Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Kun je te veel eiwitten eten?
20 juni 2023 
4 min. leestijd

Kun je te veel eiwitten eten?

Eiwitten, ze zijn niet weg te denken uit een gebalanceerd dieet. Ze staan bekend als de vriend van elke krachtsporter, de bouwsteen van onze spieren. Maar kun je ook te veel eiwitten eten? Is er een grens die we niet zouden moeten overschrijden? In dit artikel geven we je antwoord op deze belangrijke vraag. Wie had ooit gedacht dat 'te veel eiwitten' een onderwerp van gesprek zou kunnen zijn? Met de groeiende populariteit van eiwitshakes en proteïnerijke snacks, is het concept dat er zoiets bestaat als 'te veel eiwitten' misschien moeilijk te geloven. Toch kun je wel degelijk te veel eiwit nemen.

Eiwitten voor krachttraining

Eiwit is zonder twijfel een essentieel macronutriënt, zeker als je aan krachttraining doet. Het speelt een cruciale rol bij het herstellen en laten groeien van je spieren. Krachtsporters hebben daarom meer eiwit nodig dan personen die niet aan krachttraining doen. Om je resultaten te optimaliseren moet je ervoor zorgen dat je dagelijks voldoende eiwitten eet.

Maar net zoals je niet eindeloos kunt trainen zonder rust te nemen, is er een limiet aan de hoeveelheid eiwitten die je lichaam effectief kan gebruiken. Op een gegeven moment heeft het dus geen zin om meer eiwitten te nemen. Meer dan 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht is niet nodig, aangezien je lichaam de eiwitten daarboven niet gebruikt.

Gevolgen van een te hoge eiwitinname

Nierproblemen

Een veelgehoord misverstand is dat een hoge eiwitinname schadelijk zou zijn voor de nieren. Maar voordat je je eiwitshake weggooit, laten we dit eens nader bekijken. Onderzoek wijst uit dat hoge eiwitinnames alleen schadelijk kunnen zijn voor je nieren als je al bestaande, chronische nierproblemen hebt. Als je gezond bent en geen nierklachten hebt, hoef je je dus geen zorgen te maken over je eiwitinname in relatie tot je nierfunctie.


Balans in macronutriënten

Ondanks dat te veel eiwitten eten geen negatieve invloed heeft op je nieren (mits je geen nierklachten hebt), is het eten van overmatig veel eiwitten toch niet aan te raden. Het zorgt namelijk voor een onjuiste balans in de macronutriënten.

Het is geen rocket science, maar het draait allemaal om evenwicht. Je voedingspatroon is als een complex ecosysteem waarin elk onderdeel zijn eigen rol speelt. De macronutriënten - eiwitten, koolhydraten en vetten - zijn hier een belangrijk onderdeel van. Je caloriebudget moet je op de juiste manier verdelen over deze drie macro's. En net zoals je niet je hele salaris zou spenderen aan, laten we zeggen, schoenen (hoe verleidelijk dat ook kan zijn), zou je ook niet je hele voedingsbudget moeten besteden aan eiwitten.

Eventueel kun je ervoor kiezen om minder koolhydraten te eten, maar het is wel echt belangrijk dat je dagelijks voldoende gezonde vetten binnenkrijgt. Kortom, de vraag is niet zozeer of je te veel eiwitten kunt eten, maar eerder hoe je de juiste balans vindt in je totale macroverdeling. Onthoud dat elk macronutriënt zijn unieke rol speelt in je dieet en gezondheid. Zorg ervoor dat je een optimale voedingssamenstelling vindt die jouw gezondheid en prestaties ondersteunt.

Aanbevolen eiwitinname

De sweet spot van eiwitconsumptie varieert per individu en hangt af van verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht en activiteitsniveau.

 • Voor mensen die geen krachttraining doen wordt een inname van ongeveer 1 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.
 • Voor mensen die wel aan krachttraining doen wordt een inname van ongeveer 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.
 • Voor personen met obesitas die aan krachttraining doen wordt een inname van 1,2 tot 1,6 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.
 • Voor sedentaire mensen met obesitas die aan krachttraining doen wordt een inname van 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.

