Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Niets doen is soms ook oké: waarom je jezelf niet te veel moet pushen
27 augustus 2021 
3 min. leestijd

Niets doen is soms ook oké: waarom je jezelf niet te veel moet pushen

Als je de hele dag door alleen maar op de bank blijft zitten, bereik je natuurlijk niets. Je zal van de bank af moeten komen om je doelen te bereiken. Ga dus lekker sporten, kom in beweging en maak een gezonde maaltijd voor jezelf... Maar overdrijf het niet, want soms is niets doen ook echt oké. Wanneer moet je jezelf niet extra pushen en is het tijd om rust te nemen? Je leest het in dit artikel.

Push jezelf niet over je grenzen heen

Natuurlijk is het goed om jezelf te pushen als je een keer geen zin hebt om te trainen of om gezond te koken. Maar dat betekent niet dat jezelf pushen altijd goed is. Als je echt vermoeid bent, je niet hersteld voelt of ziek bent, is het beter om een keer een training over te slaan. Of doe niet alle sets van elke oefening, maar neem met wat minder genoegen.

Wel is het beter om gezond te eten, ook als je moe of ziek bent (juist dan!). Maar dat hoeft niet een perfecte maaltijd te zijn met alle kleuren van de regenboog waarvoor je uren in de keuken moet staan. Haal wat komkommer en tomaat of een kant-en-klare rauwkost, kook wat rijst en bak een eitje of ga voor kipreepjes. Of maak een simpele pasta met tonijn en tomaten uit blik en een zak roerbakgroenten.

Het hoeft echt niet zo moeilijk te zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Misschien is een sneller te bereiden maaltijd niet perfect, maar alsnog heel veel beter dan een pizza!

Bekijk deze 5 tips om makkelijk gezond te koken ->

Je grenzen herkennen

We vinden het vaak lastig om onze grenzen te herkennen. Hoe weet je nu of je echt te vermoeid bent of dat je gewoon een excuus probeert te bedenken? Hierbij is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Voelt je lichaam moe aan, heb je lichamelijke klachten of voel je je ziek? Dan kun je de gym beter een keertje overslaan en even niet te veel vragen van jezelf.

Het kan ook zo zijn dat je mentaal helemaal uitgeput bent, terwijl je lichaam wel fit is. Bijvoorbeeld na een lange werkweek. Vraag dan mentaal niet te veel van jezelf. Denk niet te moeilijk na over wat je gaat koken, maar kies een simpel gerecht uit. Als je nog boodschappen moet doen, verplicht jezelf dan niet om meteen voor de hele week te halen. Dat kan morgen ook wel.

Sporten kan wel goed zijn als je mentaal niet zo fit bent, aangezien je dan lichamelijk bezig bent. Het helpt je ook om even uit je gedachten te komen, waardoor je je daarna vaak weer beter voelt. Maak je work-out echter niet te moeilijk voor jezelf. Doe gewoon een work-out uit je schema en je standaard warming-up. Zorg ervoor dat je niet te lang hoeft na te denken over wat je moet meenemen en wat je aan moet.

Kan je het mentaal niet opbrengen om naar de gym te gaan omdat je te veel moet nadenken over de stappen die je moet zetten? Doe je work-out dan thuis en ga even een stukje wandelen.

Niet te veel willen

Vaak willen we zoveel dat het helemaal niet lukt om dit vol te houden. Je put jezelf uit of je kunt het niet goed plannen en uiteindelijk zit je alleen maar thuis op de bank. Daar heb je natuurlijk helemaal niets aan. Het is dan beter om wat minder te willen en wat meer rust en vrije tijd voor jezelf in te plannen.

Je streeft naar het perfecte lichaam, je wilt je 100% fit voelen, je wilt perfect zijn op je werk en je wilt de perfecte partner, moeder en vriendin zijn. Een mooi streven, maar is het wel nodig? Als je op alle gebieden een 7 of 8 scoort, ben je ook echt wel goed genoeg. En dat is veel makkelijker te behalen dan een 10 op al deze gebieden.

Misschien lijkt het alsof je op elk gebied een 10 scoort nu (of je streeft hier in ieder geval naar)., Maar 's avonds doe je alleen maar chagrijnig tegen je partner en kinderen. Of je maakt fouten op je werk, omdat je oververmoeid bent... En omdat je jezelf zo uitput voel je je ook niet fit en zie je er vermoeid uit. Je probeert perfect te zijn, maar uiteindelijk scoor je op veel gebieden een onvoldoende. Dat wil je al helemaal niet toch?

Neem daarom genoegen met wat minder. Een 10 scoren op elk gebied is vrijwel onmogelijk en een 7 of 8 is echt genoeg! Je hoeft niet alleen maar bezig te zijn met jezelf verbeteren; je mag ook echt wel genieten van het leven en je rust pakken.

Pst… Heb jij ons papieren KVV Magazine al besteld? Elke editie staat vol met informatieve artikelen, inspirerende verhalen, tips & tricks, een trainingsschema en een weekmenu. Geef je motivatie een boost en behaal jouw bodygoals met ons magazine voor vrouwelijke krachtsporters.

=> Reserveer jouw exemplaar

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.