Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

9 online afvallen tips die je helemaal niets opleveren
08 november 2021 
4 min. leestijd

9 online afvallen tips die je helemaal niets opleveren

Online vind je ontzettend veel tips over afvallen. Maar zijn ze ook allemaal waar? Helaas niet. Er zijn genoeg tips waarmee je geen resultaat gaat behalen of die er zelfs voor kunnen zorgen dat je aankomt. Hier vind je 9 online afvallen tips die je helemaal niets opleveren.

1. Je moet de hele dag door kleine maaltijden eten

De tip om de hele dag door kleine maaltijden te eten is misschien wel een van de bekendste online afvallen tips. Hiermee zou je ervoor zorgen dat je de hele dag door verzadigd bent. Dat blijkt echter niet waar te zijn en het kan zelfs een negatieve impact hebben op je gewichtsverlies. Doordat je zo de hele dag door met eten bezig bent ontwikkel je een ongezonde relatie met voeding en is de kans op snacken groter. Niet wat je wilt natuurlijk.

Verdeel je eten daarom het liefst over drie tot vier maaltijden. Of als je dat echt graag wilt vijf of maximaal zes. Hiermee ga je uiteindelijk meer resultaat behalen.

2. Je mag niets lekkers meer eten

Er zijn vrouwen die een heel specifiek doel nastreven (bijvoorbeeld bikini atlete worden). Zij eten een bepaalde periode misschien helemaal niets lekkers meer. Maar als jij alleen wilt afvallen en ook voor een langere tijd hiermee bezig zult zijn, is het beter om jezelf wél af en toe te trakteren op iets lekkers. Zo beloon je jezelf en leer je hoe je mate moet houden. Je krijgt een betere relatie met voeding en je kunt je voedingspatroon zo duurzaam veranderen.

3. Je kunt het beste zo min mogelijk vet eten

Een gram vet bevat meer calorieën dan een gram eiwitten of een gram koolhydraten. Daarom zijn vetrijke voedingsmiddelen ook rijk aan calorieën. Als je wilt afvallen, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt. Het is dan misschien verleidelijk om te kiezen voor voedingsmiddelen die weinig vet bevatten, zodat je meer volume kunt eten.

Maar je lichaam heeft ook gezonde vetten nodig. Gezonde vetten spelen bijvoorbeeld een rol bij je hormoonbalans. Ook heeft de inname van voldoende gezonde vetten invloed op je gewichtsverlies, de opbouw van spiermassa en je verzadigingsgevoel.

Om ervoor te zorgen dat je genoeg gezonde vetten binnenkrijgt en toch veel volume kunt eten, kun je vetrijke producten combineren met low Kcal producten (groenten en bepaalde soorten fruit).

4. Je mag de hele dag door fruit eten

Fruit is gezond, maar het bevat ook veel suikers. En veel fruitsoorten bevatten ook redelijk wat calorieën. Als jij de hele dag door bananen eet, zal je snel over je dagelijkse caloriebehoefte heengaan. Je krijgt dan ook te veel suikers binnen.

Gelukkig bestaat er ook fruit dat weinig calorieën en suikers bevat. Aardbeien bijvoorbeeld of een meloen. Hier kun je wat meer van eten, maar eet dit ook niet onbeperkt. Met 500 gram aardbeien heb je toch al 145 calorieën extra binnen. Als je die niet meetelt bij je calorie-inname en dit dagelijks doet, val je al een stuk minder snel af.

5. Je mag niets meer eten na 20:00

Je lichaam stopt niet ineens met vet verbranden na 20:00. Het is dan ook helemaal niet erg om na dat tijdstip nog te eten. Sterker nog: het is juist goed om voor het slapen gaan een eiwitrijke pre-bed snack te eten. Je spieren hebben die eiwitten nodig om 's nachts te herstellen en te groeien.

Deze online afvallen tip komt echter niet uit het niets. Vaak eten we meer ongezond voedsel na 20:00, bijvoorbeeld een chocoladereep of een zak chips. En als je een vette maaltijd eet na 20:00, is je lichaam nog bezig met verteren als je gaat slapen. Daardoor slaap je minder goed en kun je soms zelfs maagklachten krijgen.

Iets eten na 20:00 is dus helemaal niet erg, maar kies dan wel voor iets gezonds en iets wat niet te vet is. Als je spiermassa wilt opbouwen, kun je het beste kiezen voor een eiwitrijke snack.

6. Je mag niet meer dan 1200 Kcal per dag

Bij de online afvallen tips op sommige websites zie je ook staan dat je niet meer dan 1200 Kcal per dag mag eten. Of misschien zijn ze iets minder streng: niet meer dan 1400 Kcal per dag. Dit is een standaard wat voor sommige vrouwen goed kan zijn, maar voor het merendeel van de vrouwen is dit veel te weinig.

Ga niet uit van een standaard richtlijn, maar bereken voor jezelf hoe hoog jouw dagelijkse caloriebehoefte is. Hier haal je 20 tot maximaal 30% vanaf, zodat je een goede dagelijkse calorie-inname hebt waarmee je gewicht zult verliezen.

7. Je hoeft niet bij te houden wat je eet

Eten op je gevoel kan heel goed zijn, maar het is wel belangrijk dat je eerst een tijdje bijhoudt wat en hoeveel je eet. Alleen dan kan je zien wat je kunt verbeteren en dit vervolgens aanpakken. Houd daarom in ieder geval eerst een week of twee weken een voedingsdagboek bij, zodat je ziet wat je kunt verbeteren.

Stel daarna een voedingspatroon voor jezelf. Houd hierbij je huidige eetpatroon aan als basis, zodat je een voedingspatroon creëert dat echt bij je past. Eet nu zoveel mogelijk volgens dit schema. Zo hoef je niet de hele dag door bij te houden wat je eet, maar heb je houvast en weet je toch dat je niet te veel binnenkrijgt.

8. Je moet aan cardio doen

Cardio kan helpen bij het afvallen, maar dit is niet per se nodig. Bewegen is wel belangrijk, maar dat kan in heel veel vormen. Je kunt beter een sport kiezen die bij je past en die je leuk vindt, dan jezelf continu verplichten om cardio te doen. De kans is namelijk groot dat je het helemaal niet volhoudt, als je cardio niet leuk vindt. Het belangrijkste is dat je beweegt, zodat je fit blijft, calorieën verbrandt en zodat je spijsvertering goed werkt.

9. Je valt af als je gezond eet

Gezond eten is heel belangrijk. Voor je algehele gezondheid, voor je energieniveau, om je fit en vitaal te voelen en om lekker in je vel te zitten. Maar met alleen gezond eten ben je er nog niet. Te veel calorieën uit gezonde voeding is nog steeds te veel calorieën. Het blijft belangrijk om ervoor te zorgen dat je minder binnenkrijgt dan je verbrandt, dus let hier ook op.

Zorg er daarnaast ook voor dat je in ieder geval voor 80% gezond eet. Zo ben je meer verzadigd, waardoor je minder snel gaat snacken. Ook werkt je spijsvertering beter en zit je lekkerder in je vel.

Wil je weten wat wél werkt als je wilt afvallen? In ons papieren KVV Magazine vind je ontzettend veel praktische tips van professionals en ervaringsverhalen van andere vrouwelijke krachtsporters. En in elke editie vind je ook een trainingsschema, een weekmenu en lekkere en gezonde recepten.

Al duizenden vrouwen doen inspiratie op met ons magazine en behalen hun bodygoals. Heb jij jouw exemplaar al gereserveerd?

=> Meer info & bestellen

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.