Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Afvallen op vakantie: 6 tips waardoor je niet aankomt
16 augustus 2022 
4 min. leestijd

Afvallen op vakantie: 6 tips waardoor je niet aankomt

We zitten midden in de zomer: de tijd van mooi weer, gezelligheid, vrije tijd en (veel) lekker eten. Ook dit jaar vertrekken we massaal naar het buitenland om vakantie te vieren. Want het Nederlandse weer zit helaas niet altijd mee. Allemaal leuk en aardig, maar hoe zorg je ervoor dat je niet aankomt tijdens je vakantie of zelfs wat afvalt?

De vakantie is er om te genieten. Het is dus helemaal niet erg als gezond eten, afvallen en sporten even niet prioriteit nummer 1 zijn. Toch willen we je graag wat tips geven om je gezonde voedingspatroon (deels) in stand te houden tijdens je vakantie.

1. Blijf lekker bewegen

Op vakantie hoef je niet altijd op je eten te letten. Je mag best een keertje genieten van een ijsje, cocktail of lekkere maaltijd. Het is ook niet nodig om de calorieën die je binnenkrijgt vanuit je voeding met een work-out te gaan compenseren. Je hoeft dus niet elke dag een work-out te doen of een lokale sportschool op te zoeken als je dat niet wilt.

Vakantie is er om te genieten, maar dit betekent niet dat je stil hoeft te gaan zitten. Blijf lekker bewegen om je fit te voelen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen. Zo zie je ook nog eens iets van de omgeving. En wist je dat zwemmen ook heel goed voor je is?

2. Drink genoeg water

Het kan thuis al moeilijk zijn om voldoende water te drinken, maar op vakantie is het vaak nog lastiger om hieraan te denken. Terwijl voldoende hydratatie dan misschien nog wel belangrijker is. Je verliest namelijk veel vocht door de warme temperaturen. Drink daarom genoeg water om uitdroging te voorkomen. En water drinken helpt ook nog eens bij het afvallen. Wil je weten hoe dat zit? Dat lees je in dit blog.

Als je wilt afvallen op vakantie is het belangrijk om alcohol en frisdrank zoveel mogelijk te laten staan. Deze drankjes bevatten niet alleen veel calorieën, maar kunnen ook voor uitdroging zorgen. Kies dus zoveel mogelijk voor water of ga voor een zero frisdrank met eventueel een scheutje sterke drank met niet te veel calorieën.

3. Kies voor gezonde snacks

Ga je met de auto op vakantie? Of zit je een paar uur in het vliegtuig? Zorg ervoor dat je gezonde snacks meeneemt voor onderweg. Het is verleidelijk om een zak snoep mee te nemen, maar er zijn heel veel gezonde alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan fruit, snackgroenten of eiwitrepen.

Ook op de plek van bestemming kun je gezonde tussendoortjes kopen. Deze kun je bijvoorbeeld meenemen naar het strand of een dagje uit. Zo heb je zelf in de hand wat je allemaal eet. Dit maakt het een stuk makkelijker om niet aan te komen op vakantie.

Dit zijn gezonde snacks voor onderweg ->

Vrouw die op vakantie is

4. Eet niet te weinig

Veel vrouwen zijn bang om aan te komen tijdens de vakantie. Daardoor gaan ze soms veel minder eten dan normaal. Maar je lichaam heeft voldoende brandstof nodig, ook op vakantie. Misschien beweeg je ook wel meer dan normaal en kun je dus eigenlijk wel wat extra voeding gebruiken.

Het heeft dus geen zin om een maaltijd over te slaan, zodat je `s avonds in het restaurant iets lekkers kunt bestellen. Dan ga je je ’s avonds waarschijnlijk ook overeten. Zorg ervoor dat je voldoende eet gedurende dag en geen hongergevoel hebt. Je behoefte om te snacken wordt dan veel minder.

Eet gewoon je ontbijt, lunch, snacks en diner en drink voldoende water. Probeer veel caloriearme en vezelrijke producten te eten, bijvoorbeeld groente en fruit. Dit vult goed, waardoor je urenlang vol zit.

5. Weeg je niet direct na de vakantie

Het is verleidelijk om direct bij thuiskomst op de weegschaal te gaan staan. Je wilt natuurlijk graag zien wat de schade is. Maar we raden aan om dit niet te doen, deels om teleurstelling te voorkomen. Aangezien je een week anders hebt gegeten dan normaal, houdt je lichaam waarschijnlijk vocht vast. Dit zou je kunnen zien op de weegschaal.

Eigenlijk zou de weegschaal de kleinste rol moeten spelen als je wilt afvallen. Ons gewicht schommelt namelijk elke dag en het is helemaal niet gek als je na de vakantie iets bent aangekomen. Dat is vaak grotendeels vocht.

Wil je toch graag de balans opmaken? Ga dan een week na thuiskomst pas op de weegschaal staan. Al ben je wel iets aangekomen, wees dan niet te teleurgesteld. Vakantie is er om te genieten en bij thuiskomst kun je prima de draad weer oppakken.

6. Gewoon genieten

Afvallen op vakantie betekent niet dat je niet iets lekkers mag eten. Dit mag zeker wel. Als je het heel belangrijk vindt om niet aan te komen, moet je zorgen voor een goede balans. Eet bijvoorbeeld voor 80% gezond en kies 20% van de tijd voor iets lekkers. Het is ook niet erg als dit tijdens je vakantie een iets andere verhouding is, bijvoorbeeld 70% en 30%.

Bedenk voor jezelf wat je echt heel lekker vindt en gun jezelf dat af en toe. Eet lekker een patatje, ijsje of drink een cocktail. Zo houd je het afvallen en gezonde leven veel makkelijker vol.

Na de vakantie weer aan de slag met afvallen!

Je mag best ongezonder eten op vakantie. Het is ook zeker niet het einde van de wereld als je na de vakantie iets bent aangekomen of niet bent afgevallen. Afvallen op vakantie hoeft niet je prioriteit te zijn, maar als je dat wel graag wilt is het ook prima!

Na de vakantie kan het best lastig zijn om weer in je normale ritme te komen. Iedere dag zelf koken, bedenken wat je nu weer moet eten.. Vind je het lastig om gezond te eten? Of kun je geen motivatie vinden om naar de sportschool te gaan? Dan kan ons KVV Magazine je misschien helpen!

Dit tijdschrift is speciaal gericht op vrouwen die krachttraining doen. Je leest er inspirerende verhalen van andere vrouwelijke krachtsporters en ontvangt een trainingsschema en weekmenu. En het is ook nog eens advertentievrij!

✓ No-nonsense info over training & voeding

Voor iedere vrouw: jong, oud, beginner of gevorderd

✓ Leuke weetjes en tips

Meer info & bestellen ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.