Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Hoe kan je gemakkelijk afvallen?
27 september 2021 
5 min. leestijd

Hoe kan je gemakkelijk afvallen?

Veel vrouwen worstelen met deze vraag: 'Hoe kan je gemakkelijk afvallen?' We willen wel veel kilo's verliezen, maar hier maar weinig moeite voor doen... Er is helaas geen wondermiddel om makkelijk af te vallen en je moet dus altijd wel wat moeite doen. Maar je hoeft niet streng te diëten en je kunt het jezelf echt wel zo makkelijk mogelijk maken. In dit artikel vind je handige tips voor gemakkelijk afvallen en een duidelijk no-nonsense antwoord op de vraag 'Hoe kan je gemakkelijk afvallen?'. 

Geloof niet in de zogenaamde wondermiddelen

Als je online zoekt naar 'Hoe kan je gemakkelijk afvallen?', vind je veel wondermiddelen waarmee je binnen no-time kilo's verliest. Je hoeft dan niet eens iets aan te passen aan je voedingspatroon, want dit middel doet het voor je. Helaas is hier niets van waar.

Als jij dagelijks veel te veel calorieën blijft eten en daarnaast een fatburner gebruikt of groene thee of kombucha drinkt, ga je echt niet gemakkelijk afvallen. Bepaalde middelen zouden wel wat ondersteuning kunnen bieden, maar het aanpassen van je voedingspatroon blijft het belangrijkst. Start hier dus eerst mee en geloof niet in wondermiddelen waarbij je zelf geen moeite hoeft te doen.

Gemakkelijk afvallen door af en toe te genieten

Wees niet te streng voor jezelf

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van die kilo's af en het lichaam van je dromen hebben. Maar als je al eens hebt geprobeerd streng te diëten, heb je waarschijnlijk ook wel gemerkt dat je daarmee niet verder komt. Je denkt dat je snel kilo's verliest en dat is misschien ook even zo. Maar uiteindelijk houd je het niet meer vol, ga je juist meer eten en kom je alleen maar aan. Dat is niet wat je wilt, dus wees niet te streng voor jezelf. Je maakt het afvallen dan een stuk gemakkelijker, waardoor je het langer volhoudt.

Ga dus niet ineens veel minder calorieën eten. Een tekort van 20 tot maximaal 30 procent is echt ruimvoldoende om toch redelijk snel gewicht te verliezen. Je krijgt dan ook nog voldoende voedingsstoffen binnen en je behoudt je spiermassa of bouwt dit zelfs op (als je ook voldoende eiwitten inneemt).

Verander niet te veel

Er komen steeds meer diëten bij en ze lijken steeds meer van elkaar te verschillen. Maar is het eigenlijk wel zo goed om een dieet of een bepaald voedingspatroon te volgen? Het kan zeker, maar het maakt het niet altijd makkelijker. Voor sommige vrouwen is dit wel de makkelijkste manier. Zij houden ervan om bepaalde richtlijnen en een vast schema te volgen.

Maar voor veel vrouwen is dit juist lastig. Ze moeten ineens heel anders gaan eten, waaronder ook producten die ze niet lekker vinden. En ze moeten het ook in hun huidige leefstijl weten te passen. Als je vaker moet gaan koken, langer in de keuken staat en voor je gezin apart moet gaan koken, moet je echt even het roer omgooien. Dat kan zeker, maar dan moet je er ook de tijd voor kunnen en willen maken. En het leuk vinden om te koken en er energie van krijgen.

De meeste vrouwen willen gewoon gemakkelijk afvallen zonder dat ze vaker en langer moeten koken. Als dat voor jou geldt, kun je beter niet te veel veranderen in je huidige voedingspatroon. Houd gewoon zoveel mogelijk aan wat je nu eet, maar maak je porties kleiner en neem minder of andere tussendoortjes. En verander eventueel enkele ingrediënten in de gerechten die je normaal ook maakt of gebruik hier wat minder van.

Leer stap voor stap nieuwe gewoontes aan

Oké, je gaat je voedingspatroon aanpassen en je verandert niet te veel. Maar ook als het maar drie veranderingen zijn, kun je dit beter niet allemaal tegelijk doen. Je wilt minder snacken tussendoor, sausjes voor je gerechten zelf maken, meer fruit en groenten eten en meer water drinken... En je wilt eiwitten toevoegen aan je ontbijt en voor het sporten een eiwit- en koolhydraatrijk tussendoortje nemen.

