Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Maken koolhydraten je dik?
15 januari 2020 
5 min. leestijd

Maken koolhydraten je dik?

Maken koolhydraten je dik? Kun je alleen afvallen als je geen koolhydraten eet? Maar je hebt toch ook koolhydraten nodig? Door de opkomst van koolhydraatbeperkte en koolhydraatarme diëten horen we dit soort vragen steeds vaker. Koolhydraten worden de laatste tijd meer en meer in een negatief daglicht geplaatst. Maar is dit eigenlijk wel juist?

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn voedingsstoffen die ons lichaam energie geven. Zowel simpele als complexe koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in simpele suikers (meestal glucose).

Wat zijn de voordelen van koolhydraten?

Koolhydraten hebben verschillende voordelen voor ons lichaam. Ze worden in ons lichaam omgezet in glucose en voorzien ons zo van energie. Onze hersenen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. Daarnaast helpen koolhydraten met het bijvullen van onze glycogeenvoorraden na een intensieve kracht- of cardiotraining. Goedgevulde glycogeenvoorraden kunnen onze sportprestaties en spieropbouw positief beïnvloeden.

Heb je koolhydraten nodig?

Ondanks het feit dat koolhydraten voordelen bieden voor ons lichaam hebben we ze niet per se nodig. Ons lichaam kan ook glucose halen uit vetzuren. Daarbij worden onze glycogeenvoorraden ook zonder het innemen van koolhydraten weer aangevuld. Als je een gevorderde krachtsporter bent kan het wel aan te raden zijn om na het trainen koolhydraten te eten voor optimale aanvulling van de glycogeenvoorraden, maar dit is dus niet noodzakelijk.

Welke koolhydraten kun je het beste eten?

Vaak wordt gezegd dat simpele koolhydraten (hoge GI) je dik maken en dat je daarom alleen moet kiezen voor complexe koolhydraten (lage GI). Dit is echter niet helemaal waar. Zowel simpele als complexe koolhydraten worden in het lichaam omgezet in simpele suikers. Het belangrijke verschil is dat complexe koolhydraten langzamer worden opgenomen in het lichaam, waardoor ze langer een verzadigd gevoel geven. Dit kan voordelig zijn als je aan het afvallen bent, omdat je minder honger en trek krijgt en dus minder snel teveel eet. Ook kunnen complexe koolhydraten gezondheidsvoordelen bieden voor vrouwen met overgewicht en/of diabetes, zoals een beter bloedlipidenprofiel.

Verder is het zo dat je lichaam minder goed op insuline kan reageren en minder insuline kan opnemen als je voeding voornamelijk bestaat uit simpele koolhydraten. Je kunt hierdoor insulineresistent worden. Je lichaam zal nog wel voldoende insuline produceren, waardoor er een overschot ontstaan. Een teveel aan insuline wordt omgezet naar lichaamsvet. Het eten van voornamelijk simpele koolhydraten kan dus indirect leiden tot gewichtstoename. Je kunt je insulinegevoeligheid verhogen door simpele koolhydraten te vervangen door complexe koolhydraten en meer te sporten.

Maken koolhydraten je dik?

Natuurlijk willen we graag een magische oplossing vinden waarmee we ineens kilo's gaan afvallen. Vandaar ook dat dieetboeken en voedingsmiddelen om af te vallen zo goed worden verkocht. Helaas is die magische oplossing er niet. De enige echte oplossing om af te vallen is minder calorieën eten dan dat je verbrandt. Het maakt niet uit waar je die calorieën uithaalt.

Eet je de hele dag door alleen maar suikers? Dan kun je ook afvallen, mits je calorie-inname maar lager is dan je verbruik. Er zijn wel wat andere factoren die invloed kunnen hebben op gewichtsverlies, maar slechts in kleine mate. Minder calorieën eten dan dat je verbruikt is dé oplossing!

Waarom kun je beter minder koolhydraten eten als je wilt afvallen?

