Met deze voeding ga je lachend door de overgang!

Ben jij anders gaan eten toen de overgang in zicht kwam? Je staat er misschien niet bij stil, maar je lichaam heeft in elke levensfase andere behoeftes. Ik hoef jou niet te vertellen dat de overgang niet altijd een pretje is.  Maar wat nou als je een einde kan maken aan die cliché klachten zoals opvliegers, hoofdpijn en vermoeidheid? Door je dagelijkse gewoontes aan te passen kan je dit soort klachten verminderen of zelfs voorkomen.

Ingewikkeld? Nee hoor. Een kwestie van je voeding aanpassen. Met een paar kleine ingrepen op je voedingspatroon maak je een groot verschil op je gemoedstoestand. Lees snel verder.

De overgang, ook wel menopauze genoemd, brengt naast de bekende opvliegers nog meer overgangsklachten met zich mee zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je beter te voelen tijdens deze periode. Het eten dat je nuttigt tijdens de overgang speelt hier een belangrijke rol bij. Dit kan een effect hebben op je gemoedstoestand. Benieuwd wat je wel en beter niet kunt eten tijdens de menopauze? Lees dan snel verder.

Eten tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Het is daarom helemaal niet zo gek dat je je extra vermoeid kunt voelen tijdens deze periode. Ook wordt je stofwisseling vaak trager waardoor je makkelijker kunt aankomen.

Is er nog iets positiefs aan de overgang? Hoor ik je denken.. Ik kan de menopauze niet leuker maken dan dat het is, maar er zit wel degelijk een groot voordeel aan. Na deze periode heb je geen last meer van jouw menstruatie, en hoe fijn is dat? Geen buikkrampen, maandelijkse hormonen schommelingen en alle klachten die daarbij komen kijken!

Voeding tegen overgangsklachten

Bepaalde  overgangsklachten kunnen verholpen of verbeterd worden  met bepaalde stofjes. Je kunt er daarom voor kiezen om supplementen te slikken tijdens deze periode, maar je voedingspatroon aanpassen kan ook een groot effect hebben. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om in beweging te blijven.

1. Onbewerkt eten

Probeer tijdens de overgang zoveel mogelijk onbewerkte voeding te eten. In bewerkte producten zitten vaak veel toegevoegde suikers en die zorgen ervoor dat je bloedspiegel omhoog gaat. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller opvliegers krijgt.

2. Groene groentes

Eet wat meer groene groentes zoals spinazie en broccoli tijdens de menopauze. Deze bevatten magnesium. Veel vrouwen hebben slapeloze nachten in deze periode, dit stofje zorgt ervoor dat je beter slaapt. Daarnaast zit er ook calcium in deze groenten en die zijn goed voor je botten. Win - win dus!

3. Vermijd te veel zout

Verschillende onderzoeken hebben het verband tussen zout en een lagere botdichtheid aangewezen. Daarnaast zou te veel zout in het eten kunnen zorgen voor opvliegers. Te veel is trouwens nooit goed voor ons lichaam. Zo kan te veel zout bijvoorbeeld zorgen voor een verhoogde bloeddruk, ook als je niet in de overgang bent.

4. Vette vis en biologische boter

Tijdens de menopauze veranderen je hormonen en is er een grotere kans op botontkalking. Hierdoor worden de botten kwetsbaarder en kun je ze makkelijker breken. Naast Vitamine D tabletten kun je kiezen voor het vaker eten van (vette) vis zoals haring en zalm. Dit komt ook voor in producten zoals margarine en boter. 

5. Vermijd te veel cafeïne en alcohol

Helaas, alcohol verhoogt de kans op opvliegers - probeer dat glaasje wijn dus wat vaker te laten staan. Hetzelfde geldt voor cafeïne, dit heeft hetzelfde effect en kan het transpireren in de nacht verergeren.

Conclusie: Dit moet je eten tijdens de overgang (en dit niet!)

Je lichaam verandert en daar hoort ook een ander voedingspatroon bij. Voldoende groenten en fruit zijn belangrijk en daarnaast raden wij het altijd aan om voldoende te bewegen.

We zetten het even op een rijtje voor je. Dit kun je het beste wel en niet eten tijdens de overgang.

Wel:

  • Onbewerkte voeding. Maak dus zelf je granola, in plaats van dit kant en klaar te kopen. En maak zelf een lekkere woksaus, in plaats van een zakje te halen in de supermarkt.
  • Groene groentes. Spinazie, paksoi, broccoli... verwerk dit in je dagelijkse maaltijden en je krijgt meer magnesium binnen.
  • Vette vis en biologische boter. Super goed voor je botten en nog lekker ook.

Niet:

  • Te veel zout. Dit is slecht voor je botten en bloeddruk en kan opvliegers stimuleren.
  • Cafeïne en alcohol. Dit kan ervoor zorgen dat je meer opvliegers krijgt en meer transpireert tijdens het slapen.

Maak je dus niet te druk over deze periode, met onze tips kom jij de overgang goed door!

Als je stap voor stap een duurzaam voedingspatroon wilt ontwikkelen waarmee je jouw bodygoals gaat behalen, raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw ideale dagelijkse inname van eiwitten, koolhydraten en vetten bepaalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Hoe je ervoor zorgt dat je dagelijks voldoende binnenkrijgt van alle voedingsstoffen
✓ Wanneer en hoe vaak je het beste kunt eten
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jouw eetgewoontes blijvend veranderd en je voedingspatroon volhoudt

Ook vind je hierin alle info die je nodig hebt om je eigen trainingsschema te maken (+ voorbeelden), je trainingen te optimaliseren en je mindset te veranderen. Daarmee is dit hét boek voor de krachtsportende powervrouw.

Download het gratis inkijkexemplaar ->

Meer info & bestellen ->