22 november 2021

minuten leestijd

Over de auteur
Rowan Blom

Rowan is de oprichtster van Krachttraining Voor Vrouwen. Inmiddels doet ze ruim 8 jaar aan krachttraining en is dit echt haar passie geworden. Met Krachttraining Voor Vrouwen wil zij vrouwelijke krachtsporters voorzien van de juiste informatie, inspireren en samenbrengen.

Het is heel normaal dat je aankomt tijdens je zwangerschap. Het zou zelfs gek zijn als je gewicht al die negen maanden hetzelfde zou blijven. Deze extra kilo’s draag je met alle liefde mee voor je baby, maar na de bevalling verdwijnen de zwangerschapskilo’s niet altijd vanzelf. Wil je graag afvallen? Of weer een beetje in shape komen? Het is belangrijk dat je op een gezonde manier afvalt en je niet laat verleiden door crashdiëten. Wij geven je 5 tips voor verantwoord afvallen na de bevalling.

Hoe afvallen na de bevalling en zwangerschap?

Als je kindje net geboren is, is afvallen natuurlijk niet een van je prioriteiten. Maar je zult zien dat je een deel van de zwangerschapskilo’s al direct kwijtraakt. Het gewicht van de baby, het vruchtwater en de placenta zorgen ervoor dat je ongeveer al 5 kilo kwijt bent. De overige kilo’s bestaan uit extra vocht en vet dat je lichaam heeft aangemaakt. Het vocht verdwijnt langzamerhand na de bevalling, maar de andere kilo’s kunnen er soms aan blijven zitten.

Alhoewel het belangrijk is om na je zwangerschap weer op een gezond gewicht te komen, hoef je het niet te overhaasten. Je hebt je handen vol aan je baby en het is belangrijk om je lichaam de tijd te geven voor een rustig herstel. Ga dus niet opeens een streng dieet volgen, maar ga op zoek naar een gezonde levensstijl die voor jou werkt. Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf de tijd. Je hebt namelijk wel negen maanden lang een baby in je buik gedragen.

Tips voor verantwoord afvallen na de bevalling

Heb je inmiddels iets meer tijd voor jezelf en wil je graag beginnen met afvallen na de bevalling? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: wees lief voor jezelf en vraag niet te veel van je lichaam. Het is belangrijk dat je op een verantwoorde en gezonde manier van de laatste kilootjes af komt. Onderstaande tips zijn ook geschikt als je borstvoeding geeft.

1. Eet gezond

Veel mensen denken dat ze veel minder moeten eten om af te vallen. Je moet inderdaad wel zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je behoefte, maar dat betekent niet dat je maaltijden kleiner moeten worden.

Het is vooral belangrijk dat je gezond eet. Kies zoveel mogelijk voor gezonde vetten. Deze vind je in noten, vis, avocado en olie. Vermijd daarnaast snelle koolhydraten (wit brood, pasta, rijst, aardappelen) en kies liever voor langzame koolhydraten (havermout, fruit, groente, noten). Eet ook voldoende groenten (300-400 gram) en fruit (100-200 gram) op een dag.

Als je gezonder eet, krijg je vaak automatisch al minder calorieën binnen. Je bent ook meer verzadigd, waardoor je jezelf minder snel gaat overeten.

Geef je borstvoeding? Dan kun je gewoon volgens je caloriebehoefte eten. Een deel van de voeding die je binnenkrijgt wordt namelijk gebruikt voor de aanmaak van moedermelk. Daarmee verbrand je ongeveer 500 Kcal extra. Als je geen borstvoeding geeft, kun je het beste 20 tot 30% onder je caloriebehoefte gaan zitten om gewicht te verliezen.

2. Ga meer bewegen

Als je kindje net is geboren, heb je het erg druk. En laten we het niet over de gebroken nachten hebben. De dagen lijken voorbij te vliegen zonder dat je het huis hebt verlaten. Desalniettemin is het belangrijk om te blijven bewegen. Dan hebben we het niet direct over krachttraining in de sportschool, maar wel over wandelen met je baby in de kinderwagen. Zo val je makkelijker af en het is ook nog eens gezellig.