Een algemene aanbeveling is om je dagelijkse eiwitbehoefte goed over de dag te verspreiden. Dit zorgt voor een constante aanvoer van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, wat gunstig is voor spierherstel en -opbouw.

Samengevat

In dit artikel hebben we de volgende punten besproken:

 1. Eiwit is een belangrijk macronutriënt, vooral voor mensen die actief aan krachttraining doen. Het helpt bij het herstel en de groei van de spieren.
 2. Er bestaat zoiets als 'te veel eiwitten'. Een te hoge eiwitinname kan ten koste gaan van de inname van andere belangrijke macronutriënten, zoals vetten en koolhydraten.
 3. Een hoge eiwitinname is alleen schadelijk voor je nieren als je bestaande, chronische nierproblemen hebt. Als je gezond bent, hoef je je hier geen zorgen over te maken.
 4. Als krachtsporter kun je het beste dagelijks 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nemen. Meer dan dat is niet nodig en biedt ook geen extra voordelen voor spiergroei of herstel.

Je hebt nu meer kennis om je voedingspatroon te optimaliseren en de juiste hoeveelheid eiwitten te consumeren. Maar nu de rest van je fitnessplan nog... Wat als ik je vertel dat er een gids is die al je vragen beantwoordt en je helpt om je lichaamsdoelen te bereiken?

Maak kennis met de Powervrouw Bundel, jouw ultieme stap-voor-stap gids naar succes in je fitness journey. En succes betekent hier resultaten. Dus, wat kun je precies verwachten na het volgen van de richtlijnen uit ons hardcopy boek?

 • Je jeans zit veel losser om je taille en juist strakker om je billen
 • Je energielevel is een stuk hoger, zelfs op maandag
 • Je gaat met plezier naar de gym voor een work-out die jij leuk vindt om te doen
 • Je kijkt uit naar je maaltijden en gunt jezelf lekkernijen zonder schuldgevoel
 • Je hebt krachtige, gezonde gewoontes opgebouwd voor de lange termijn
 • Je straalt van het zelfvertrouwen, of je nu naar het strand gaat, in de sportschool bent of ergens anders

Het maakt niet uit waar je bent op je fitnessreis; dit boek heeft de tools en kennis die je nodig hebt om je doelen te bereiken. Ga vandaag nog aan de slag en begin met het bouwen van de gezondste en sterkste versie van jezelf.

Bestel jouw exemplaar

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Bronnen:

 1. https://bell-coaching.com/voeding/de-optimale-eiwit-inname/
 2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30383278/

Veelgestelde vragen over eiwitten eten

Wat gebeurt er als je te veel eiwitten eet?

Te veel eiwitten eten kan leiden tot een onevenwichtige voeding, omdat je dan te weinig binnenkrijgt van andere macronutriënten.

Hoeveel eiwitten moet ik per dag eten als ik niet train?

Voor de gemiddelde volwassene die niet aan sport doet, wordt ongeveer 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.

Hoeveel eiwitten moet je eten als krachtsporter?

Krachtsporters hebben meer eiwitten nodig vanwege de grotere fysieke belasting. De richtlijn is 1,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag.

Hoeveel eiwitten moet ik eten als ik obesitas heb en krachttraining doe?

Voor personen met obesitas die aan krachttraining doen wordt een inname van 1,2 - 1,6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht aanbevolen.

Is te veel eiwitten schadelijk voor de nieren?

Hoge eiwitinnames kunnen schadelijk zijn voor je nieren als je al bestaande nierproblemen hebt. Als je gezond bent en geen bestaande nierklachten hebt, heeft dit geen schadelijke invloed.

Zijn alle eiwitbronnen hetzelfde?

Nee, eiwitten kunnen verschillen op basis van hun aminozuurprofiel. Eiwitten van dierlijke bronnen worden over het algemeen als compleet beschouwd, omdat ze alle essentiële aminozuren bevatten.

Wat gebeurt er als ik te weinig eiwitten eet?

Een tekort aan eiwitten kan leiden tot spierverlies, zwakte en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan dit het immuunsysteem beïnvloeden.

Wat zijn goede bronnen van eiwit?

Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, noten en zaden.

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.