Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Minder suiker eten: 9 simpele tips om van je suikerverslaving af te komen
22 april 2021 
in Voeding
3 min. leestijd

Minder suiker eten: 9 simpele tips om van je suikerverslaving af te komen

Bijna iedereen heeft in meer of mindere mate last van een suikerverslaving of heeft dit in het verleden gehad. Je bent dus zeker niet de enige! Minder suiker eten is vaak lastig, juist omdat dit stofje zo verslavend is. Hoe kun je jouw suikerverslaving toch verminderen of zelfs helemaal stoppen? In dit blog geef ik je 9 eenvoudige tips.

Tip 1: Kies een manier die bij je past

Sommige vrouwen lukt het om in één keer cold turkey te stoppen met suiker. Maar er zijn ook veel vrouwen die dat nooit in één kunnen en die beter stapje voor stapje kunnen minderen. Kies voor jezelf een manier die bij je past en die je het makkelijkst volhoudt. Weet ook dat je bij cold turkey stoppen last kunt krijgen van verschillende bijwerkingen, zoals hoofdpijn. Dat hoeft geen reden te zijn om het niet te doen, maar wees wel voorbereid.

Tip 2: Maak het niet te moeilijk

Je hoeft niet meteen bij elk product dat je koopt te checken hoeveel suiker erin zit. Het belangrijkste bij minder suiker eten is niet meer snoepen (geen koek of snoep) en geen frisdrank en sappen meer drinken. Dan kom je echt al een heel eind. Natuurlijk is het beter om ook geen andere suikerrijke producten te eten, maar je stelt dan wel meteen heel hoge eisen aan jezelf. De kans is dat je snel opgeeft is dan een stuk groter.

Tip 3: Haal geen suikerrijke producten meer in huis

Doordat suiker zo verslavend is, is het heel moeilijk om van die suikerrijke producten die je in huis hebt af te blijven. Zeker als ze voor je neus op tafel of op het aanrecht staan. Wil je minder suiker eten? Haal het dan gewoon niet meer in huis!

Mocht je dit toch in huis hebben voor andere gezinsleden, berg het dan goed op op een plek waar je het niet snel tegenkomt. Zo kom je minder snel in de verleiding. Dit betekent trouwens niet dat je nooit meer suikerrijke producten in huis mag halen, maar doe dit de eerste drie tot vier weken liever niet.

Suikerrijke producten vervangen

Tip 4: Bedenk hoe je suikerrijke producten gaat vervangen

Minder suiker eten is een stuk makkelijker als je van tevoren al weet hoe je suikerrijke producten gaat vervangen. Bedenk welke tussendoortjes zonder suiker je lekker vindt en wat je kunt drinken in plaats van je favoriete frisdrank of sap. Denk bijvoorbeeld aan wat fruit met weinig suiker, nootjes, een klein stukje pure chocola, water met kruiden en fruit of thee. Haal hier voldoende van in huis, zodat je dit altijd op voorraad hebt.

Tip 5: Weet dat het begin het moeilijkst is

De cravings waar je de eerste dag na het minderen met suiker blijven echt niet eeuwig. Na een paar dagen heb je hier al veel minder last van en na een aantal weken verlang je bijna helemaal niet meer van suiker. Het ongemak is dus maar tijdelijk. En een paar weken ongemak voor een leven lang minder suiker eten is wel de moeite waard toch?

Tip 6: Eet meer eiwitten en gezonde vetten

Eiwitten en gezonde vetten zijn heel gezond én ze zorgen ook nog eens voor een verzadigd gevoel. Daarbij remmen deze voedingsstoffen ook de opname van suiker in je bloed, waardoor de suikers die je nog wel binnenkrijgt minder schade kunnen aanrichten.

Tip 7: Voel je niet schuldig

Heb je toch een keer een koekje of snoep gegeten terwijl je dat niet wilde? Maak je geen zorgen, want je bent niet in één keer weer helemaal verslaafd aan suiker. Het is echt niet erg om af en toe nog iets te eten waar veel suiker in zit. Probeer er op dat moment juist van te genieten!

Boodschappen doen zonder honger

Tip 8: Doe geen boodschappen als je honger of trek hebt

Als je boodschappen doet als je honger of trek hebt, is het vaak ontzettend moeilijk om ongezonde producten te laten staan. En als je weer iets suikerrijks in huis hebt gehaald is dit niet opeten nog lastiger. Doe daarom alleen boodschappen als je maag goed gevuld is.

Tip 9: Geniet van het proces

Genieten als je minder suiker eet: dat kan toch niet? Jawel hoor! Minder suiker eten brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Zo heb je geen suikerdips meer en dus meer energie, je hebt minder honger en trek, je huid wordt mooier en je kun je vaak beter concentreren. Als je dit merkt, wil je toch eigenlijk niet meer terug naar hoe het was?

Deze tips gaan jouw helpen om minder suiker te eten, waardoor je ook makkelijker je bodygoals behaald. Nog veel meer praktische tips over gezonde voeding en afvallen vind je in ons KVV Magazine. Als startende of gevorderde vrouwelijke krachtsporter mag je dit tijdschrift echt niet missen. Boordevol no-nonsense info, tips & tricks, inspirerende verhalen, trainingsschema’s en weekmenu’s.

Doe inspiratie op en geef je motivatie een boost net als duizenden andere lezers.

=> Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.