Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Makkelijk afvallen? Beperk je inname van deze top 10 koolhydraatrijke voeding
18 maart 2022 
3 min. leestijd

Makkelijk afvallen? Beperk je inname van deze top 10 koolhydraatrijke voeding

Koolhydraten, dé energiebron waar vele vrouwen voor vrezen. Het blijft immers plakken op de welbekende lovehandles of op je onderbuik. Maar is dat ook echt zo? Nee! Zolang je geen bizarre hoeveelheid naar binnen werkt, zijn koolhydraten een prima energiebron. 

Wel moet je er bij het afvallen voor zorgen dat je nog steeds je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten en vetten binnenkrijgt. Daarom is je koolhydraatinname verminderen eigenlijk de enige manier om minder calorieën binnen te krijgen. Ik raad je daarom aan om minder koolhydraten te eten, als je gewicht wilt verliezen. Je staat er niet alleen voor, daar help ik bij. Ik zal je verklappen... minder koolhydraten eten is makkelijk!

Slank, gezond en gelukkig door het leven! Wie wil dat nou niet? Beperk de inname van deze top 10 koolhydraatrijke voeding en verlies makkelijker gewicht.

1. Chips, snoep, gebak en ijs

Jammer, maar helaas. Weg ermee! Bij veel van deze producten kun je op het etiket het woord ‘suiker’ wel terugvinden. Het verraderlijke is dat suiker vaak vermomd wordt onder vermelding van schuilnamen: glucose-fructosestroop, isoglucose, sacharose, maltose, enzovoort.

Wees niet getreurd! Je kan natuurlijk gewoon zelf overheerlijke en gezonde snacks maken. Wat dacht je van een eierkoek zonder suiker of een homemade citroen-frambozenijsje?

2. Frisdrank, thee en vruchtensappen

Het zal wel duidelijk zijn dat frisdranken suikerbommen zijn. Van de andere drankjes had je misschien niet direct verwacht dat hier onnodig veel suikers in zitten. Wat kan je dan wel drinken? Wissel af met water, thee en koffie zonder suiker. Maak ook eens je eigen kruidenthee of kruidenwater. Heerlijk verwarmend op en koude winterse dag of juist verfrissend op een zwoele zomerse avond.

3. Alcohol

Dan heb ik het vooral over die mierzoete drankjes. Ook ik maak me wel eens schuldig aan zo’n lekker cocktailtje op de dansvloer. Toch is het verstandig het gebruik hiervan te beperken. 1 glas alcohol kan geen kwaad. Geniet ervan, maar maak het niet te bont! Kies voor een koolhydraatarm drankje. Gebruik hiervoor de afbeelding hiernaast.


4. Kant-en klare soepen

Smaak moet ergens vandaan komen. En dat nemen fabrikanten niet met een korreltje zout..uuh suiker. Zowel zout als suiker wordt met grote getalen toegevoegd. Denk je koolhydraatarm bezig te zijn door het eten van soep, krijg je alsnog een lading binnen.

5. (Pasta)sauzen & dressings

Lekker en makkelijk zo’n potje met pastasaus of kant- en klare dressing. Ik vond dat ook altijd verleidelijk, totdat ik ontdekte hoeveel suiker één portie van 250 gram pastasaus bevat. Maar liefst 20 gram suiker!

6. Pasta, rijst en brood

Het viel te verwachten. De meest bekende en gevreesde suikers. Witte rijst, witbrood, en witte pasta zijn echte dikmakers. Volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten langzame koolhydraten en gezonde vezels. Deze kan je gerust, met mate, eten.

7. Zuivelproducten en plantaardige alternatieven

Ze zitten vol met goede eiwitten. Wat op zich positief is. Voordat je naar de supermarkt rent, is er nog iets wat je moet weten. Houd je van yoghurt met een smaakje? Die smaak zit er niet zomaar aan, daarvoor is suiker of zoetstof nodig. Check dus goed het etiket, voordat je vrolijk een lading van je favoriete zuivel of vegan alternatief inslaat!

8. Ontbijtgranen

Een lekker begin van de dag zou je zeggen, maar niets is minder waar. In veel ontbijtgranen -denk aan granola en cornflakes- zitten grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Wel lekker, maar niet bepaald gezond. En na de sugar rush komt de welbekende suikerdip, je gaat weer op zoek naar eten en dat staat afvallen natuurlijk in de weg!

9. Aardappels en andere knollen

De welbekende zetmeel ballen. Niet alle knollen zijn koolhydraatrijk. Zo kun je prima genieten van waspeen, radijsjes en koolrabi. De echte carb killers zijn aardappels, rode bieten, aardperen en pastinaak. Af en toe kan gerust, maar wissel het af met volkoren granen of andere groenten en neem kleine porties.

10. Fruit

Laat ik hier heel duidelijk in zijn. Fruit is gezond! Het ene stuk fruit is alleen het ander niet. De een bevat meer fruitsuikers (koolhydraten) dan de ander. De keuze is reuze:

  • Weinig koolhydraten: frambozen, aardbeien, passievrucht, papaja en watermeloen, abrikozen en mandarijnen
  • Veel koolhydraten: banaan, druiven, vijgen, kaki, mango, ananas, peer en appel

Wissel het gebruik van koolhydraatarm fruit af met koolhydraatrijk fruit. Je krijgt hierdoor een alle benodigde voedingsstoffen uit fruit binnen.

Gefeliciteerd! Je bent er even ‘zoet’ mee geweest, maar de eerste stap is gezet. Je weet nu wat je kan doen om afvallen makkelijk te maken. Jouw slank, gezond en gelukkig leven is in zicht! Zet je vandaag nog de volgende stap? Klik hier voor 22 gouden tips om af te vallen zonder dieet.

Verander stap voor stap jouw eetpatroon

Wil je jouw eigen persoonlijke voedingsschema maken en stap voor stap je eetpatroon aanpassen? Je leert het allemaal met onze Powervrouw Bundel. Dit boek bevat alle info over training, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt.

In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Download het gratis inkijkexemplaar ->

Meer info & bestellen ->


Over de schrijver
Grondlegger van de Makkelijk Afvallen methode. Mijn grootste passie is om een zo gezond en gelukkig leven te leiden en ook anderen hiertoe te inspireren. Ik ben erg trots op ons platform en hoeveel mensen we dagelijks inspireren met onze programma's.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.