Allemaal heel goed natuurlijk. Maar als je dit allemaal tegelijk gaat veranderen, duurt het heel lang voordat het echt in je systeem zit. Voor die tijd ben je er dan waarschijnlijk al weer mee gestopt.

Gemakkelijk afvallen door gewoontes te veranderen

Kijk eerst wat het meeste invloed heeft op je resultaat en wat je dus het snelst moet aanpassen. Eet jij elke avond een reep chocola of eet je een zak chips leeg en eet je verder gewoon drie maaltijden op een dag? Dan kun je het beste eerst hiermee stoppen. Een gewoonte afleren is vaak lastig, maar je kunt er ook voor kiezen om het door iets anders te vervangen wat ook in je behoefte voorziet.

In plaats van een reep chocola kun je een schaaltje magere kwark met twee stukjes pure chocola eten. En in plaats van een zak chips kun je een zak Snack-a-Jacks of een paar blokjes kaas eten. Het hoeft ook niet altijd meteen perfect te zijn. Het scheelt al als je eerst een halve zak chips minder eet. Na een aantal weken kun je dit dan helemaal vervangen door een gezonder tussendoortje.

Zodra je dit een aantal weken hebt volgehouden, kun je starten met het toevoegen van de volgende gewoonte. Zo gaat het straks allemaal automatisch en heb je niet eens meer door dat je al veel gezonder leeft!

Geniet van het proces

Afvallen hoeft echt niet zo vervelend te zijn, zeker niet als je het jezelf makkelijker maakt met de tips hierboven. Als je alleen maar focust op het eindresultaat en niet blij bent met het proces, wordt het een lange weg. Je kunt beter genieten van het proces. je mag af en toe ook echt wel iets lekkers, als je daar zin in hebt.

Het belangrijkste is dat ongeveer 80% van je voedingspatroon goed is. De overige 20% is voor lekkernijen. Dan mag je nog best vaak van iets lekkers genieten, toch?

Kijk ook naar de kleine stapjes die je elke dag zet en wees hier trots op. Gaat het een keertje mis? Geen zorgen, denk dan gewoon alle keren dat het wél goed is gegaan. Een eetbui of een keer losgaan in een restaurant of op een feestje heeft vrijwel geen invloed op je resultaat. Opgeven heeft wél een grote invloed, dus doe dat dan niet. Wees blij dat je even lekker hebt genoten en pak de draad weer op.

Het antwoord op de vraag: 'Hoe kan je gemakkelijk afvallen?'

Nu wil je misschien wel een concreet antwoord op de vraag 'Hoe kan je gemakkelijk afvallen?' Het belangrijkste is eigenlijk dat je niet te veel veranderd aan je huidige voedingspatroon en jezelf gewoontes aanleert. Hieronder vind je ook nog alle tips uit dit artikel samengevat:

  • Ga maximaal 20 - 30% onder je huidige caloriebehoefte zitten;
  • Blijf eten wat je nu eet, maar verklein de porties, verminder je tussendoortjes en vervang wat ingrediënten;
  • Leer jezelf elke paar weken een nieuwe gewoonte aan;
  • Zorg dat je voor 80% goed eet en gebruik de andere 20% voor lekkernijen;

Als je nog meer wilt leren over gemakkelijk afvallen en je leefstijl blijvend wilt veranderen terwijl je mag blijven genieten, raad ik je onze Powervrouw Bundel aan. Met dit hardcopy boek leer je onder andere:

✓ Hoe je jouw eigen persoonlijke trainings- en voedingsschema samenstelt
✓ Hoe je het maximale uit je trainingen haalt
✓ Welke voeding jou helpt om je goals te bereiken
✓ Met welke voedingsmiddelen je jouw energielevel en slaap kunt verbeteren
✓ Hoe je jezelf kunt motiveren
✓ Hoe je gewoontes aanleert en discipline opbouwt
✓ Welke factoren belangrijk zijn voor spierherstel
✓ Hoe je echt kunt ontspannen en tijd voor jezelf kunt nemen

Alle info die je nodig hebt om gemakkelijk af te vallen en jouw leefstijl blijvend te veranderen!

Meer info & bestellen ->

Powervrouw Bundel - Boek over krachttraining voor vrouwen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.