Daarnaast kun je ook buiten de deur sporten zonder baby. Ga bijvoorbeeld eens een stukje fietsen of meld je aan voor een lesje yoga.

3. Vermijd crashdiëten

Met een crashdieet verlies je veel gewicht in een korte tijd. Dit klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Dat is het ook. Het kan misschien verleidelijk zijn om zo’n dieet te proberen na de bevalling, maar dit is volgens ons niet de juiste manier van afvallen.

Na een zwangerschap heeft je lichaam voldoende voeding nodig om te herstellen. Bovendien heb je diverse voedingsstoffen nodig om aan je kindje te geven door middel van borstvoeding. Door een crashdieet te volgen, loop je het risico dat je niet alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt en dit wil je natuurlijk vermijden.

Afvallen zonder dieet? 9 tips om intuïtiever te eten ->

4. Eet genoeg eiwitten

Om af te vallen na de bevalling is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Deze geven je namelijk een verzadigd gevoel en zorgen ervoor dat je niet naar ongezonde snacks grijpt. Eiwitten vind je in vis, kip, zuivel en eieren, maar ook in plantaardige producten zoals quinoa, haver, noten en zaden.

Hier vind je een lijst met 40 eiwitrijke producten ->

5. Voldoende drinken

Je wist waarschijnlijk al dat we elke dag gemiddeld twee liter water nodig hebben. Als je borstvoeding geeft, is voldoende drinken extra belangrijk. Drink daarom genoeg water, thee en andere suikervrije dranken. Bovendien zorgt het drinken van genoeg water ervoor dat je sneller van je overtollige vocht af komt.

Wanneer weer sporten na de bevalling?

Wil je graag meer bewegen, maar vind je het lastig om dit op te pakken na de zwangerschap? Na de bevalling is het heel belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven. Want hallo, je hebt gewoon een kind op de wereld gezet. Begin eerst met wandelen en start met bekkenbodemoefeningen.

Begin pas zes weken na je bevalling en acht weken na een keizersnede weer met sporten. Bouw krachttraining na de bevalling heel geleidelijk op en luister altijd naar je lichaam. Het verschilt namelijk per persoon wanneer je weer klaar bent om met gewichten in de weer te gaan.

Ben je een echte hardloper? Dan moet je helaas nog wat langer geduld hebben. Wacht tot je bekkenbodem voldoende herstelt is. Dit duurt meestal ongeveer 3 maanden.

Je levensstijl aanpassen na een zwangerschap

Na een zwangerschap kan het moeilijk zijn om je ‘normale’ leven weer op te pakken. Het is belangrijk dat je een gezonde levensstijl creëert en lekker in je vel zit. Op het internet vind je zoveel verschillende adviezen over afvallen dat het lastig kan zijn om te bepalen hoe je nu echt kilo’s verliest. Waar begin je?

Met ons KVV Magazine leer je alles over afvallen, voeding, sporten en ontsnappen aan je drukke leven. Ontdek hoe je jouw work-outs optimaliseert en je doelen behaalt: want krachttraining is ook geschikt voor moeders!

=> Meer info & bestellen

KVV Magazine Voordeelbundel

Anderen lezen ook:

LEES DE #1 BUNDEL VOOR VROUWELIJKE KRACHTSPORTERS

Hét boek met alle info die je nodig hebt

In de hardcopy Powervrouw Bundel vind je alle info over krachttraining, voeding, mindset en herstel die je nodig hebt. Ook leer je hoe je stap voor stap je eigen trainings- en voedingsschema maakt. Met de handige tips en simpele oefeningen kun je direct aan de slag!

Rowan Blom

Oprichtster KVV

Handmatig geselecteerde blogs voor jou:

Gerelateerde blogs:

Weekmenu’s op maat

Wat is je doelstelling?

100%
NIET GOED =
GELD TERUG
GARANTIE
We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring op onze website te bieden.
Accepteren
Afwijzen
Privacybeleid