Supplementen voor een goede gezondheid
Krachttraining
Rowan Blom
Krachttraining
05/13/2024

Welke supplementen zijn essentieel voor een goede gezondheid?

05/13/2024

Tegenwoordig neemt vrijwel iedereen supplementen. Van multivitamine tot pre-workout; de keuze is enorm. Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet, of je nu sport of niet. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welke supplementen daadwerkelijk bijdragen aan een betere gezondheid en betere prestaties. Want niet alle werkingen zijn wetenschappelijk bewezen en ook moet je in sommige gevallen rekening houden met bijwerkingen.

In dit artikel zetten we een aantal supplementen op een rij die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid. Welke supplementen voor jou het beste werken, is uiteraard persoonlijk. Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet en kies vervolgens supplementen die hier het beste op aansluiten.

Magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal en speelt een rol bij verschillende processen in het lichaam, zoals het goed functioneren van de spieren. [1] Ons lichaam maakt zelf geen mineralen aan; je moet magnesium dus binnenkrijgen via je voeding. Wanneer je gezond eet, krijg je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid al snel binnen. Toch kan het voor sommige personen handig zijn om een magnesium supplement te nemen.

Bijvoorbeeld onder krachtsporters is magnesium als supplement erg populair. Dit komt doordat intensieve sporters vaak een hogere magnesiumbehoefte hebben aangezien zij meer magnesium verliezen via zweet. Wanneer deze hogere behoefte niet uit voeding kan worden gehaald, is het makkelijk om dit binnen te krijgen via een supplement.

Probiotica

Een gezonde darmflora draagt bij aan een goede gezondheid. Toch ervaren veel mensen problemen met hun darmen, zoals opstoppingen en krampen. Het is wetenschappelijk bewezen dat probiotica bij mensen met darmaandoeningen kan helpen, zoals prikkelbare darmsyndroom. Ook wanneer de darmflora tijdelijk verstoord is, kan probiotica een positief effect hebben. [2]

Het is belangrijk dat je het juiste supplement kiest met voldoende bacteriën. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook superbiotica voor een gezonde levensstijl. Deze probiotica bevat verschillende soorten probiotica en de voordelen zijn wetenschappelijk bewezen.

Supplementen voor een goede gezondheid

Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren dragen bij aan een goede werking van het hart en een gezond immuunsysteem. Deze vetzuren haal je normaal gesproken uit voeding, zoals noten, zaden en vis. Eet je geen of weinig vis? Dan kan er geadviseerd worden om een Omega-3 supplement te nemen. Dit kan in de vorm van visoliecapsules of een ander Omega-3 supplement.

MSM en Boswellia

Het kan zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord, MSM en Boswellia zijn namelijk geen bekende termen. MSM is belangrijk voor verschillende lichaamsprocessen, waaronder de vorming van collageen in je lichaam. En laat collageen nu het belangrijkste onderdeel zijn voor het behouden van een gezonde huid.

Boswellia wordt gezien als een natuurlijke ontstekingsremmer die helpt bij een soepele werking van de gewrichten. Het wordt onder andere ingezet bij sportblessures, zoals overbelasting. Handig voor krachtsporters dus!

Conclusie: welke supplementen zijn essentieel?

Hierboven hebben we een aantal supplementen genoemd die kunnen bijdragen aan een goede gezondheid, waaronder magnesium en probiotica. Onthoud dat supplementen zeker niet noodzakelijk zijn als je gezond en gevarieerd eet. Want dan krijg je namelijk vrijwel alle vitamines en  mineralen al binnen. Zie supplementen als een extraatje dat je kunt nemen als een aanvulling op je normale eetpatroon.

Wil je meer lezen over supplementen en voeding? In ons KVV Magazine vind je no-nonsense info over krachttraining, voeding en mindset. De nieuwste editie vol met inspirerende verhalen ontvang je de eerste week van juni in huis.

Geef jezelf vandaag nog een motivatieboost!

Meer info en bestellen

KVV Magazine tijdschriften

Bronnen:

[1] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/magnesium.aspxBijlagenI

[2] https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/probiotica.aspx