Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Zo ga je om met de 5 moeilijkste momenten bij het afvallen
18 november 2021 
4 min. leestijd

Zo ga je om met de 5 moeilijkste momenten bij het afvallen

Vaak vinden we het nog wel makkelijk om een groot deel van de tijd gezond te eten. Maar soms zijn er van die moeilijke momenten waarop je jouw wilskracht verliest en je helemaal laat gaan. Af en toe kun je ook echt wel genieten van iets lekkers. Maar als dat te vaak wordt of als je te veel eet op dit soort momenten, gaat dat wel ten koste van je resultaat. Hier lees je hoe je omgaat met de vijf moeilijkste momenten bij het afvallen.

1. Je vriendin smeekt je om een drankje mee te doen

Dit moment herkennen we waarschijnlijk allemaal wel. Je was de hele week al zó goed bezig en gisteren heb je je daarom al even een beetje laten gaan. Maar nu smeekt je vriendin je weer om een drankje mee te doen. Je weet hoe het gaat: de kans is klein dat het dan bij één drankje blijft.

Eigenlijk wilde je je vandaag gewoon aan je eetpatroon houden, zodat je morgen ook weer wat kunt genieten. Je voelt de sociale druk en je wilt je vriendin niet teleurstellen... Maar toch is het beter om het op zo'n moment niet te doen. Eigenlijk wil je het ook al niet en je weet dat dit je resultaat in de weg staat. Durf dan ook die grens te trekken en nee te zeggen!

Geef duidelijk aan dat je vandaag een keer niet meedoet, maar een volgende keer misschien weer wel. Ook zonder drankje geniet je nu van je avond en jij voelt je meer happy als je nu overslaat.

2. Je hebt echt geen zin om te koken

Je komt thuis na een lange werkdag en nu heb je echt geen zin meer om te koken. Of misschien geniet je eindelijk van een vrije dag na een lange week en kun je de motivatie om te koken niet echt vinden.

Op dit soort momenten kun je je gelukkig van tevoren voorbereiden. Gezond eten hoeft niet altijd moeilijk te zijn. Zoek een aantal gezonde recepten uit die binnen een kwartiertje op tafel staan en sla ze ergens op. Zorg er ook voor dat je hiervoor alvast de boodschappen in huis hebt.

Je kunt ook voor twee dagen koken, zodat je de volgende dag niet weer in de keuken hoeft te staan. Heb je wat vriesruimte over? Bereid dan van tevoren meer porties van een gerecht en vries wat in!

3. Je hebt ontzettende honger

Als je wilt afvallen, moet je minder eten dan dat je verbrandt. Daardoor krijg je nu eenmaal honger en dat valt nooit helemaal te voorkomen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder erge honger hebt, zodat je minder snel een eetbui krijgt. Dat doe je door veel verzadigende voeding te eten (voeding met veel vezels) en je maag te vullen met caloriearme producten.

Je kunt het beste niet meer dan zes eetmomenten op een dag hebben, zodat je niet de hele tijd met eten bezig bent. Dit kan ook leiden tot honger of trek. Veel vrouwen vinden het fijn om drie of vier maaltijden per dag te eten en geen tussendoortjes, omdat ze zich dan meer verzadigd voelen.

Zorg ook dat je op dezelfde tijden eet. Als je ineens pas veel later eet, krijg je ontzettende honger en is de kans groter. De kans is dan groter dat je iets gaat eten met veel ongezonde vetten of suikers.

4. Je bent een beetje depri of emotioneel

Vrouwen overeten zichzelf vaak omdat ze een beetje depri of emotioneel zijn. Op zo'n moment lijkt het dat je met een lekkernij alle problemen even kunt vergeten en je emoties uit kunt zetten. Maar daarna voel je je schuldig. En even later zit je in een energiedip en dan voel je je ook niet fijn.

Een lekkere snack lijkt misschien even te helpen, maar dat is slechts tijdelijk. En het gaat ten koste van je resultaat, dus op de lange termijn werkt het sowieso niet. Probeer jezelf op dit soort moeilijke momenten eens op een andere manier te verwennen dan met een lekkere snack. Neem een lekker bad of een warme douche, doe een maskertje op, laat je masseren of rust even lekker uit in je bed.

Op dit soort momenten heb je veel meer aan wat ontspanning dan aan een ongezonde snack. Vind je het lastig om dit te doen en wil je toch graag die lekkere snack pakken? Beloof jezelf dan dat je die snack alsnog mag als je jezelf eerst op een andere manier hebt verwent met bijvoorbeeld een douche of een maskertje. Grote kans dat je daarna helemaal geen behoefte meer hebt aan die snack of het zelfs helemaal bent vergeten.

5. Je hebt alles al verpest door een snack te eten

Heb jij ook dat gevoel dat je alles al hebt verpest als je een snack hebt gegeten? Veel vrouwen hebben hier last van, maar dit gaat je absoluut niet helpen. Iedereen maakt wel eens een foutje en dat is helemaal niet erg. Het wordt pas erg als je hierin blijft hangen en alles maar opgeeft. Dan ga je jouw doelen helemaal nooit bereiken.

Wat is die ene snack nou als je kijkt naar de dagen dat je wél volgens je eetpatroon hebt gegeten? Kijk niet naar die ene fout, maar bedenk wat je allemaal wel goed hebt gedaan en welke resultaten je nu hebt bereikt. Zo focus je op het positieve en blijf je niet in het negatieve hangen.

Praktische tips over voeding en afvallen

In ons KVV Magazine vind je nog veel meer tips over voeding en afvallen van verschillende professionals en ervaringsdeskundigen. Ook vind je in elke editie een weekmenu en een aantal gezonde recepten. Ontvang jij ons magazine straks thuis?

=> Meer info en bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.