Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Waarom je soms ook isolatie oefeningen moet doen + 7 beste isolatie oefeningen
23 juli 2021 
1 min. leestijd

Waarom je soms ook isolatie oefeningen moet doen + 7 beste isolatie oefeningen

We kunnen krachttraining oefeningen onderverdelen in twee soorten: compound oefeningen en isolatie-oefeningen. Met compound oefeningen train je meerdere spiergroepen tegelijk, pak je ook meteen de kleine spiertjes mee en groeien je spieren meer. De bewegingen die je met dit soort oefeningen maakt lijken ook meer op dagelijkse handelingen, waardoor je hierin ook sterker wordt. Je zou dus kunnen zeggen dat compound oefeningen beter zijn dan isolatie-oefeningen. Toch hebben isolatie-oefeningen ook hun voordelen. In dit blog lees je hier alles over en hier vind je ook de 7 beste isolatie-oefeningen.

Voordelen van isolatie-oefeningen

Je trainingsschema moet eigenlijk voor het grootste deel uit compound oefeningen bestaan. Dit soort oefeningen zijn effectiever en hiermee train je dus ook efficiënter. Daarnaast kun je ook wat isolatie-oefeningen toevoegen. Hiermee kun je makkelijk de focus op een bepaalde spiergroep leggen. Als je in een week nog niet voldoende sets voor je quadriceps doet en de andere spiergroepen wel voldoende traint, zou je bijvoorbeeld een aantal sets Leg Extension kunnen toevoegen.

Isolatie-oefeningen kunnen ook handig zijn als je aan het herstellen bent van een blessure. Je kunt hiermee makkelijker op bepaalde spiergroepen focussen. Zo kun je de niet-geblesseerde spieren trainen met bepaalde isolatie-oefeningen waarbij je de herstellende spier niet hoeft te gebruiken. Eventueel kun je de geblesseerde spier ook licht trainen met isolatie-oefeningen voor deze spiergroep.

Zijn isolatie-oefeningen beter voor beginners?

Regelmatig kiezen beginners voor isolatie-oefeningen. Dit soort oefeningen zijn makkelijker aan te leren. Doordat je de techniek sneller goed doet, is de kans op blessures kleiner. Desondanks is het ook voor beginners goed om alleen maar een paar isolatie-oefeningen te doen en voornamelijk te kiezen voor compound oefeningen. Zo behaal je namelijk meteen al meer resultaat.

Je kunt compound oefeningen goed oefenen zonder gewicht of met heel licht gewicht, totdat je techniek juist is. Ook kun je kiezen voorbepaalde oefening varianten die makkelijker zijn voor beginners, zoals de Goblet Squat en Romanian Deadlifts met een Hexbar.

7 beste isolatie-oefeningen

Leg extension

Spiergroep: bovenbenen (voorkant)

Leg Curl

Spiergroep: bovenbenen (achterkant)

Clamshell

Spiergroep: billen

Calf Raise

Spiergroep: kuiten

Side Raise

Spiergroep: schouders (zijkant)

Biceps Curl

Spiergroep: bovenarm (voorkant)

Triceps Extension

Spiergroep: triceps

Wil jij weten welke oefeningen goed zijn en welke spieren je met een oefening traint? Wil je leren hoe je je eigen trainingsschema opstelt voor in de sportschool of thuis? Je leert dit allemaal met onze hardcopy Powervrouw Bundel:

✓ Alle info over krachttraining, voeding, herstel & mindset die je nodig hebt
✓ Ontdek hoe je zelf een trainings- en voedingsschema maakt
✓ Praktisch ingericht: elk hoofdstuk is één stap naar een gezonde levensstijl
✓ Inclusief simpele oefeningen bij elk hoofdstuk die je direct kunt toepassen

Lees meer over dit boek ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.