Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Verborgen suikers: 5 x voedingsmiddelen met onverwacht veel suiker
02 december 2021 
3 min. leestijd

Verborgen suikers: 5 x voedingsmiddelen met onverwacht veel suiker

Ben jij bezig met afvallen? Of wil je gezonder eten? Dan is het goed om deze lijst met 5 x verborgen suikers in voedingsmiddelen te checken. Soms hebben we niet eens door dat in doodgewone producten (zoals pastasaus) veel toegevoegde suikers zitten die helemaal niet goed voor ons zijn. In dit artikel nemen we deze producten eens onder de loep.

Snoepjes, koek, cake en ijs - allemaal producten waarvan we weten dat ze bomvol met suiker zitten. Geen ‘verborgen suikers’ dus, we zijn ons er van bewust dat deze voedingsmiddelen (hoe lekker ook) slecht voor ons zijn.

Ongemerkt suikers binnenkrijgen

Bij verborgen suikers gaat het juist om producten waar we het niet bij verwachten. Zelfs bij producten waar op de verpakking staat ‘bevat minder vet’ of ‘bevat natuurlijke suikers’ kunnen nog veel suikers bevatten. Hier kunnen extra zoetstoffen aan toe zijn gevoegd, of het suiker is gemaakt op basis van fruitconcentraat, wat helaas nog steeds suiker is.

Het gaat hierbij om het bewust worden van suiker in bepaalde producten. Dit doe je door de ingrediëntenlijst te checken op de achterkant van een verpakking. Laat je dus niet misleiden door de mooie marketing termen zoals ‘bevat geen toegevoegde suikers’, want suiker kan alsnog op een andere manier toegevoegd zijn.

Handig! Bekijk deze handige infographic om de andere termen voor suiker te leren herkennen:

Infographic verstopte en verborgen suikers

5 x producten met verborgen suikers

Als vrouw mag je per dag 50 gram suiker per dag binnenkrijgen, bij een man is dat 60 gram. Doordat er verborgen suikers in voedingsmiddelen zitten die we dagelijks eten, hebben we soms niet door hoeveel suiker we daadwerkelijk binnenkrijgen.

1.Pastasaus

Kant-en-klaar is nooit gezond, maar wie had verwacht dat pastasauzen vol met suiker zitten? Bij de meeste pastasauzen wordt 7 gram (of meer) suiker toegevoegd voor 100 gram saus. Reken maar uit.

We snappen dat het erg verleidelijk en makkelijk kan zijn, wat pasta koken, saus er doorheen en klaar. Maar wist je dat je heel erg makkelijk zelf je saus kunt maken? Met ingrediënten zoals ui, knoflook, kruiden en tomaten(blokjes) zet je in een paar minuten een heerlijke homemade pastasaus op tafel.

2. Vruchtensap

Gezond toch, zo’n glaasje jus ‘d orange? Toch niet.. vruchtensappen zitten vol met suiker, dit staat vaak gelijk aan een glaasje frisdrank. Ook vers geperst sap bevat suiker, sinaasappelsap bevat bijvoorbeeld zo’n 8.5 gram per 100 ml.

Een gezondere optie is om gewoon een stuk fruit te eten, deze bevatten ook alle vitamines en vezels die bij een sapje vaak verloren gaan.

3. Ontbijtgranen

De verpakkingen zijn vaak zo vormgegeven dat ontbijtgranen dé gezondste optie lijken voor het ontbijt. Niets is minder waar helaas, zowel granola als cornflakes bevatten veel suikers. Hierbij moet je denken aan zo’n 70 gram koolhydraten op de 100 gram.

Wij raden aan om muesli te eten, hier zitten geen toegevoegde zoetstoffen in.

4. Soep

Soep uit blik, of kant-en-klare soep uit de koeling is makkelijk en snel klaar. Een soepje lijkt een gezonde optie en dat is het ook, mits het niet kant-en-klaar is. In deze soepen zitten namelijk veel verborgen suikers (zo’n 5 gram op de 100 gram). De gezondere optie is, je raadt het al, om gewoon zelf dat tomatensoepje te maken. Veel gezonder en net zo lekker, toch?

5. Dressings

Het is lekker om je salade op smaak te brengen met een dressing. Honing-mosterd bijvoorbeeld, dat is een populaire optie. Naast veel suiker, wordt er ook te veel zout in deze dressings gegooid. Niet erg goed voor je dus. Dressings verschillen van 5 gram suikers op de 100 gram, tot zelfs 20 gram suikers op de 100 gram!

Onze conclusie: pas op met verborgen suikers

Verborgen suikers zijn sluipmoordenaars - je kunt ze niet altijd zien, maar ze zijn er wel. Als jij een gezondere levensstijl wilt, raden we je dan ook aan om altijd het etiket van een product te lezen. Kijk dan vooral naar de ingrediëntenlijst. Zo wordt jij je bewust van wat je daadwerkelijk binnenkrijgt.

Daarnaast raden wij je aan om zo min mogelijk bewerkte producten te kopen. Hier zijn vaak verborgen suikers aan toegevoegd. De oplossing is simpel: maak zo veel mogelijk zelf. Dat soepje of die saus zijn makkelijk zelf te maken en zoveel gezonder!

Deze tips gaan jouw helpen om minder suiker te eten, waardoor je ook makkelijker je bodygoals behaald. Nog veel meer praktische tips over gezonde voeding en afvallen vind je in ons KVV Magazine. Als startende of gevorderde vrouwelijke krachtsporter mag je dit tijdschrift echt niet missen. Boordevol no-nonsense info, tips & tricks, inspirerende verhalen, trainingsschema’s en weekmenu’s.

Doe inspiratie op en geef je motivatie een boost net als duizenden andere lezers

=> Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we dagelijks inspireren met onze programma's.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.