Koolhydraten zijn dus niet de boosdoener, maar toch is het aan te raden om minder koolhydraten te eten als je wilt afvallen. Waarom is dit dan zo? Allereerst is het belangrijk dat je bij het afvallen ondanks een lagere calorie-inname toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Voldoende eiwitten en vetten zijn essentieel, maar koolhydraten heeft je lichaam niet per se nodig. Daarom is het logisch om voornamelijk minder koolhydraten te eten je calorie-inname te verminderen. In onze hardcopy Powervrouw Bundel vind je hier een uitgebreide uitleg over en leer je stap voor stap hoe je zelf je macro's berekent.

Waarom werken koolhydraatbeperkte of koolhydraatarme diëten?

Ondanks het feit dat koolhydraten niet dik maken kan een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm je wel helpen bij het afvallen. Vrouwen die insulineresistent zijn behalen hier vaak goede resultaten mee, maar ook andere vrouwen kunnen hier goede resultaten mee behalen. Een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet werkt om de volgende redenen:

  • Je eet meer eiwitten en vetten, waardoor je een verzadigd gevoel krijgt en minder zin krijgt om te snacken.
  • Door de verlaagde insulinewaarden voeren de nieren overmatig natrium en zout af, waardoor je lichaam water verliest. Dit leidt niet tot vetverlies, maar het zorgt er wel voor dat je gewicht verlies. Je zult dit voornamelijk merken tijdens de eerste paar dagen van een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet.
  • Een dieet met minder koolhydraten geeft je vaak meer energie. Het nuttigen van koolhydraten bij een maaltijd zorgt bij de meeste mensen voor een afname van energie. Als je alleen nog maar maaltijden met weinig koolhydraten eet, zal je hier minder last van hebben en de gehele dag door meer energie hebben.
  • Verder kunnen low carb diëten het bloedlipidenprofiel verbeteren bij mensen met overgewicht of obesitas. Bij diabeten kunnen de bloedglucosewaarden door een low carb dieet beter worden.

Het grote nadeel van een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet is dat het redelijk streng is. Het is vaak een hele omschakeling en zeker bij sociale aangelegenheden kan het moeilijk zijn om het vol te houden.

Conclusie

Koolhydraten maken je niet dik. Je kunt afvallen op een dieet van suikers, zolang je maar minder calorieën eet dan je verbruikt. Dit zal alleen vrijwel nooit lukken, omdat je van het eten van suikers weer trek krijgt in meer suikers. Je zult dan meer gaan eten en over je caloriebehoefte heen gaan. Daarbij krijg je dan ook te weinig eiwitten en vetten binnen. Het eten van voldoende eiwitten en vetten kan ook enigszins bijdragen aan vetverlies. Met een tekort hieraan behaal je dus niet de optimale resultaten.

Als je wilt afvallen en voldoende eiwitten en vetten wilt binnenkrijgen, kun je het beste voornamelijk minderen op je koolhydraten. Kies ook voor meer complexe koolhydraten, zodat je langer een verzadigd gevoel hebt en je insulinegevoeligheid hoog blijft.

Een koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet is aan te raden als je insulineresistent bent. Ook kan het voor vrouwen die dit niet zijn goed werken. Eiwitten en vetten zorgen voor een meer verzadigd gevoel, waardoor het makkelijker is om niet teveel te eten op een dag en je dagelijkse calorie-inname lager te houden. Wel kan het lastig zijn om je aan zo'n dieet te houden, omdat het redelijk streng kan zijn (zeker de koolhydraatarme diëten). Als je van jezelf weet dat je dit niet vol gaat houden, begin hier dan niet aan. Minder dan alleen je koolhydraatinname door bijvoorbeeld een snee brood en een aardappel minder te eten op een dag!

Soms zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je wel en niet moet geloven. De informatie op internet spreekt elkaar vaak tegen. Met een concreet stappenplan dat wetenschappelijk onderbouwd is weet je zeker dat je het op de juiste manier doet. Je stelt het belangrijkste voorop en je weet precies wat je wanneer moet doen. Dit concrete stappenplan vind je in onze Powervrouw Bundel.

Al duizenden anderen vrouwen als jij hebben dit hardcopy boek besteld en fantastische resultaten behaald. Je vindt hierin alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. De bundel bestaat uit vier concrete stappenplannen met simpele, praktische oefeningen. Hiermee behaal jij gegarandeerd jouw bodygoals.

Aan de slag ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.