Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

Haal kracht uit je voeding met deze 5 powerfoods
29 maart 2022 
2 min. leestijd

Haal kracht uit je voeding met deze 5 powerfoods

Je hebt honger en weinig energie. Dus neem je een suikerrijke of vette snack. Of je drinkt een kop koffie of een blikje energiedrank. Dit geeft je weer even de energie om door te gaan, maar helaas is dat maar van korte duur. Gelukkig zijn er ook powerfoods die je energielevel verhogen zonder afterdip én goed zijn voor je gezondheid. De hippe superfoods ken je misschien wel, maar je kunt ook dichterbij huis blijven. De powerfoods in dit artikel zijn niet zo exotisch, maar geven je wel kracht!

1. Water

Een van de beste (en goedkoopste) powerfoods waar je misschien niet meteen aan denkt is water. Dit is belangrijk voor het transporteren van voedings- en afvalstoffen en het reguleren van je lichaamstemperatuur. Als je te weinig water drinkt, kun je je suf, verzwakt en zelfs verward voelen.

Hoeveel water je dagelijks moet drinken verschilt per persoon, maar 1,5 tot 2 liter per dag is een goede richtlijn. Drink in ieder geval water als je dorst hebt en drink meer op warme dagen of als je veel in beweging bent. Tip: Drink 's ochtends na het opstaan meteen een glas water. Je zult merken dat je je waarschijnlijk vrijwel direct minder suf voelt. Ontdek waarom water drinken helpt bij het afvallen

2. Eieren

Tegenwoordig horen we steeds vaker dat eieren niet goed zouden zijn voor onze cholesterolwaarden. Inmiddels zijn hier verschillende studies naar gedaan en is gebleken dat eieren geen negatieve invloed hebben op je cholesterol. Elke dag een paar eieren eten is dus helemaal geen probleem. Eieren zijn zelfs ontzettend goed voor je.

Maar waarom zijn eieren dan een echte powerfood? Ze bevatten in ieder geval een compleet aminozuurprofiel. Dit is natuurlijk ideaal voor je spieropbouw en daarmee ook voor je spierkracht. Daarbij bevatten eieren goede vetzuren en verschillende vitamines en antioxidanten die je voorzien van energie. Ook zijn eieren een goede bron van choline. een stof die essentieel is voor je hersenen en je geheugen verbetert. Doordat eieren veel eiwitten, vetten en goede stoffen bevatten, zorgen ze ook nog eens voor een langdurig verzadigd gevoel.

3. Spinazie

Misschien ken je de stripverhalen of tekenfilms over de zeeman Popeye wel. Popeye werd ontzettend sterk door het eten van spinazie. Dit verhaal was bedacht door een Amerikaanse striptekenaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was bedoeld om de Amerikanen minder vlees te laten eten en meer spinazie, omdat ze bang waren voor een tekort. Helaas worden wij niet zo sterk als Popeye door alleen spinazie te eten, maar er schuilt zeker wel een waarheid in.

Spinazie bevat veel ijzer, wat goed is voor onze energievoorziening. Daarnaast vind je in spinazie ook vitamine B2, B6, C en magnesium. Deze stoffen spelen ook allemaal een rol bij de energievoorziening. Een echte powerfood dus met slechts weinig calorieën. Tip: Eet spinazie ook af en toe rauw, zodat alle voedingsstoffen nog intact zijn. Doe het bijvoorbeeld door een smoothie of verwerk het in een salade.

4. Havermout

Het is niet zo vreemd dat havermout zo populair is in de fitnesswereld. Het voorziet je van energie uit langzame koolhydraten, waardoor je bloedsuikerspiegel niet stijgt (= geen afterdip). Ook bevat het verschillende antioxidanten en vezels. Die laatstgenoemde zorgen voor een verzadigd gevoel.

Eet je glutenvrij? Havermout bevat van nature geen gluten (soms kan het wel sporen bevatten). Havermout is in ieder geval ideaal als ontbijt, als tussendoortje of als pre-workout snack. Het is ook nog eens snel klaar en je kunt het met van alles combineren!

5. Tonijn

Net als een ei heeft tonijn ook een compleet aminozuurprofiel. Ideaal dus voor het opbouwen van spiermassa. Daarnaast bevat het ook veel gezonde omega 3 vetzuren. Deze vetzuren hebben een positief effect op de hersenfunctie. Verder is tonijn een bron van ijzer en vitamine D.

Kan jij wel wat inspiratie gebruiken om lekker, gezond én simpel te koken? In onze KVV Magazines vind je handige weekmenu's, lekkere recepten en allerlei praktische tips over voeding & afvallen.

No-nonsense info over training, voeding & mindset
✓ Uitleg over krachttraining oefeningen en het trainen van spiergroepen
✓ Inspirerende verhalen van andere vrouwelijke krachtsporters
✓ Inclusief trainingsschema en weekmenu

Meer info & bestellen ->

Over de schrijver
Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.
Powervrouw Bundel - Boek van Krachttraining Voor Vrouwen

Alles wat jij nodig hebt in 1 complete bundel

Ben jij klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te tillen? Met de Powervrouw Bundel krijg je toegang tot alles wat je nodig hebt op het gebied van krachttraining, voeding, mindset en herstel.

Word je eigen coach en transformeer je leven met de handige stappenplannen en praktische oefeningen.

Dit is jouw kans om die droombody niet alleen te visualiseren, maar ook daadwerkelijk te realiseren.