Afvallen tips
Gezond afvallen
Rowan Blom
Gezond afvallen
08/19/2021

6 tips bij het afvallen: zo houd jij het wél vol

08/19/2021

Lijkt het soms wel alsof afvallen voor jou onmogelijk is? Denk je dat je nooit langdurig een gezonde leefstijl gaat volhouden? Je bent zeker niet de enige die dit gevoel heeft... Gelukkig zijn er trucjes om makkelijker on track te blijven. Hieronder vind je 6 eenvoudige tips.

1. Zorg dat je een duidelijk doel voor ogen hebt

Deze tip heb je misschien wel vaker voorbij zien komen, maar het is ook echt belangrijk. Zonder duidelijk doel weet je ook niet waar je het nu eigenlijk voor doet. Stel daarom een duidelijk doel voor jezelf vast dat ook realistisch is en meetbaar. Deel dit doel op in maandelijkse tussendoelen, zodat je steeds kleine overwinningen behaalt.

2. Maak het zo makkelijk mogelijk

Wie zegt dat een gezond voedingspatroon moeilijk hoeft te zijn? Ja, het is het beste als je elke dag verse maaltijden op tafel zet met voldoende groenten... Maar dat betekent niet dat je elke dag uren in de keuken hoeft te staan. Je kunt echt wel een keer koken voor twee dagen en van je lunch hoef je ook geen uitgebreide maaltijd te maken. Natuurlijk mag dat als je het leuk vindt om te koken en hier ook voldoende tijd voor hebt. Maar als dat niet het geval is, kun je het beter zo makkelijk mogelijk maken. Het hoeft niet helemaal perfect; je kunt ook echt wel genoegen nemen met wat minder. Als je het jezelf makkelijk maakt, houd je het ook veel makkelijker vol.

Eet 's ochtends een simpel ontbijtje met kwark of yoghurt en fruit en 's middags een simpele salade of wat brood of crackers met extra beleg. Kook 's avonds af en toe voor twee dagen en maak dit niet te uitgebreid. Een simpele pasta met voorgesneden groenten (en evt. pasta gemaakt van linzen i.p.v. granen) is ook prima!

3. Eet meer dan normaal

Meer eten als je wilt afvallen? Ja zeker! Dan heb ik het niet over het aantal calorieën, maar wel over de hoeveelheden. Het gaat dan om de hoeveelheden caloriearme en vezelrijke producten die je eet, zoals groenten en low Kcal groenten en fruit. Dit vult je maag goed en het zorgt voor een verzadigd gevoel, waardoor je geen honger of trek hebt. Daardoor heb je veel minder behoefte om te snacken en is de kans op een eetbui stukken kleiner.

4. Leer jezelf stap voor stap gewoontes aan

Je kunt in één keer je ontbijt, lunch, avondeten en snacks omgooien en dagelijks meer gaan bewegen, maar dan moet je ineens veel veranderen. Hier moet je dagelijks weer de wilskracht voor vinden. Dat maakt het lastig vol te houden. Daarom is het beter om jezelf stap voor stap gewoontes aan te leren. Verander bijvoorbeeld eerst je ontbijt of je lunch en ga dagelijks een kwartier wandelen. Na drie weken zit dit al wat meer in je systeem en kun je jezelf een andere gewoonte aanleren. Het lijkt dan misschien alsof het langer duurt voordat je afvalt, maar waarschijnlijk gaat het juist sneller doordat je het zo veel beter volhoudt.

5. Houd je vooruitgang bij

Om jezelf te motiveren is het belangrijk dat je jouw vooruitgang bij houdt. Zo zie je dat je de juiste richting op gaat. Doe dit niet elke dag, maar één keer per week of per twee weken. Ga niet alleen op de weegschaal staan (of liever zelfs helemaal niet), maar meet je lichaamsomtrek en maakt foto's.

Wees niet alleen blij met de resultaten die je behaalt, maar ook met de stappen die je zet. Elke gezonde maaltijd of activiteit is weer een stap vooruit; daar mag je trots op zijn!

6. Doe het samen

Als je samen aan een doel werkt, kun je elkaar tips geven én elkaar motiveren. Je kunt elkaar steunen als het even niet meer gaat. Kijk daarom of je het samen met een vriend/vriendin of familielid kunt doen of samen met anderen in een social media groep. Hier kun je ontzettend veel motivatie uithalen!

Wil je weten wat écht werkt als je wilt afvallen? In ons papieren KVV Magazine vind je ontzettend veel praktische tips van professionals en ervaringsverhalen van andere vrouwelijke krachtsporters. In elke editie vind je ook een trainingsschema, een weekmenu en lekkere en gezonde recepten. 

Meer info & bestellen ->

KVV Magazines voor vrouwen die aan krachttraining doen