Je wilt graag afvallen. Je bent goed bezig met sporten, eet gezond en houdt je gewicht goed in de gaten. Op een ochtend sta je op de weegschaal en zie je dat je ineens bent aangekomen. Terwijl je een paar dagen geleden nog een kilo minder woog. Hoe dan dit? Als je regelmatig op de weegschaal staat, herken je dit misschien wel: een schommelend gewicht. Dit is echter niks om je zorgen over te maken, want het is hartstikke normaal! In deze blog lees je waarom je gewicht soms schommelt.
Een kleine disclaimer: je gewicht zegt niet alles over je progressie. Je hoeft dus echt niet elke dag op de weegschaal te staan als je wilt afvallen.
Schommelingen in gewicht zijn normaal
Veel vrouwen raken gefrustreerd als het cijfertje op de weegschaal maar niet omlaag gaat of zelfs omhoog is gegaan. Ze zijn namelijk zo goed bezig met gezond eten en sporten, maar toch lijkt de weegschaal dit niet te laten zien. Veel mensen weten echter niet dat ons gewicht elke dag schommelt. Dit wordt namelijk bepaald door meerdere factoren, zoals je menstruatiecyclus, stoelgang en vochtbalans.
Redenen voor een schommelend gewicht
Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je gewicht soms met 1 tot 2 kilo toeneemt. Een schommelend gewicht heeft verschillende oorzaken.
Vochtbalans beïnvloedt gewicht
De vochtbalans van je lichaam heeft een grote invloed op je gewicht. Als je bijvoorbeeld een liter water drinkt en daarna op de weegschaal gaat staan, ben je direct een kilo zwaarder. Bovendien houdt je lichaam de ene dag meer vocht vast dan de andere. Dit kan bijvoorbeeld komen door het eten van een zoutrijke maaltijd. Door het eten van zout houdt je lichaam namelijk meer vocht vast.
Maar ook hormonen hebben invloed op de vochtbalans. Als je ongesteld bent, houd je meer vocht vast en weeg je dus meer. Het verschil op de weegschaal komt dus niet alleen door de chocolade die je eet.
Je stoelgang
Ook je stoelgang kan een reden zijn voor een schommelend gewicht. Alles wat je eet heeft invloed op je gewicht. Met een volle maag ben je dus zwaarder dan met een lege maag. Daarom wordt ook altijd aangeraden om jezelf 's ochtends te wegen voordat je hebt gegeten. Daarnaast kan ook een wisseling in de grootte van maaltijden invloed hebben op het cijfertje op de weegschaal.
Het slikken van medicijnen
Slik je bepaalde medicijnen? Deze kunnen invloed hebben op je gewicht. Bepaalde medicijnen zorgen voor een sterkere eetlust of laten de schildklier of stofwisseling langzamer werken. Deze veranderingen zorgen wel oor een blijvende stijging in het gewicht.
Daarnaast zijn er ook medicijnen die de vochtbalans veranderen. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen zien aan dikke enkels. Dit zou kunnen zorgen voor een schommelend gewicht.
Een schommelend gewicht door verkeerd wegen
Er zijn dus verschillende redenen voor een schommelend gewicht. Soms lijkt het echter alsof je gewicht schommelt, maar is dit eigenlijk helemaal niet zo. Dit kan komen door een verkeerde manier van wegen.
Zo is belangrijk dat je altijd dezelfde weegschaal gebruikt. Je kunt verschillende weegschalen namelijk niet met elkaar vergelijken.
Zie je dat je bent aangekomen en geef je de weegschaal de schuld? Je kunt heel makkelijk checken of de weegschaal betrouwbaar is. Dit doe je door er twee keer achter elkaar op te gaan staan. Zie je twee keer dezelfde waarde? Dan is deze waarde betrouwbaar.
Daarnaast is het belangrijk dat de weegschaal op een vaste plek staat. De ondergrond kan namelijk ook een reden zijn voor een schommelend gewicht.
Hoe moet je dan wegen?
Nu vraag je jezelf misschien af: hoe kan ik mezelf het beste wegen? Dit doe je iedere keer op hetzelfde moment, op dezelfde plek op dezelfde weegschaal. Zorg dus altijd voor dezelfde omstandigheden. Het liefst in de ochtend, omdat je gewicht in de loop van de dag vaak toeneemt. Weeg jezelf dus voordat je gaat eten en nadat je naar de wc bent geweest.
Hoe vaak moet je wegen?
Omdat een schommelend gewicht heel normaal is, hoef je jezelf echt niet elke dag te wegen. Probeer jezelf maar één keer per 2 weken te wegen om teleurstelling en een hoop frustratie te voorkomen. Daarnaast kan je veel beter het verloop in gewicht zien als je niet al te vaak weegt.
Je gewicht zegt niet alles!
We hebben je nu alles vertelt over een schommelend gewicht. Maar wist je dat je je helemaal niet hoeft te wegen om progressie of resultaat bij te houden? We snappen namelijk heel goed dat het niet leuk is om steeds een schommelend of stilstaand gewicht te zijn.
Je kunt je progressie gelukkig op heel veel andere manieren bijhouden. Hier heb je de weegschaal eigenlijk niet bij nodig. Dit doe je door:
- Meten
Met een meetlint meet je verschillende omtrekken van je lichaam. Het komt regelmatig voor dat je gewicht hetzelfde blijft, maar je omtrek toch kleiner is geworden.
- Progressiefoto maken
Veranderingen in je lichaam zie je soms veel duidelijker op foto’s. Maak elke 4 tot 6 weken een foto van jezelf.
- Kleding
Ook aan je kleding kun je merken dat je vooruitgang boekt. Gaat je broek bijvoorbeeld losser zitten? Dan ben je afgevallen.
Natuurlijk kun je ook wel regelmatig op de weegschaal stappen om je gewicht in de gaten te houden. Dan kan het goed zijn om uit te gaan van gemiddelden. Als je jezelf dagelijks weegt, kun je bijvoorbeeld het gemiddelde per week berekenen.
Doe vooral waar jij je goed bij voelt, maar laat je stemming niet beïnvloeden door het getal op de weegschaal.
Lees hier hoe je een goede progressiefoto maakt ->
Ontvang ons magazine thuis
Wil je graag afvallen, maar weet je niet goed hoe? Of wil je starten met krachttraining, maar weet je niet waar je moet beginnen? Er zijn zoveel verschillende adviezen over training en voeding; soms zie je door de bomen het bos niet meer.
Wat is nu het belangrijkste als je wilt afvallen? Je leest er alles over in ons nieuwe KVV Magazine. Dit tijdschrift focust zich volledig op vrouwen. En ook echt op alle vrouwen: beginners, gevorderden, vrouwen met een maatje meer en slanke vrouwen die willen aankomen.
✓ No-nonsense info over training en voeding
✓ Verhalen van andere vrouwelijke krachtsporters
✓ Inclusief trainingsschema en weekmenu
✓ Geen advertenties
✓ Leuke weetjes en tips
Bronnen:
https://www.fit.nl/afvallen/oorzaken-gewichtsschommelingen