Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Kun je ook afvallen zonder op je voeding te letten?
19 januari 2020 
2 min. leestijd

Kun je ook afvallen zonder op je voeding te letten?

Het is misschien makkelijk om een aantal keren per week naar de sportschool te gaan en vaak vinden we dit nog leuk ook! Het is echter vaak een stuk moeilijker om dat lekkere gebakje te laten staan en geen pizza te eten... Kun je ook afvallen zonder op je voeding te letten?

Activiteitsniveau

Er zijn allemaal trucjes die je kunnen helpen bij het afvallen, maar meestal werken deze trucjes niet of slechts in kleine mate. Als je wilt afvallen, zul je minder calorieën moeten eten dan je verbrandt. Dit is de enige manier. Jouw dagelijkse caloriebehoefte kun je in dit blog berekenen.

Je dagelijkse caloriebehoefte hangt af van je gewicht, lengte, leeftijd en activiteitsniveau. Je kunt je dagelijkse caloriebehoefte alleen aanpassen door je activiteitsniveau te veranderen. Je kunt vaker per week gaan sporten en dagelijks meer bewegen. Die tweede factor speelt een grotere rol, omdat dit dagelijks is. Als jij een half uur gaat lopen in je lunchpauze en 's avonds nog een uur gaat fietsen, zal je op een dag meer calorieën verbranden. Nog beter is het om in plaats van zittend werk te kiezen voor staand werk, aangezien je dan de hele dag door in beweging bent. Dit is echter niet altijd mogelijk.

Afvallen door meer te bewegen

In principe zou je kunnen afvallen door alleen meer te bewegen. Stel dat jij nu volgens je dagelijkse caloriebehoefte eet en meer gaat bewegen, dan ga je dagelijks meer verbranden dan je binnenkrijgt. Belangrijk hierin is wel dat je niet alleen één keertje extra naar de sportschool gaat in een week, maar echt dagelijks meer beweegt. En het is van belang dat je niet meer gaat eten en eerder niet boven je caloriebehoefte at. Als je elke dag 500 Kcal te veel eet, zul je niet afvallen door dagelijks een uurtje extra te bewegen.

Is afvallen met sport effectief?

Afvallen door alleen meer te sporten is vaak niet erg effectief. Pas als je dagelijks echt veel meer gaat bewegen en niet extra gaat eten, zou je hiermee maandelijks één tot enkele kilo's kunnen verliezen. Je kunt beter zowel meer bewegen als minder eten, zodat je sneller afvalt en ook gemotiveerder blijft.

Moet je nu streng gaan diëten?

Streng diëten is niet per se nodig als je wilt afvallen. Het belangrijkste is dat je dagelijks niet meer dan 70 tot 80% van je dagelijkse caloriebehoefte eet. Zo creëer je een tekort waarmee je redelijk snel afvalt en toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je hiermee begint, zul je merken dat je al snel gewicht verliest.

Daarnaast is het ook goed om je eiwitinname per dag op ongeveer 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht te houden. Zo zorg je ervoor dat je geen spiermassa afbreekt en ook nog wat spiermassa kunt opbouwen tijdens het afvallen.

Natuurlijk is het goed om te kiezen voor nutriëntrijke producten met eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Dit is niet per se nodig voor het afvallen, maar het maakt het wel gemakkelijker. Nutriëntrijke voedingsmiddelen verzadigen je meer, waardoor je minder honger en trek hebt en minder snel te veel eet.

Conclusie

Wil je zo gemakkelijk mogelijk afvallen? Begin dan met het verhogen van je dagelijkse beweging en het verlagen van de calorieën die je inneemt (dagelijks ongeveer 70 - 80% van je caloriebehoefte). Verhoog je eiwitinname om spierafbraak te voorkomen en kies vaker voor nutriëntrijke voedingsmiddelen. Mag je nooit meer iets lekkers eten? Zeker wel! Probeer dit echter niet vaak te doen en zorg ervoor dat het binnen je dagelijkse caloriebehoefte past.

In onze hardcopy Powervrouw Bundel vind je handige stappenplannen, oefeningen en no-nonsense info over krachttraining, voeding, mindset en herstel. Ook krijg je alle do's en dont's aangereikt om jouw eigen trainings- en voedingsschema samen te stellen.

Bekijk dit boek

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.