Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Dit zijn de 7 grootste fitness fouten
20 augustus 2021 
3 min. leestijd

Dit zijn de 7 grootste fitness fouten

Of je nu een beginner bent of al meer gevorderd: elke krachtsporter maakt wel eens een fout. Als je echter continu dezelfde fitness fouten blijft maken kan dit ten koste gaan van je resultaat. Waar moet je op letten als je aan krachttraining doet? Hier vind je de 7 grootste fitness fouten.

1. Je warming-up overslaan

Weinig tijd om te sporten? Vaak wordt er dan voor gekozen om de warming-up maar over te slaan. Dat kun je echter niet doen, want je verhoogt hiermee de kans op blessures. Ook presteer je minder goed als je jouw lichaam van tevoren niet opwarmt. Sla daarom nooit je warming-up over.

Lees hier hoe je jezelf goed opwarmt ->

2. Alleen met apparaten trainen

Oefeningen op apparaten zijn over het algemeen makkelijker aan te leren. Maar je traint hier ook minder spieren mee, waardoor je ook minder resultaat uit je training haalt. Het kan echter wel goed zijn om een paar oefeningen met apparaten toe te voegen om een bepaalde spiergroep nog extra te trainen. Zorg er wel voor dat je work-out voornamelijk uit compound oefeningen met losse gewichten bestaat.

Bekijk hier de 5 beste compound oefeningen ->

3. Te snel omhoog gaan in gewicht

Op het begin kun je vaak al aardig snel omhoog gaan in gewicht. Maar dat is niet altijd goed om te doen. Zorg er altijd eerst voor dat je techniek helemaal in orde is. Daarna kun je wekelijks met kleine stappen van 2,5 tot 5 kilo omhoog gaan in gewicht, als dit je goed af gaat. Neem niet te grote stappen, want dan kun je jezelf overbelasten.

4. Niet letten op je voeding

Een andere fout die vaak wordt gemaakt is niet letten op voeding. Om goed te herstellen na een training en spiermassa aan te maken is het van belang dat je in ieder geval voldoende eiwitten binnenkrijgt. Let dus altijd op je eiwitinname. Je behaalt nog betere resultaten als je ook gezond eet en voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

5. Je techniek niet checken

Je moet sowieso goed op je techniek letten als je net begint met een nieuwe oefening (of net start met krachttraining). Je traint dan met laag gewicht en gaat pas omhoog in gewicht als je techniek goed is. Het blijft daarna echter ook belangrijk om je techniek te blijven checken of te laten checken. Zodra je met zwaardere gewichten gaat trainen kan dit namelijk ten koste gaan van je techniek.

6. Te weinig rust nemen

Om je spieren goed te laten herstellen én groeien en een volgende training weer optimaal te presteren moet je voldoende rust nemen tussen je trainingen. Daarom moet je een spiergroep niet te snel weer trainen. Hierbij geldt minimaal 72 uur rust voor beginners, 24-36 uur voor halfgevorderden en 18 uur voor gevorderden.

Lees hier meer over het aantal uur rust dat een spiergroep nodig heeft ->

Naast de hoeveelheid rust tussen je work-outs, is ook de rust tussen je sets belangrijk. De optimale rusttijd is verschillend, maar ligt vaak ergens tussen de 2 en 5 minuten. Je kunt het beste zelf proberen aan te voelen wanneer je weer met de volgende set begint.

Lees hier meer over de hoeveelheid rust tussen je sets ->

Vergeet daarnaast ook niet het aantal uur dat je slaapt per nacht. Tijdens je slaap herstellen en groeien je spieren. Om niet overbelast te raken, goed te blijven presteren en goede resultaten te behalen is het dus van belang dat je voldoende en goed slaapt.

7. Je te veel laten afleiden

Het is natuurlijk heel leuk als het gezellig is in de sportschool. Of misschien ben je tijdens het sporten lekker aan het appen met een vriend of vriendin of meteen even al je mailtjes aan het beantwoorden. Zorg er echter wel voor dat je niet te veel afgeleid bent. Je presteert vaak beter als je er met je hoofd bij bent. En als jij tien minuten pauze houdt tussen je sets zijn je spieren niet meer helemaal warm. Dat heeft ook een negatieve impact op je prestaties en je resultaat.

In het KVV Magazine kun je nog veel meer lezen over krachttraining en in elke editie vind je ook een trainingsschema en een weekmenu. Het magazine staat vol no-nonsense info, inspirerende verhalen en praktische tips. Leuk om te lezen, motiverend en je leert hoe je sneller en makkelijker jouw bodygoals behaalt!

Heb jij jouw exemplaar al gereserveerd? 

=> Meer info & reserveren

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.