Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

5 redenen waarom je jouw rustdag nooit mag overslaan
08 oktober 2021 
2 min. leestijd

5 redenen waarom je jouw rustdag nooit mag overslaan

Je wilt jouw bodygoals zo snel mogelijk behalen. Of misschien ben je gewoon niet goed in stilzitten en houd je ervan om gewichten te liften. Toch is het belangrijk dat je jouw ingeplande rustdag houdt, ook al wil je nog zo graag gaan sporten. Hier vind je 5 redenen waarom je jouw rustdag bij het sporten nooit mag overslaan.

1. Je presteert slechter

Als je jouw spieren niet voldoende tijd geeft om te rusten, presteer je slechter tijdens een volgende training. Je spieren zijn namelijk nog niet volledig hersteld en kunnen daardoor minder zwaar worden belast. Grote kans dus dat je minder gewicht kunt liften of minder herhalingen kunt doen dan bij je vorige training.

En dat terwijl je eigenlijk juist steeds sterker zou moeten worden. Je zou ook steeds iets meer gewicht moeten liften of iets meer reps moeten doen om spiermassa te blijven opbouwen, oftewel progressive overloaden. Als je op jouw rustdag traint, gaan je prestaties echter alleen maar achteruit. En dat heeft natuurlijk geen positieve invloed op je resultaat.

2. Je breekt spiermassa af

Omdat je slechter presteert, haal je minder uit je training en bouw je minder spiermassa op. Maar weet je dat een rustdag overslaan er ook voor kan zorgen dat je juist spiermassa afbreekt? Je lichaam maakt tijdens het trainen namelijk het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon breekt eiwitten in je spieren af om glucose vrij te maken. Als je te veel traint, kun je daardoor zelfs spiermassa verliezen.

3. Je valt minder snel af

Wil je ook wat vet verliezen? Dan helpt je rustdag tussen het sporten overslaan ook niet mee. Doordat je meer cortisol aanmaakt en daardoor glucose haalt uit je spiereiwitten, verbrand je minder vet. Juist door niet te vaak te sporten voor jouw trainingsniveau en herstelcapaciteit val je dus sneller af. Ook al is het natuurlijk wel belangrijk dat je voldoende blijft bewegen op een dag, ook op je rustdagen.

4. Je raakt fysiek of mentaal uitgeput

Sla je jouw rustdagen bij het sporten vaker over? Dan kun je op den duur te maken krijgen met overreaching of zelfs overtraining. Je raakt dan fysiek en/of mentaal helemaal uitgeput. Het lukt je niet meer of in ieder geval minder goed om te sporten en je motivatie raak je ook kwijt. Hierdoor kunnen je sportprestaties een tijdlang helemaal stil komen te liggen en dat is natuurlijk niet goed voor je resultaat.

Maar ook voor jezelf is dat niet fijn. Het zal ook meer moeite kosten om andere dingen te doen in je dagelijks leven, zoals je werk, je studie of je hobby's. Deze situatie kun je dus het beste voorkomen door in ieder geval voldoende rustdagen te houden.

5. Je hebt geen tijd meer voor andere dingen

We zijn tegenwoordig allemaal vaak ontzettend druk en we komen nergens aan toe. Als jij op jouw rustdag ook nog eens gaat sporten, heb je nog minder tijd voor andere dingen. Je doet het huishouden dan misschien minder goed, waardoor het een rommel wordt in je huis en ook een chaos in je hoofd.

En misschien heb je ook minder tijd voor je familie, je vrienden of je partner. Zonde natuurlijk... Houd je daarom gewoon aan je rustdag en ga gezellig iets samen doen!

Als je stap voor stap wilt leren hoe je jouw eigen trainingsschema maakt, optimaal resultaat uit je trainingen haalt en voldoende herstelt, raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. In dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainingsschema samenstelt voor thuis of in de gym (+ voorbeelden)
✓ Welke oefeningen echt goed zijn om te doen en welke spiergroepen je hiermee traint
✓ Hoe vaak je moet trainen en hoeveel sets en reps je moet doen
✓ Hoe je de juiste structuur aanbrengt in jouw work-outs
✓ Wat je kunt doen om nog meer uit je trainingen te halen
✓ Hoe je optimaal kunt herstellen en af en toe kunt ontsnappen aan je drukke leven

Ook vind je hierin alle info die je nodig hebt om je eigen voedingsschema te maken (+ voorbeelden), je voedingspatroon blijvend te veranderen en een positieve mindset te ontwikkelen. Daarmee is dit hét boek voor de krachtsportende powervrouw.

Download het gratis inkijkexemplaar ->

Meer info & bestellen ->


Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.