderen. Hoewel sommige dingen inderdaad heel vervelend zijn, kan ik om andere dingen dan wel weer lachen... of het zelfs aandoenlijk vinden.

Zo liep ik laatst tijdens een benen- en billentraining naar een aantal jongens toe om te vragen of ze voortaan even de gewichten willen opruimen. Ik vroeg hoeveel gewicht erop zat, zodat ik wist hoeveel ik eraf moest halen. Het antwoord luidde: "180 kilo". Bij de leg press aangekomen telde ik het even na, want ik had het idee dat er dan wat weinig schijven aanhingen... en ja hoor, ik kwam niet verder met tellen dan 130! Bijna was ik teruggelopen om ze een aai over hun bol te geven haha. Daarmee komen we dan ook bij irritatie nummer 1:

1. De stoertjes!

Te jonge mensen of onervaren mensen. Ik zal iedereen aanmoedigen om te gaan sporten. Goed dat ze die stap zetten en komen trainen, fijner zou het zijn als ze ook weten wat ze doen! Veel teveel gewicht (of denken dat er meer gewicht op zit), slechte techniek en halve reps: sommige mensen hebben totaal geen idee waar ze mee bezig zijn. Mij maakt het niet veel uit, maar het is wel zonde dat van stoer doen je spieren niet groeien. En krachttraining is best blessuregevoelig, dus laat je goed begeleiden!

2. De spiegel en selfie lovers!

Natuurlijk is het leuk om een foto te laten maken van je training! Daar maak ik me net zo goed schuldig aan. Wat ik echter wel raar vind is dat er mensen zijn die een duur sportschool abonnement nemen, dure sportkleding en sportschoenen aanschaffen, nauwelijks trainen, maar de tijd dat ze in de gym zijn alleen maar selfies maken van hun o zo fitte leven! Geen problemen mee, ik vind het wel vermakelijk :) De spiegel hangt er echter voor het controleren van je houding en techniek, niet voor het bijwerken van je make-up... denk ik ;)

3. Modeshow!

De dames en heren die erbij lopen alsof ze elk moment een modeshow kunnen gaan lopen. Een beetje verzorgd en gepimpt moet kunnen. Maar je haren niet op een staart willen doen omdat dat niet zo mooi staat? Het lijkt me erg vervelend om tijdens elke oefening je eigen haren op te moeten eten... Een elastiekje erin en knallen, zou ik denken.

Of de mannen die erbij lopen alsof ze in gedachten een handtas vasthouden en elk moment de catwalk op moeten. Maar ik vind het prima, zolang het mooie mannen en vrouwen zijn vind ik het geen straf om ernaar te 'moeten' kijken.

4. De gluurders!

Ken je dat gevoel? Van al die ogen die in je rug prikken? Bij ons in de sportschool komen veel ouderen sporten. Dit zorgt voor een leuke mix van jong en oud :) Wat me wel opvalt is dat juist de ouderen het meest kijken, die zijn nieuwsgierig naar alles wat je doet. Soms is dat wel aandoenlijk, meestal ook irritant omdat ze echt 'staren'. Liever heb ik dat ze dan gewoon komen vragen wat ik aan het doen ben!

5. Decibel!

En nee, ik heb het niet over het dance festival ;) Maar over de mensen die een theekransje houden midden in de sportzaal! Even een praatje maken mag, maar echt in de weg staan en boven de muziek uit te horen zijn is niet prettig voor je medesporters. De meesten hebben tegenwoordig wel een koptelefoon op met hun favoriete deuntje, maar toch, het is the gym en geen high tea! Het bespreken van je weekendplannen, je net geopereerde hond of je stukgelopen relatie kan tijdens een kopje koffie in de kantine!

6. Luchtjes!

Dit staat bovenaan mijn lijstje van irritaties! Dan ben je heerlijk aan het trainen, zit je helemaal in the flow en komt er ineens een vlaag zweetlucht voorbij. De meeste 'ergernissen' leg ik vrij snel naast me neer, maar bij deze irritatie vraag ik me toch altijd af hoe het kan dat in deze tijd iemand nog nooit van de Kruidvat heeft gehoord?! Vers zweet stinkt niet, dus tel maar uit de winst: dit is een shirt dat al zeker een week meegaat.

Ik snap echt niet dat mensen dit zelf niet doorhebben en hoe zeg je netjes dat iemand stinkt... vragen of ze voortaan wat deodorant willen gebruiken of vaker willen wassen? Dat is het netjes verpakken, maar ondertussen...

Mens erger je niet! Je bent er voor jezelf, dus doe je ding!

Laten we niet kinderachtig doen en ons blijven ergeren, want waarschijnlijk maakt iedereen zich wel schuldig aan minimaal één van deze sportschool ergernissen! Een keer met je ogen rollen, glimlachen en snel weer doorgaan met je training werkt het beste. Zorg dat je je niet laat afleiden door ergernissen, want dan wordt de gym één grote hindernis ;)

Wil jij weten welke oefeningen goed zijn en welke spieren je met een oefening traint? Wil je leren hoe je je eigen trainingsschema opstelt voor in de sportschool of thuis? Je leert dit allemaal met onze hardcopy Powervrouw Bundel:

✓ Alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt
✓ Ontdek hoe je zelf een trainings- en voedingsschema maakt
✓ Praktisch ingericht: elk hoofdstuk is één stap naar een gezonde levensstijl
✓ Inclusief simpele oefeningen bij elk hoofdstuk die je direct kunt toepassen

Lees meer over dit boek ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen