Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Proteïne poeder: onmisbaar of overbodig voor sporters?
26 september 2022 
4 min. leestijd

Proteïne poeder: onmisbaar of overbodig voor sporters?

Het staat tegenwoordig bij elke fanatieke krachtsporter in de kast: proteïne poeder. Met deze poeders maak je in een handomdraai een shake bomvol met eiwitten. Handig als je je dagelijkse eiwitinname wilt verhogen. Maar zijn deze shakes wel zo noodzakelijk als we denken? En is het nu echt nodig om na elke workout proteïne poeder te nemen? Ontdek het antwoord hier. 

Wat is proteïne poeder?

Proteïne poeder, ook wel eiwitpoeder genoemd, is een voedingssupplement met een hoge concentratie eiwitten. Het poeder meng je met water of melk om een proteïneshake te maken. Deze eiwitshakes bevatten veel eiwitten en zijn laag in vetten, koolhydraten en calorieën.

We krijgen wel eens de vraag of proteïne poeder of eiwitshakes veilig zijn om te nemen. Eiwitpoeders zijn helemaal veilig als je ze gebruikt als aanvulling op je normale voeding. Neem je alleen shakes op een dag en geen andere voeding? Of gebruik je ze als vervanging van een normale maaltijd? Dan kom je aan het einde van de dag een hoop belangrijke voedingsstoffen, zoals koolhydraten, vetten en vitamines te kort. Vervang daarom je ontbijt, lunch of diner nooit door een eiwitshake. Gebruik het alleen als supplement.

Wat zit er in een eiwitshake?

Proteïne poeder bevat een grote hoeveelheid eiwit, maar het bevat ook een klein beetje koolhydraten en vetten. De meeste poeders zijn gemaakt van melkeiwitten, ook wel whey genoemd. Maar er zijn tegenwoordig ook plantaardige eiwitshakes verkrijgbaar. Deze zijn gemaakt van soja- of erwteneiwitten. Handig voor als je lactose-intolerant of veganistisch bent!

Proteïne shake

Hoe gebruik je het?

Om een eiwitshake te maken, gebruik je proteïne poeder. Je neemt een maatschep (deze wordt geleverd bij de poeder) en voegt hier melk of water aan toe. Vervolgens shake je het mengsel en je bent ready to go. Maar poeder gebruik je ook gewoon in je eten. Voeg het bijvoorbeeld toe aan je havermout of andere baksels. Zo maak je een maaltijd heel eenvoudig eiwitrijk.

Waarom proteïne poeder nemen?

Volgens het Voedingscentrum hebben de meeste mensen geen speciale eiwitshakes of proteïne poeders nodig. Je krijgt al voldoende eiwitten binnen als je gezond en gevarieerd eet. Maar in een aantal gevallen is het toch zinvol om een proteïneshake toe te voegen aan je eetpatroon. Bijvoorbeeld als je via je voeding niet genoeg eiwitten binnenkrijgt of als je spieren wilt opbouwen.

Redenen om eiwitshakes te nemen

  • Je krijgt niet genoeg eiwitten binnen via voeding

Vind je het lastig om genoeg eiwit via voeding binnen te krijgen? Dan zijn proteïneshakes ideaal. Hiermee krijg je op een eenvoudige manier genoeg proteïne binnen.

  • Het kan helpen bij spiergroei en -herstel

Eiwitshakes bevatten aminozuren die helpen bij het herstellen en opbouwen van spieren. Het is daarom belangrijk om genoeg eiwit binnen te krijgen na een zware workout. Dit doe je eenvoudig met een shake.

  • Proteïne poeder kan helpen bij afvallen

Je zult niet op magische wijze meer afvallen als je eiwitshakes neemt, maar het kan wel een goede aanvulling zijn op je voeding. Proteïneshakes bevatten weinig calorieën en veel eiwitten. Hierdoor voel je je een hele tijd verzadigd.

Proteïne poeder gebruiken

Hebben krachtsporters altijd eiwitpoeder nodig?

Proteïne poeder is vooral geliefd onder sporters en hier is een reden voor. Het is belangrijk dat je na intensieve inspanning voldoende eiwit binnenkrijgt. Eiwit draagt namelijk bij aan spiergroei en -herstel. Fanatieke krachtsporters die graag meer spieren willen opbouwen, moeten op dagelijkse basis meer eiwitten nemen. De hoeveelheid hangt af van de doelen van de sporter. Het kan variëren van 1.2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag.

Dus weeg je 70 kilo? Dan eet je maximaal 140 gram eiwit per dag. Het kan best lastig zijn om deze hoeveelheid proteïne uit voeding te halen. Om deze reden drinken veel sporters eiwitshakes. Zo krijg je eenvoudig en snel veel eiwitten binnen.

Moet je ook shakes nemen als je niet sport?

Ook als je niet sport zou je eiwitshakes kunnen nemen. Maar met een gezond en gevarieerd eetpatroon is dit niet nodig. Ben je vegetarisch of veganist? Gebruik proteïne poeder dan om je eiwitten aan te vullen. Als je vegetariër of veganist bent, is het iets lastiger om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Je laat namelijk alle dierlijke producten links liggen. Er zijn natuurlijk plantaardige voedingsmiddelen met eiwitten, maar toch bevatten deze in verhouding niet evenveel proteïne. Om deze reden kan een shake een goede aanvulling zijn.

Welke proteïne poeder kun je het beste kopen?

Aangezien eiwitpoeder de laatste jaren ontzettend populair is geworden, vind je het nu in bijna iedere winkel. Het is nu zelfs in de Albert Heijn te koop. Welke poeder voor jou het beste is, hangt af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan het eiwitgehalte, de voedingswaarden en de smaak.

De poeders van Matchu sports onderscheiden zich door de zoetheid. De shakes hebben een natuurlijke smaak en proeven dus niet chemisch. Een groot voordeel als je het aan ons vraagt. Maar er zijn ook varianten zonder smaakje verkrijgbaar. Ideaal voor in je smoothie.

Conclusie: is proteïne poeder onmisbaar of overbodig?

Dus, is proteïne poeder noodzakelijk of overbodig? Zolang je genoeg eiwitten uit je voeding haalt, is het helemaal niet nodig. Maar er zijn wel een aantal redenen waarom je eiwitshakes kunt toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon. Bijvoorbeeld als je niet genoeg eiwit binnenkrijgt uit voeding, of als je spieren wilt opbouwen. Ben je een fanatieke krachtsporter? Dan raden we aan om regelmatig eiwitshakes te nemen voor optimaal spierherstel en -groei. En onthoud: vervang nooit een hele maaltijd door een shake.

Benieuwd naar wanneer je het beste een shake kunt nemen? Lees dan deze blog ->

Meer weten over krachttraining en voeding? In onze Powervrouw Bundel lees je alles over het verhogen van je eiwitinname, maar vind je ook handige trainingsschema’s en weekmenu’s. We hebben al een hoop vrouwelijke krachtsporters mogen helpen met het creëren van hun perfecte lichaam. En of dit nu maatje 44 of 36 is: ieder lichaam mag er zijn!

✓ Meer dan 300 pagina’s aan content

✓ Alles wat je wilt weten over krachttraining, voeding, mindset en herstel

✓ Leer op een leuke manier hoe je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt

Meer info & bestellen ->

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.